Początek "tryndu" - drżyjcie staroradiowcy!

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Re: Początek "tryndu" - drżyjcie staroradiowcy!

Post autor: Piotr »

fugasi pisze:
Zibi pisze: Wszystko rozbija się o "podobno". Nie wydaje mi się, żeby pan Marków był do czegokolwiek potrzebny Chińczykom.
To nie tak. :) Facet który organizuje co roku Audio Show wspominał kiedyś że Marków projektował jakieś wzmacniacze dla chińskich producentów oraz że jego model Pocahontas był, w szczytowym okresie zapotrzebowania, składany tamże.
To nie Marków projektował dla Chińczyków, tylko Chińczycy składali dla Markówa ze swoich części. Seryjnych, więc było konieczne znaczne "ugrzecznienie" schematu i zmiana obsady ze starych telewizorów na współczesną chińską produkcję. Chodziło jak zwykle o pieniądze. Ale przedsięwzięcie okazało się chybione, z resztą podobnie jak poprzednie. Może to jednak zwycięstwo zdrowego rozsądku? Nikt (statystycznie) nie chciał kupować wzmacniacza, w którym EL34 była sterowana z EL156 :roll:
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

fugasi pisze:
tszczesn pisze: Nic z tego nie wyjdzie. Te lampy nie maja przesadnie dobrych charakterystyk,
Myślisz że to może mieć jakieś znaczenie? Ałdjofyle nie słyszą zbyt wiele/dobrze. [...]Ałdiofylizm w znacznej mierze opiera się na legendzie, famie, wieści gminnej. Niechby tylko jedno z tych pism wieści te kolportujących wydrukowało w wielotysięcznym nakładzie że lampa CF7 zaśpiewała redaktorowi niczym syreny Odyseuszowi. Zakład że by się zaczęło?
No i pan Marków sam legendy nie stworzy, a pisma audiofilskie raczej będą sponosrowane przez Swietłanę czy JJ a nie z zaświatów przez Telefunkena :)
fugasi pisze:Pytanie tylko jak długo takie CF7 czy AF7 będą jeszcze dostępne? W przeciwieństwie do ECC83 nie są już niestety produkowane i to od lat! Telefunkeny niby też ale w każdej chwili mogą być - Rosjanie na przykład masowo produkują teraz "Mullardy" (w cudzysłowie).
Produkowane być zapewne mogą w każdej chwili technologicznie powinny być prostsze od ECC83. A Rosjanie robią też TungSole, osobiście widziałem jednego.
gutten
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: gutten »

tszczesn pisze:No i pan Marków sam legendy nie stworzy, a pisma audiofilskie raczej będą sponosrowane przez Swietłanę czy JJ a nie z zaświatów przez Telefunkena :)
Koniecznie musisz mi pokazać te sponsorowane pisma, natychmiast się tam przeniosę. Bo moje jest tak nieporadne, że samo sponsoruje niektórych producentów, przekładając im w nieskończoność termin płatności za reklamy.
"Przyjemności uszu mocno mnie oplątały i ujarzmiły." (św. Augustyn)
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

gutten pisze:
tszczesn pisze:No i pan Marków sam legendy nie stworzy, a pisma audiofilskie raczej będą sponosrowane przez Swietłanę czy JJ a nie z zaświatów przez Telefunkena :)
Koniecznie musisz mi pokazać te sponsorowane pisma, natychmiast się tam przeniosę. Bo moje jest tak nieporadne, że samo sponsoruje niektórych producentów, przekładając im w nieskończoność termin płatności za reklamy.
Ja nie mówię, że już są (choć pewnie te co bardziej wpływowe to mogą być :), ale jakby już ktoś chciał coś tak lansować to raczej istniejący producenci lamp audiofilskich.
gutten
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: gutten »

Wbrew pozorom, wytwórcy lamp mają średni interes, żeby lansować się w pismach audiofilskich, które zajmują się kompletnymi urządzeniami, a nie podzespołami. Bardziej im zależy na kontaktach z masowymi producentami, którzy kupują lampy na kontenery. Nie wiem, ile wzmacniaczy rocznie wypuszcza np. taki chiński Cayin, ale biorąc pod uwagę, że są dostepne we wszystkich krajach UE i na Dalekim Wschodzie, należy sądzić że produkcja idzie w tysiące. Łatwo policzyć, ile potrzebują świecących baniek.
"Przyjemności uszu mocno mnie oplątały i ujarzmiły." (św. Augustyn)
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

gutten pisze:Wbrew pozorom, wytwórcy lamp mają średni interes, żeby lansować się w pismach audiofilskich, które zajmują się kompletnymi urządzeniami, a nie podzespołami. Bardziej im zależy na kontaktach z masowymi producentami, którzy kupują lampy na kontenery. Nie wiem, ile wzmacniaczy rocznie wypuszcza np. taki chiński Cayin, ale biorąc pod uwagę, że są dostepne we wszystkich krajach UE i na Dalekim Wschodzie, należy sądzić że produkcja idzie w tysiące. Łatwo policzyć, ile potrzebują świecących baniek.
Ale na końcu audiofil musi je kupić. A jak zostanie skutecznie prezkonany, że tylko JJ zapewnia kwadratową średnicę i cofnięty sopran to i odpowiednie potem kupi :)
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: MarekSCO »

"cofnięty sopran" mi się podoba... Bo "kwadratowa średnica" brzmi już tak jakoś pospolicie.. Jak "kwadratura koła"... :)
Tylko kilku rzeczy zrozumieć tu nie mogę, w tym całym audiofiliźmie...
Może ktoś będzie tak uprzejmy i wytłumaczy:
1. O co chodzi w tym przywoływanym tu często "wzmacniaczu ze składową stałą" ?
Ktoś skonstruował wzmacniacz lampowy a po transformatorze zastosował klasyczny układ odtwarzania składowej stałej...? Tylko czemu miałoby to służyć ? Jakiś przetwornik elektroakustyczny ciekawy to zasila może ?
2. Ten Florek...? Nie widzę tu jego postów... To jakiś "nick innego nicka" czy jak ?
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

MarekSCO pisze: 2. Ten Florek...? Nie widzę tu jego postów... To jakiś "nick innego nicka" czy jak ?
Ja też długo nie wiedziałem.

polecem:
szukaj i wpisz florek następnie poczytaj.
Szczególnie kącik dla audiofili i będziesz wiedział.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

MarekSCO pisze:1. O co chodzi w tym przywoływanym tu często "wzmacniaczu ze składową stałą" ?
Ktoś skonstruował wzmacniacz lampowy a po transformatorze zastosował klasyczny układ odtwarzania składowej stałej...? Tylko czemu miałoby to służyć ? Jakiś przetwornik elektroakustyczny ciekawy to zasila może ?
Za bardzo kombinujesz, idealisto ;)
Florkowy "wzmacniacz składowej stałej" to zwykły wzmacniacz z transformatorem na wyjściu. No, może nie do końca zwykły, bo o całkowicie zmyślonych parametrach.
Jedyna składowa stała, jaką te wzmacniacze wytwarzają odkłada się w portfelu Florka :)
MarekSCO pisze:2. Ten Florek...? Nie widzę tu jego postów... To jakiś "nick innego nicka" czy jak ?
Trochę za krótko tu jesteś ;)
A z drugiej strony pewnie za długo bawisz się w lampy, żeby zahaczyć o sklep Florka w ramach "błędów młodości".
Na forum jest dość dużo duskusji na temat jego lamp (ceny :!: ) i dziwacznych wzmacniaczy. Ale z góry mogę powiedzieć, że lektura będzie stratą czasu :?
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Chyba wiem o kogo chodzi :) Gość ma taką budę na wolumenie niedaleko stanowiska Pana Tadzia u którego czasem kupuję kwarce...
Naprowadziła mnie uwaga Piotra o cenach lamp :) Kiedyś zauważyłem, że jest nie do końca poukładany ;) Ale nie wiedziałem, że ma na imię Florian :)
No i nie przypuszczałem, że jest taki sławny :)

:arrow: Piotr :)
Przeczyałem, za radą kolegi staszeks kilka postów traktujących o Florku i "składowej stałej" i przychodzi mi do głowy tylko jedno wyjaśnienie tego "fenomenu"... Jednak jest ono całkowicie absurdalne...
Czy dobrze rozumiem ?
"Literacko" rzecz ujmując: Wzmacniacz wzmacnia nie tylko sygnały o baaaaardzo niskich częstotliwościach, ale nawet sygnały... "Bez częstotliwości" ;)
Pozdrawiam
pierwszy

Post autor: pierwszy »

MarekSCO pisze:Chyba wiem o kogo chodzi :) Gość ma taką budę na wolumenie niedaleko stanowiska Pana Tadzia u którego czasem kupuję kwarce...
Naprowadziła mnie uwaga Piotra o cenach lamp :) Kiedyś zauważyłem, że jest nie do końca poukładany ;) Ale nie wiedziałem, że ma na imię Florian :)
No i nie przypuszczałem, że jest taki sławny :)
Tak, to on :D http://free.polbox.pl/c/compel/
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Jest ! On tam jest... Ten wzmaciacz :) :) Na tej stronie:
http://tubes.homeunix.com/wzmacniacze.html
Przy sterowaniu napięciem stałym ( 0 Hz ;) ) o poziomie 300 mV, na 100 kOhm (160 kOhm ) mamy 12 W mocy...
Ja myślałem, że on tak opowiada tylko zbłąkanym klientom, którzy trafią do tej budy jego... A tu proszę :)
Wszyscy możemy się zapoznać ;)
W środowisku audiofilów to jakaś sława jest ? Czy też raczej z niego śmieją ?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Chyba mamy kolejny argument przemawiający za likwidacją lub głęboką reorganizacją działu "audiofiolskiego" - duża część tematów wcześniej czy później przechodzi w jałowe dyskusje o Florku lub Seniczu....
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Z audiostereo.pl :
pitaszyl
24 Kwi 2007, 20:23
W najbliższy czwartek, 26 kwietnia, o godzinie 19-tej rozpocznie się w radio Jazz audycja poświęcona wzmacniaczom lampowym. Rozmówcą Filipa Kulpy, naczelnego redaktora "Audio Video", będzie Andrzej Marków.
Radio Jazz odbiera w Krakowie, Warszawie i na platformie Cyfra+.
http://nadaje.com/Jazz_Radio.html
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Zibi pisze:Radio Jazz odbiera w Krakowie
To, że nadaje, nie oznacza, że wszędzie odbiera :(
Chociaż z drugiej strony nie wiem czy jest sens się wysilać :roll: