Witam.
tszczesn pisze:Ta ja pociągnę jeszcze ten wątek i się spytam co teraz warto w takim razie kupić? Bo stoję własnie przed tym problemem, mój Elemis mi zdechł, naprawiać mi się go nie chce, więc chcę kupić coś nowego. NIE LCD ani plazma.
Tomku, gdy jeszcze kilka lat temu ktoś ze znajomych zadał mi pytanie: jaki odbiornik TV warto kupić, nie miałem wątpliwości jakiej udzielić odpowiedzi. Obecnie wolę nie radzić, by w przyszłości nikt nie miał do mnie pretensji, gdy trafi na "pechowy" egzemplarz. W żartach, ludziom posiadającym nadmiar gotówki i goniącym za nowościami proponuję by nabyli rzutnik zgodny z technologią HD, o rozdzielczości co najmniej 720 linii, kosztujący jedyne 30 tysięcy złotych, z lampą za prawie 3 tysiące zł, wymienianą przeciętnie co 1000-2000 godzin pracy
Znajomym radzę by kupili telewizor na tyle tani, by jak się za dwa lata uszkodzi, to nie było im żal wyrzucić go na śmietnik, o przepraszam, oddać do utylizacji

.
Dziś był u mnie znajomy, któremu kilka dni temu przestała działać kilkuletnia "plazma" firmy Pioneer. Zadzwonił więc do autoryzowanego serwisu tej firmy. Serwisant zapytał, ile razy pulsuje dioda sygnalizująca rodzaj uszkodzenia, po czym stwierdził, że uszkodzenie występuje w module zasilania i przypuszczalny koszt naprawy odbiornika wyniesie od 1500 do 2500zł. Do tego trzeba jeszcze dodać koszt dowozu odbiornika do serwisu (ponad 40km), bo nikt nie podejmie się naprawiać go w domu...
Gdy w Metzu, który posiadam, kilka lat temu lampa kineskopowa zaczęła dostawać zwarcie między siatką a katodą, zadzwoniłem do serwisu Philipsa z pytaniem o koszt nowego kineskopu. Dowiedziałem się, że kosztuje on (w tamtym czasie) około 2000zł, ale mogę kupić trzeci gatunek lampy z odchylaniem 50Hz, i przełożyć cewki odchylające ze starej lampy (100Hz), co pozwoli mi zaoszczędzić ok. 1500zł. Spróbowałem więc samemu "przestrzelić" zwarcie, i udało się - odbiornik działa do dziś, choć taka sama operacja w innych odbiornikach z kineskopem Philipsa 29" często nie przynosiła oczekiwanych rezultatów

.
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .