Pozdrawiam
Falomierz/generator ????
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
...:::SQL:::...
- 625...1249 postów

-
MarekSCO
- 2500...3124 posty

A co powiesz na to ? Jaka piękna dioda lambda 
http://users.tpg.com.au/users/ldbutler/ ... pMeter.htm
http://users.tpg.com.au/users/ldbutler/ ... pMeter.htm
Miło mi z Wami 
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
pierwszy
-
...:::SQL:::...
- 625...1249 postów

-
MarekSCO
- 2500...3124 posty

A co sądzicie o takim "współczesnym GDO" 
http://perso.orange.fr/michel.terrier/r ... ild.htm#FM
Czyż nie jest piękne
Zwłaszcza stabilizacja amplitudy... Chyba cosik takiego zmajstruję sobie... Może nawet na dwu lampach, w wersji nieco uboższej... EF80 W ramp generatorze i ECF82 jako FM signal generator... I oczywiście wymienne cewki
SQL
Jeszcze raz namawiam do przemyślenia tej konstrukcji z gniazdami USB... Pomyśl, czy nie lepiej będzie wymieniać na USB całe generatory... Niewiele drożej wyniesie a komfort pracy sporo większy...
http://perso.orange.fr/michel.terrier/r ... ild.htm#FM
Czyż nie jest piękne
Zwłaszcza stabilizacja amplitudy... Chyba cosik takiego zmajstruję sobie... Może nawet na dwu lampach, w wersji nieco uboższej... EF80 W ramp generatorze i ECF82 jako FM signal generator... I oczywiście wymienne cewki
Miło mi z Wami 
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
sztyga20
- 500...624 posty

-
MarekSCO
- 2500...3124 posty

-
MarekSCO
- 2500...3124 posty

Tutaj jest kilka bardzo ciekawych GDO :
http://www.noding.com/la8ak/m11.htm
Zwłaszcza to na wyższe częstotliwości z wymiennymi generatorami...
http://www.noding.com/la8ak/m11.htm
Zwłaszcza to na wyższe częstotliwości z wymiennymi generatorami...
Miło mi z Wami 
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
fugasi
- 3125...6249 postów

-
Romekd
- moderator
W układzie Hartley'a podział napięć (a więc i warunki wzbudzenia generatora) jest praktycznie stały - nie zależny od wartości pojemności kondensatora którym dokonuje się przestrajania. Dzięki temu amplituda sygnału w.cz. również pozostaje w miarę stała, przez co nie ma potrzeby ciągłego regulowania czułości przyrządu przy zmianie częstotliwości generowanego przebiegu. Generator Hartley,a zapewnia stosunkowo duży zakres przestrajania, oraz umożliwia stosowanie dużego stosunku L do C, co wpływa pozytywnie na dobroć obwodu rezonansowego. Nie jest może układem najbardziej stabilnym (pod względem stałość częstotliwości), ale w przypadku GDO nie ma to specjalnego znaczenia.
Pozdrawiam,
Romek
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
fugasi
- 3125...6249 postów

Regulowanie czułości nie jest chyba zbytnio dokuczliwe? Przecież wystarczy w razie potrzeby przekręcić gałkę potencjometru, zupełnie jak przy Walkmanie. 
Z tego co zauważyłem w fabrycznych falomierzach-generatorach chętnie stosowano układy z podwójnym kondensatorem - Colpittsa. Jakie tu można wymienić powody?
Z tego co zauważyłem w fabrycznych falomierzach-generatorach chętnie stosowano układy z podwójnym kondensatorem - Colpittsa. Jakie tu można wymienić powody?
-
MarekSCO
- 2500...3124 posty

Muszę odespać trochę, więc dopiero wieczorem postaram się odpowiedzieć bardziej rzeczowo na temat generatorów... Na razie tylko tyle:
fugasi pisze:Regulowanie czułości nie jest chyba zbytnio dokuczliwe?
Hmm... W sumie tak... Właściwie wszystko sprowadza się do kręcenia jakąś gałką... W obserwowanym przypadku nawet dwiemafugasi pisze:Przecież wystarczy w razie potrzeby przekręcić gałkę potencjometru, zupełnie jak przy Walkmanie. Razz
Miło mi z Wami 
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
MarekSCO
- 2500...3124 posty

Zupełnie zapomniałem o tym wątku
Ale już się poprawiam
Dla kontrastu pozwolę sobie zacytować taką oto wypowiedź:
Jak widzisz podejście jest skrajnie różne od Twojego...Aleksander Burd pisze: Wciągnęły mnie też generatory LC. Sądzę, że generatory LC są najtrudniejsze ze wszystkich podstawowych układów elektroniki analogowej . Dość dużo czasu zajęło mi opanowanie najbardziej standardowego generatora LC w układzie Colpittsa (zaznaczam, że dla mnie "opanować" znaczy umieć zrobić fizycznie, a nie na tylko papierze lub w symulatorze). Bardzo pomogły mi uwagi dr. Bogusława Kalinowskiego, który niegdyś zajmował się profesjonalnie generatorami LC. Po tym wszystkim jestem pewien: generator Colpittsa to bardzo trudny, można nawet powiedzieć - zdradliwy - układ (w jeszcze większym stopniu dotyczy to innych podstawowych generatorów - Hartley'a i Meissnera). Niestety podręczniki akademickie niechętnie o tym piszą, bo przecież teoretycznie wszystko działa.
Ponieważ okazało się, że zaprojektowanie (z późniejszym wykonaniem) prostego Colpittsa wymaga naprawdę dużego wysiłku, zacząłęm przemyśliwać nad takim układem generatora, który nie wymagałby tak żmudnego uruchamiania, jak Colpitts. Chyba się udało: wprawdzie układ ma aż trzy tranzystory, ale za to wymaga tylko jednego, bardzo prostego przeliczenia, a następnie należy zwyczajnie podłączyć cewkę i kondensator. Układ jest dość tolerancyjny na rozrzut dobroci cewki i na wartość tzw. oporu charakterystycznego. Można uzyskać częstotliwości generacji od kilkudziesięciu kHz do setek MHz (przy zastosowaniu średnio szybkich tranzystorów). Muszę zaznaczyć, że nie jest wykluczone, iż ktoś już zaprojektował taki układ, a ja niepotrzebnie się "gimnastykowałem". Ale ja lubię się tak gimnastykować.
Cytat pochodzi ze strony:
http://www.ise.pw.edu.pl/~burd/zawod.htm#sinus
I istnieje poważne ( graniczace z pewnością ) przypuszczenie, że autor tych słów doskonale wiedział o czym pisze
A dlaczego proponuję układ Hartleya ?
Miło mi z Wami 
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
fugasi
- 3125...6249 postów

Marku, muszę przyznać że moje doświadczenie z falomierzami-generatorami jest praktycznie zerowe. Praktycznie - bo nie zbudowałem jeszcze ani jednego.
Wpadł mi w oko schemat który prezentuję poniżej. Podobno jest oparty generatorze ECO, choć ja widzę tu Hartleya, ktoś wie jaka jest różnica? Przyznam, że do tego "wpadnięcia w oko" przyczyniła się chyba twoja sugestia dot. Hartleya (poza tym akurat mam kondensator zmienny 25 pF
).
Fragment który cytujesz powyżej jest zaskakujący. Zwłaszcza wzmianka o trudnościach z generatorem Colpittsa. Przeglądałem dostępne schematy falomierzy-generatorów i tak się składa, że wiele z nich to Colpittsy, w tym fabryczne polskie RUFG. Czy przyczyną kłopotów z tym rodzajem generatora jest może zastosowanie podwójnego kondensatora i związany z tym brak symetrii?
Czy dobór odczepu cewki w Hartleyu jest krytyczny? Wiem tylko że powinien być w 1/3 ilości zwojów od ziemi.
Jak oceniasz poniższy schemat?
Czym zastąpić diodę BAVP18 (chyba jakaś starodawna z Unitry), może być 1N4148?
Fragment który cytujesz powyżej jest zaskakujący. Zwłaszcza wzmianka o trudnościach z generatorem Colpittsa. Przeglądałem dostępne schematy falomierzy-generatorów i tak się składa, że wiele z nich to Colpittsy, w tym fabryczne polskie RUFG. Czy przyczyną kłopotów z tym rodzajem generatora jest może zastosowanie podwójnego kondensatora i związany z tym brak symetrii?
Czy dobór odczepu cewki w Hartleyu jest krytyczny? Wiem tylko że powinien być w 1/3 ilości zwojów od ziemi.
Jak oceniasz poniższy schemat?
Czym zastąpić diodę BAVP18 (chyba jakaś starodawna z Unitry), może być 1N4148?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
MarekSCO
- 2500...3124 posty

I znowu odpowiedź będzie "na raty" ( skaner musze podłączyć
1.
No to już wiesz dlaczego Hartley jest lepszyfugasi pisze:poza tym akurat mam kondensator zmienny 25 pF Wink
Zaryzykował bym twierdzenie, że do jego spopularyzowania w układach GDO/TDO znacząco przyczyniły się publikacje p Andrzeja Janeczka w Re, "Świecie Radio" i jeszcze paru książkach
Zresztą, jak masz gniazda i wtyki o kilku pinach, możesz łatwo zrobić Hartleya-Colpittsa... W zależności od tego dla jakiego zakresu częstotliwości/przestrajania... Wydaje mi się, że dla wyższych częstotliwości, własnie Colpitts ( albo jakaś jego mutacja -> Seiler ) może być dać lepsze efekty i łatwiej się wzbudzać
2. Co do generatorów ECO...
Tutaj właśnie muszę podłączyć skaner i skopiować moje dzieło
Zarówno Hartley, jak i Colpitts mogą występować jako generator o sprzężeniu elektronowym ( ECO - Electron Coupled Oscillator )...
ECO to generatory budowane na pentodach ( zwykle ), gdzie "własciwy" generator jest "rozpięty" między katodą, siatką pierwszą i siatką drugą...
Ot - taka trioda
Ech... Obiecuję "wyłożyć" to jaśniej niebawem
3.
A masz taki kondensator, który by się nadawałfugasi pisze:Przeglądałem dostępne schematy falomierzy-generatorów i tak się składa, że wiele z nich to Colpittsy, w tym fabryczne polskie RUFG. Czy przyczyną kłopotów z tym rodzajem generatora jest może zastosowanie podwójnego kondensatora i związany z tym brak symetrii?
4. Co do proponowanego układu...
Zbudowałem taki, tylko trochę bardziej rozbudowany... Detektor był ze wstępną polaryzacją itp bajery
Uważam, że jest to jak na dzień dzisiejszy najlepszy układ do eksperymentowania
Najlepiej zastosuj diodę germanową ( ostrzową ) lub shotkyego...
Może być obrazowo ?fugasi pisze:Czy dobór odczepu cewki w Hartleyu jest krytyczny?
Bierzemy cewkę z filtru p.cz. od Pionierka. Najlepiej razem z kondensatorem
c.d.n.
Miło mi z Wami 
Pozdrawiam
Pozdrawiam