zaczynam zabawe z lampami
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 500...624 posty
-
- 250...374 postów
nie konczylem zadnej technicznej szkoly. moja przygoda z elektronika zaczyna sie dopiero na studiach. dziekuje za wszystkie propozycje ksiazek. na pewno przeczytam. ale rownolegle bede budowal wzmacniacz, mysle ze to da mi szerszy poglad na zagadnienie niz sucha teoria. mozecie zyczyc mi powodzenia.Cygnus pisze: Zakładając, że jesteś po szkole technicznej i potrafisz uruchomić dyskretny wzmacniacz tranzystorowy,
to proponuję przeczytać ecclab, audioton i stronę Jasia.
a na powaznie to ciesze sie ze tak angazujecie sie w kazdy topic na tym forum. na pewno przyjdzie mi do glowy mnostwo pytan podczas pracy nad wzmacniaczem i dobrze wiedziec gdzie uzyskac na nie odpowiedz

na poczatek takie:
z tego co czytalem to najlepiej zaczac konstrukcje wzmacniacza od znalezienia traf i reszte dostosowac do nich. brzmi rozsadnie, ale jak u was przebiega proces konstrukcji?(czytalem DIY ale chcialbym poznac doswiadczenia szerszego grona ludzi)
pozdrawiam
m.
-
- moderator
Proces projektowania zależy właśnie od transformatorów.
Na początku projektowałem wzmacniacz dostosowany do transformatorów, które akurat wpadły mi w ręce. Ale to dość uciążliwa sprawa.
Później zacząłem przeglądać oferty transformatorów wyjściowych i projektowałem na dostępnych gotowcach. Pole manewru trochę szersze.
Teraz nie muszę się niczym przejmować, gdyż nawijam taki transformator, jaki akurat jest potrzebny. Możliwości jest więc bardzo dużo. Ograniczeniem stała się jedynie dostępność lamp i fantazja (no, czasem koszty)
Jeżeli będziesz miał duże problemy z transformatorami, to proponuję wzmacniacz hybrydowy
Na początku projektowałem wzmacniacz dostosowany do transformatorów, które akurat wpadły mi w ręce. Ale to dość uciążliwa sprawa.
Później zacząłem przeglądać oferty transformatorów wyjściowych i projektowałem na dostępnych gotowcach. Pole manewru trochę szersze.
Teraz nie muszę się niczym przejmować, gdyż nawijam taki transformator, jaki akurat jest potrzebny. Możliwości jest więc bardzo dużo. Ograniczeniem stała się jedynie dostępność lamp i fantazja (no, czasem koszty)

Jeżeli będziesz miał duże problemy z transformatorami, to proponuję wzmacniacz hybrydowy

-
- 250...374 postów
hmm nawijasz je sam czy komus to zlecasz?Piotr pisze:Proces projektowania zależy właśnie od transformatorów.
bo jesli chodzi o trafo glosnikowe to powinienem znalezc jakies TG2,5-1(2)-666 tylko mam problem z zasilajacym bo potrzebuje 6.3v na zazenie lamp(chyba standard), 5v na prostownicza lampe(5y7 - mam nadzieje ze mozna ja gdzies dostac) i standardowo ~200V. zastanawiam sie czy nie zamowic gdzies takiego tylko nie wiem jaki to bylby koszt.
wzmacniacz hybrydowy odpada, chce super-tru-vintage-lampowy

-
- moderator
Więc wszystko zależy od grubości portfelamkali pisze:wzmacniacz hybrydowy odpada, chce super-tru-vintage-lampowy

Przy odrobinie szczęścia możesz na starociach dorwać transformator zasilający dostosowany do lamp (6V3 do serii E, 4V dla AZ1 i anodowe).
Możesz też próbować zamawiać u producentów. TELTO ma całkiem niezłą ofertę.
Ja dysponuję wyłącznie toroidami, więc w "sru-tru-vintage" za bardzo nie pomogę

-
- 250...374 postów
z nieba mi spadles z tym telto, maja to czego chce za 44pln(6.3 i 210) ostatnio widzialem jakis stary transformator na allegro za 30zl wiec to chyba niezla cena. tylko ze ten z allegro mial wiecej wyprowadzen.
tylko musze czyms zastapic lampe prostownicza bo nie bede mial jej czym zazyc. potrzebuje jakiegos specjalnego prostownika czy jak pojde do elektrycznego i powiem ze chce na 210V 01A to mi dadza dobry?
tylko musze czyms zastapic lampe prostownicza bo nie bede mial jej czym zazyc. potrzebuje jakiegos specjalnego prostownika czy jak pojde do elektrycznego i powiem ze chce na 210V 01A to mi dadza dobry?
-
- 9375...12499 postów
-
- 625...1249 postów
Jeśli ten trafo z Allegro jest naprawdę stary, to możesz trafić na egzemplarz z podwójnym uzwojeniem anodowym a wtedy wystarczą dwie diody prostownicze (np: 1N4007)
a jeśli będziesz miał spory zapas napięcia, to, dla wzmacniacza małej mocy, możesz zstosować małe duodiody serii EZ, dla np: ECL86 zupełnie wystarczą
Pozdrawiam
a jeśli będziesz miał spory zapas napięcia, to, dla wzmacniacza małej mocy, możesz zstosować małe duodiody serii EZ, dla np: ECL86 zupełnie wystarczą
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?