To nie Marków projektował dla Chińczyków, tylko Chińczycy składali dla Markówa ze swoich części. Seryjnych, więc było konieczne znaczne "ugrzecznienie" schematu i zmiana obsady ze starych telewizorów na współczesną chińską produkcję. Chodziło jak zwykle o pieniądze. Ale przedsięwzięcie okazało się chybione, z resztą podobnie jak poprzednie. Może to jednak zwycięstwo zdrowego rozsądku? Nikt (statystycznie) nie chciał kupować wzmacniacza, w którym EL34 była sterowana z EL156fugasi pisze:To nie tak.Zibi pisze: Wszystko rozbija się o "podobno". Nie wydaje mi się, żeby pan Marków był do czegokolwiek potrzebny Chińczykom.Facet który organizuje co roku Audio Show wspominał kiedyś że Marków projektował jakieś wzmacniacze dla chińskich producentów oraz że jego model Pocahontas był, w szczytowym okresie zapotrzebowania, składany tamże.
Początek "tryndu" - drżyjcie staroradiowcy!
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
Piotr
- moderator
Re: Początek "tryndu" - drżyjcie staroradiowcy!
-
tszczesn
- moderator
No i pan Marków sam legendy nie stworzy, a pisma audiofilskie raczej będą sponosrowane przez Swietłanę czy JJ a nie z zaświatów przez Telefunkena :)fugasi pisze:Myślisz że to może mieć jakieś znaczenie? Ałdjofyle nie słyszą zbyt wiele/dobrze. [...]Ałdiofylizm w znacznej mierze opiera się na legendzie, famie, wieści gminnej. Niechby tylko jedno z tych pism wieści te kolportujących wydrukowało w wielotysięcznym nakładzie że lampa CF7 zaśpiewała redaktorowi niczym syreny Odyseuszowi. Zakład że by się zaczęło?tszczesn pisze: Nic z tego nie wyjdzie. Te lampy nie maja przesadnie dobrych charakterystyk,
Produkowane być zapewne mogą w każdej chwili technologicznie powinny być prostsze od ECC83. A Rosjanie robią też TungSole, osobiście widziałem jednego.fugasi pisze:Pytanie tylko jak długo takie CF7 czy AF7 będą jeszcze dostępne? W przeciwieństwie do ECC83 nie są już niestety produkowane i to od lat! Telefunkeny niby też ale w każdej chwili mogą być - Rosjanie na przykład masowo produkują teraz "Mullardy" (w cudzysłowie).
-
gutten
- 250...374 postów

Koniecznie musisz mi pokazać te sponsorowane pisma, natychmiast się tam przeniosę. Bo moje jest tak nieporadne, że samo sponsoruje niektórych producentów, przekładając im w nieskończoność termin płatności za reklamy.tszczesn pisze:No i pan Marków sam legendy nie stworzy, a pisma audiofilskie raczej będą sponosrowane przez Swietłanę czy JJ a nie z zaświatów przez Telefunkena
"Przyjemności uszu mocno mnie oplątały i ujarzmiły." (św. Augustyn)
-
tszczesn
- moderator
Ja nie mówię, że już są (choć pewnie te co bardziej wpływowe to mogą być :), ale jakby już ktoś chciał coś tak lansować to raczej istniejący producenci lamp audiofilskich.gutten pisze:Koniecznie musisz mi pokazać te sponsorowane pisma, natychmiast się tam przeniosę. Bo moje jest tak nieporadne, że samo sponsoruje niektórych producentów, przekładając im w nieskończoność termin płatności za reklamy.tszczesn pisze:No i pan Marków sam legendy nie stworzy, a pisma audiofilskie raczej będą sponosrowane przez Swietłanę czy JJ a nie z zaświatów przez Telefunkena :)
-
gutten
- 250...374 postów

Wbrew pozorom, wytwórcy lamp mają średni interes, żeby lansować się w pismach audiofilskich, które zajmują się kompletnymi urządzeniami, a nie podzespołami. Bardziej im zależy na kontaktach z masowymi producentami, którzy kupują lampy na kontenery. Nie wiem, ile wzmacniaczy rocznie wypuszcza np. taki chiński Cayin, ale biorąc pod uwagę, że są dostepne we wszystkich krajach UE i na Dalekim Wschodzie, należy sądzić że produkcja idzie w tysiące. Łatwo policzyć, ile potrzebują świecących baniek.
"Przyjemności uszu mocno mnie oplątały i ujarzmiły." (św. Augustyn)
-
tszczesn
- moderator
Ale na końcu audiofil musi je kupić. A jak zostanie skutecznie prezkonany, że tylko JJ zapewnia kwadratową średnicę i cofnięty sopran to i odpowiednie potem kupi :)gutten pisze:Wbrew pozorom, wytwórcy lamp mają średni interes, żeby lansować się w pismach audiofilskich, które zajmują się kompletnymi urządzeniami, a nie podzespołami. Bardziej im zależy na kontaktach z masowymi producentami, którzy kupują lampy na kontenery. Nie wiem, ile wzmacniaczy rocznie wypuszcza np. taki chiński Cayin, ale biorąc pod uwagę, że są dostepne we wszystkich krajach UE i na Dalekim Wschodzie, należy sądzić że produkcja idzie w tysiące. Łatwo policzyć, ile potrzebują świecących baniek.
-
MarekSCO
- 2500...3124 posty

"cofnięty sopran" mi się podoba... Bo "kwadratowa średnica" brzmi już tak jakoś pospolicie.. Jak "kwadratura koła"... 
Tylko kilku rzeczy zrozumieć tu nie mogę, w tym całym audiofiliźmie...
Może ktoś będzie tak uprzejmy i wytłumaczy:
1. O co chodzi w tym przywoływanym tu często "wzmacniaczu ze składową stałą" ?
Ktoś skonstruował wzmacniacz lampowy a po transformatorze zastosował klasyczny układ odtwarzania składowej stałej...? Tylko czemu miałoby to służyć ? Jakiś przetwornik elektroakustyczny ciekawy to zasila może ?
2. Ten Florek...? Nie widzę tu jego postów... To jakiś "nick innego nicka" czy jak ?
Tylko kilku rzeczy zrozumieć tu nie mogę, w tym całym audiofiliźmie...
Może ktoś będzie tak uprzejmy i wytłumaczy:
1. O co chodzi w tym przywoływanym tu często "wzmacniaczu ze składową stałą" ?
Ktoś skonstruował wzmacniacz lampowy a po transformatorze zastosował klasyczny układ odtwarzania składowej stałej...? Tylko czemu miałoby to służyć ? Jakiś przetwornik elektroakustyczny ciekawy to zasila może ?
2. Ten Florek...? Nie widzę tu jego postów... To jakiś "nick innego nicka" czy jak ?
Miło mi z Wami 
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
staszeks
- 2500...3124 posty

-
Piotr
- moderator
Za bardzo kombinujesz, idealistoMarekSCO pisze:1. O co chodzi w tym przywoływanym tu często "wzmacniaczu ze składową stałą" ?
Florkowy "wzmacniacz składowej stałej" to zwykły wzmacniacz z transformatorem na wyjściu. No, może nie do końca zwykły, bo o całkowicie zmyślonych parametrach.
Jedyna składowa stała, jaką te wzmacniacze wytwarzają odkłada się w portfelu Florka
Trochę za krótko tu jesteśMarekSCO pisze:2. Ten Florek...? Nie widzę tu jego postów... To jakiś "nick innego nicka" czy jak ?
A z drugiej strony pewnie za długo bawisz się w lampy, żeby zahaczyć o sklep Florka w ramach "błędów młodości".
Na forum jest dość dużo duskusji na temat jego lamp (ceny
-
MarekSCO
- 2500...3124 posty

Chyba wiem o kogo chodzi
Gość ma taką budę na wolumenie niedaleko stanowiska Pana Tadzia u którego czasem kupuję kwarce...
Naprowadziła mnie uwaga Piotra o cenach lamp
Kiedyś zauważyłem, że jest nie do końca poukładany
Ale nie wiedziałem, że ma na imię Florian 
No i nie przypuszczałem, że jest taki sławny
Piotr 
Przeczyałem, za radą kolegi staszeks kilka postów traktujących o Florku i "składowej stałej" i przychodzi mi do głowy tylko jedno wyjaśnienie tego "fenomenu"... Jednak jest ono całkowicie absurdalne...
Czy dobrze rozumiem ?
"Literacko" rzecz ujmując: Wzmacniacz wzmacnia nie tylko sygnały o baaaaardzo niskich częstotliwościach, ale nawet sygnały... "Bez częstotliwości"
Naprowadziła mnie uwaga Piotra o cenach lamp
No i nie przypuszczałem, że jest taki sławny
Przeczyałem, za radą kolegi staszeks kilka postów traktujących o Florku i "składowej stałej" i przychodzi mi do głowy tylko jedno wyjaśnienie tego "fenomenu"... Jednak jest ono całkowicie absurdalne...
Czy dobrze rozumiem ?
"Literacko" rzecz ujmując: Wzmacniacz wzmacnia nie tylko sygnały o baaaaardzo niskich częstotliwościach, ale nawet sygnały... "Bez częstotliwości"
Miło mi z Wami 
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
pierwszy
Tak, to onMarekSCO pisze:Chyba wiem o kogo chodziGość ma taką budę na wolumenie niedaleko stanowiska Pana Tadzia u którego czasem kupuję kwarce...
Naprowadziła mnie uwaga Piotra o cenach lampKiedyś zauważyłem, że jest nie do końca poukładany
Ale nie wiedziałem, że ma na imię Florian
No i nie przypuszczałem, że jest taki sławny![]()
-
MarekSCO
- 2500...3124 posty

Jest ! On tam jest... Ten wzmaciacz
Na tej stronie:
http://tubes.homeunix.com/wzmacniacze.html
Przy sterowaniu napięciem stałym ( 0 Hz
) o poziomie 300 mV, na 100 kOhm (160 kOhm ) mamy 12 W mocy...
Ja myślałem, że on tak opowiada tylko zbłąkanym klientom, którzy trafią do tej budy jego... A tu proszę
Wszyscy możemy się zapoznać
W środowisku audiofilów to jakaś sława jest ? Czy też raczej z niego śmieją ?
http://tubes.homeunix.com/wzmacniacze.html
Przy sterowaniu napięciem stałym ( 0 Hz
Ja myślałem, że on tak opowiada tylko zbłąkanym klientom, którzy trafią do tej budy jego... A tu proszę
Wszyscy możemy się zapoznać
W środowisku audiofilów to jakaś sława jest ? Czy też raczej z niego śmieją ?
Miło mi z Wami 
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
Thereminator
- 6250...9374 posty

-
Zibi
- 3125...6249 postów

Z audiostereo.pl :
pitaszyl
24 Kwi 2007, 20:23
W najbliższy czwartek, 26 kwietnia, o godzinie 19-tej rozpocznie się w radio Jazz audycja poświęcona wzmacniaczom lampowym. Rozmówcą Filipa Kulpy, naczelnego redaktora "Audio Video", będzie Andrzej Marków.
Radio Jazz odbiera w Krakowie, Warszawie i na platformie Cyfra+.
http://nadaje.com/Jazz_Radio.html
pitaszyl
24 Kwi 2007, 20:23
W najbliższy czwartek, 26 kwietnia, o godzinie 19-tej rozpocznie się w radio Jazz audycja poświęcona wzmacniaczom lampowym. Rozmówcą Filipa Kulpy, naczelnego redaktora "Audio Video", będzie Andrzej Marków.
Radio Jazz odbiera w Krakowie, Warszawie i na platformie Cyfra+.
http://nadaje.com/Jazz_Radio.html