Jeleń pyta

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Hennos
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: Hennos »

Boski Miszcz pisze:Otto Limann i Horst Pelka Radiotechnika
Ale akurat w tej książce o lampach jest 5 stron :shock:
Ale książkę polecam, są nawet schematy radioodbioników Grundig, w tym sławnego Satelita.
Pzdr, Hennos
Awatar użytkownika
Boski Miszcz
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Boski Miszcz »

Nie szkodzi że mało o lampach grunt to załapać solidne podstawy:)
Miłośnik lamp telewizyjnych :):)

http://ag.bocznica.org/
Awatar użytkownika
Hennos
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: Hennos »

To prawda, w książce jest prawie wszystko co o radiach każdy elektronik wiedzieć powinien :-)
No i oprócz tego dokładne opisy półprzewodników.
Pzdr, Hennos
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Boski Miszcz pisze:Nie szkodzi że mało o lampach grunt to załapać solidne podstawy:)
O lampach nie o lampach nieważne - znajomość teorii obwodów to podtawa, do tego umiejętność analizy układów zastępczych - czy to lampa czy taranzystor czy pompa hydraukiczna to juz mniej istotne, zasada jest ta sama.
admin
administrator

Post autor: admin »

Witam
Pozwalam sobie dyskretnie przypomnieć, że zgodnie z regulaminem tego działu można zadać dowolnie proste pytanie (musi mieć oczywiście związek z lampami elektronowymi) bez obawy o otrzymanie odpowiedzi w stylu "poczytaj sobie w książkach" lub "znajdź w internecie za pomocą wyszukiwarki". Odpowiedzi o szukaniu "w googlach" stanowią złamanie regulaminu. Jeśli kogoś denerwuje treść pytania niech po prostu nie włącza się do dyskusji.

ps. Jestem taki ważny bo zostałem Moderatorem tego działu :wink:
Awatar użytkownika
miki
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: miki »

Po pierwsze cieszę się, że tyle osób postanowiło się wypowiedzieć na moim temacie (pewnie dlatego, że trochę kontrowersyjny). Przeczytałem wszystkie posty i stwierdzam, że zabieram się za czytanie (ma ktoś na sprzedaż takie książki :) ?).
jakiś rok temu nie miałem bladego pojęcia o lampach. miałem podobne podejście jak miki i zebrałem opier**l. muszę powiedzieć, że to był taki dopalacz do dalszej pracy.
a dziś - mam na koncie 2 wzmaki SE + preamp a zabieram się za jakiegoś PP. jak to mówią: 'potrzeba matką wynalazku' - całkowita prawda w tym przypadku
Rok temu to ja w ogóle nie siedziałem w elektronice, tylko rozglądałem się za gramofonem na allegro (gdy teraz przypominam sobie, że nie odróżniałem bambino od Technicsa czy Duala, to brak mi słów na siebie :lol: ).
Dzisiaj akurat kupiłem garść kondensatorów i zabieram się za przestrajanie dwóch odbiorników. Umie ktoś mi to przetłumaczyć: "odwinąć 4 zwoje od górnej części i przesunąć odczep o 2 zwoje w dół". Dotyczy to chyba cewki w radiomagnetofonie Klaudia.
Jeszcze jedno- polecacie na początek takie pozycje?:
-T. Masewicz i St. Paul- podstawy elektrotechniki dla samouków, część pierwsza, 1958
-G. Hensel, St. Wierusz- kowalski- podstawy elektrotechniki, część druga- prąd zmienny, warszawa 1953
Awatar użytkownika
Boski Miszcz
250...374 postów
250...374 postów

Jak na narazie przestrajanie radia zostaw sobie na później jak będziesz wiedział więcej,obecnie robiąc cokolwiek bez żadnej wiedzy jakie zjawiska fizyczne tam zachodzą możesz tylko rozstroić odbiornik na maksa albo go uszkodzić.

Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Miszczu, cofnij się myślami parę(naście) lat wstecz i przypomnij sobie jak jak bardzo się wtedy chciało zrobić COŚ. Cokolwiek, nie ważne co, byle działało ;)
Ja też przez to przechodziłem, tylko w przeciwieństwie do nękającej nas od czasu do czasu na forum młodzieży jakoś nie miałem ochoty oznajmiać szerokiemu światu o każdym jednym rezystorze, który przylutowałem :roll:

Może powinniśmy pomyśleć nad jakimś zestawem najprostszych układów, albo zadań dla najmłodszych?
Coś takiego, żeby sprawiało satysfakcję, a jednocześnie nie groziło utratą życia, ani majątku :)
Tylko na razie nic nie przychodzi mi do głowy :roll:
Ostatnio zmieniony pt, 13 kwietnia 2007, 16:46 przez Piotr, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
miki
375...499 postów
375...499 postów

Spokojnie, wszystkie instrukcje mam na wydrukowanej kartce, co usunąć i co zamienić. Mój jedyny problem to podana wcześniej fraza i zdjęcie płytki z głowicą. O odbiorniki to ty się tak nie martw, Zodiak DSS 401 i Klaudia RMS 801, jak coś się stanie, zawsze pozostają pozostałe zakresy i magnetofon... Żartuję, do wszystkiego się przygotowałem, przy zodiaku czeka mnie tylko usuwanie.
Awatar użytkownika
Boski Miszcz
250...374 postów
250...374 postów

Właśnie przydałoby się coś jak zestawy startowe układów nie sprawiające trudności wraz z dobrym opisem :)
A pamiętam pamiętam :) ale za radia sie z początku nie brałem bo mi rodzice nie chcieli dać do zabawy :twisted:

Awatar użytkownika
miki
375...499 postów
375...499 postów

Ja żadnego radia nie brałem od rodziców, wszystkie sam sobie załatwiłem.
No, tylko Klaudię tata mi przywiózł ze starego mieszkania, kiedyś była jego...
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Współczuję Ci tego przestrajania Klaudii, kiedyś przestrajałem kumplowi ze studiów. Widać było, że radio produkowano w czasach kryzysu - tak krótkich i naciągniętych na maksa kabli (wskutek czego co rusz któryś się odrywał) utrudniających serwisowanie nie widziałem w żadnym innym radiu.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
Pyra
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Pyra »

Może by tak na początek jakiś bufor na ECC88/PCC88.
Schemat znajdziesz tu: http://audioton.republika.pl/bufor.html, i jest dość dobrze opisany
Możesz kupić płytkę z opisem, lub polutować wszystko samemu "w pająku"

Może i przydatność takiego urządzenia jest niewielka :wink: ale efekt dydaktyczny by był dość dobry.
No i napięcia zasilania nie są tam "zabijające od samego patrzenia" :P

:arrow: miki
Co do cewki o którą pytasz, to jest ona nawinięta dość grubą srebrzanką, czyli drutem posrebrzanym, jako pionowa. Ma ona tylko kilka zwojów z odczepem.
Moja rada: weż kilkanaście centymetrów gołego drutu miedzianego, policz ilość zwojów cewki oryginalnej, następnie nawiń na jakimś patyku (ważne aby śrenica i rozstaw zwojów były takie same) cewkę, która będzie miała o cztery zwoje mniej niż oryginał. Potem policz, na którym zwoju, licząc od dołu, jest przylutowany odczep, odejmij od tego dwa i polutuj na swojej cewce. Dość ważne aby odczep był przylutowany, też nie tylko na odpowieniej wysokości, ale i liczy się kąt (czyli ułamkowa część zwoja).
Potem wylutowujesz oryginał, w to miejsce wkładasz podróbkę i sprawdzasz. Jeśli działa, to przerabiasz oryginalną cewkę na podobieństwo podróbki i masz.....

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
Awatar użytkownika
miki
375...499 postów
375...499 postów

Dzięki bardzo, ale na razie z przestrajania KLAPA. Nie znalazłem ANI JEDNEGO kondensatora (na płytce są dwa ekrany, zdjąłem tylko jeden, drugiego chyba nic nie ruszy, może pod nim się kondensatory kryją). Próbowałem z wujkiem iść po różnych ścieżkach, ale dużo nie odkryliśmy. Zerwałem tylko linkę napędową, do teraz wkurzony jestem :evil: (gdzie można kupić linki napędowe?)
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Po pierwsze, to trzeba wiedzieć jak kondensator wyglada... :D W tym radiu ich nie brakuje - zarówno ceramicznych, foliowych jak i elektrolitów. Nie jestem pewien ale chyba i rurkowe też tam występują (7 lat jak minęło jak w RMS801 dłubałem, więc słabo pamiętam). Głowica UKF jest pod metalową puszką, łatwo ją zlokalizować, bo jest blisko kondensatora strojeniowego, a po zdjęciu puszki widać pionową cewkę heterodyny nawiniętą srebrzanką na plastykowym karkasie.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.