Dywagacje na temat lampy CRT

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Piotr pisze:
tszczesn pisze:co teraz warto w takim razie kupić?
Radio, Tomku, radio! Albo gramofon. Weź przykład ze mnie i uwolnij się od telewizji, będziesz miał więcej czasu na forum :D
Ale czasami fajne filmy są do obejrzenia.

A radio i gramofon już mam :)
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

tszczesn pisze:Ale czasami fajne filmy są do obejrzenia.
Owszem. Ja oglądam je na komputerze. I żyję szczęśliwie nie posiadając ani jednego kineskopu :)
tszczesn pisze:A radio i gramofon już mam :)
Wiem. I to nie jedno, nie dwa :)
Ale to przecież w niczym nie przeszkadza. Pamiętasz historyjkę o człowieku, który nie chciał dostać książki, bo jedną już miał? ;)

Tak w ogóle, to przepraszam za straszliwe odejście od tematu i rozsiewanie antykineskopowej propagandy :oops: :P
Alek

Post autor: Alek »

Tomku, za symboliczny azotan baru cz.d.a oddam Librę na chodzie :lol:
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Alek pisze:Tomku, za symboliczny azotan baru cz.d.a oddam Librę na chodzie :lol:
Nie mam tego, mam tylko cykloheksan, zdaje się po prostu cz. Ja nie chemik, takich rzeczy pod łóżkiem nie trzymam :)
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
tszczesn pisze:Ta ja pociągnę jeszcze ten wątek i się spytam co teraz warto w takim razie kupić? Bo stoję własnie przed tym problemem, mój Elemis mi zdechł, naprawiać mi się go nie chce, więc chcę kupić coś nowego. NIE LCD ani plazma.
Tomku, gdy jeszcze kilka lat temu ktoś ze znajomych zadał mi pytanie: jaki odbiornik TV warto kupić, nie miałem wątpliwości jakiej udzielić odpowiedzi. Obecnie wolę nie radzić, by w przyszłości nikt nie miał do mnie pretensji, gdy trafi na "pechowy" egzemplarz. W żartach, ludziom posiadającym nadmiar gotówki i goniącym za nowościami proponuję by nabyli rzutnik zgodny z technologią HD, o rozdzielczości co najmniej 720 linii, kosztujący jedyne 30 tysięcy złotych, z lampą za prawie 3 tysiące zł, wymienianą przeciętnie co 1000-2000 godzin pracy ;)
Znajomym radzę by kupili telewizor na tyle tani, by jak się za dwa lata uszkodzi, to nie było im żal wyrzucić go na śmietnik, o przepraszam, oddać do utylizacji ;) .

Dziś był u mnie znajomy, któremu kilka dni temu przestała działać kilkuletnia "plazma" firmy Pioneer. Zadzwonił więc do autoryzowanego serwisu tej firmy. Serwisant zapytał, ile razy pulsuje dioda sygnalizująca rodzaj uszkodzenia, po czym stwierdził, że uszkodzenie występuje w module zasilania i przypuszczalny koszt naprawy odbiornika wyniesie od 1500 do 2500zł. Do tego trzeba jeszcze dodać koszt dowozu odbiornika do serwisu (ponad 40km), bo nikt nie podejmie się naprawiać go w domu...

Gdy w Metzu, który posiadam, kilka lat temu lampa kineskopowa zaczęła dostawać zwarcie między siatką a katodą, zadzwoniłem do serwisu Philipsa z pytaniem o koszt nowego kineskopu. Dowiedziałem się, że kosztuje on (w tamtym czasie) około 2000zł, ale mogę kupić trzeci gatunek lampy z odchylaniem 50Hz, i przełożyć cewki odchylające ze starej lampy (100Hz), co pozwoli mi zaoszczędzić ok. 1500zł. Spróbowałem więc samemu "przestrzelić" zwarcie, i udało się - odbiornik działa do dziś, choć taka sama operacja w innych odbiornikach z kineskopem Philipsa 29" często nie przynosiła oczekiwanych rezultatów :( .

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Romku ja też strzelałem działko niebieskiego kolory w kineskopie o którym wspomniałem a o którym Ty piszesz i niestety nie pomogło. Widocznie był już jego totalny koniec, ale gość (dodam że bogacz jak cholera) któremu robiłem ten TV zamiast kupić sobie nowy TV to powiedział że przywiezie sobie z rajchu nowy kinol i po sprawie. Moim zdaniem - nieopłacalny interes. Bogaci=najbardziej skąpi, jeszcze nic nie dostałem za popołudnie spędzone przy tym gracie :?
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Alek pisze:Tomku, za symboliczny azotan baru cz.d.a oddam Librę na chodzie :lol:
Libra 203 fajny sprzęt, miałem kiedyś ale nie potrafiłem naprawić (byłem za młody) i poszła do pieca... Teraz żal mi jej i szukam takiej drugiej :roll:
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Romekd pisze: Tomku, gdy jeszcze kilka lat temu ktoś ze znajomych zadał mi pytanie: jaki odbiornik TV warto kupić, nie miałem wątpliwości jakiej udzielić odpowiedzi. Obecnie wolę nie radzić, by w przyszłości nikt nie miał do mnie pretensji, gdy trafi na "pechowy" egzemplarz. W żartach, ludziom posiadającym nadmiar gotówki i goniącym za nowościami proponuję by nabyli rzutnik zgodny z technologią HD, o rozdzielczości co najmniej 720 linii, kosztujący jedyne 30 tysięcy złotych, z lampą za prawie 3 tysiące zł, wymienianą przeciętnie co 1000-2000 godzin pracy ;)
Znajomym radzę by kupili telewizor na tyle tani, by jak się za dwa lata uszkodzi, to nie było im żal wyrzucić go na śmietnik, o przepraszam, oddać do utylizacji ;) .
Plazmy nie chce, bo droga przesadnie, a jakośc sygnału gorsza niż w CRT. Jakby kupił to prawdziwe HD 1920x1080, a to kosztuje majątek. Po prostu szukam czegos z obrazem dobrej ajakości (geometria, dynamika itp), nie musi miec bajerów.
k4be
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: k4be »

Sony (trinitron 29 cali) - kupiony pod koniec prl, obraz jest sporo lepszy niż w wielu nowych tv. Jedynie raz padł tranzystor w przetwornicy zasilającej, a ostatnio trzeba było poprawić dołączenie przewodu od głośnika (niewiarygodnie trzeszczało). Poza tym jest jakiś problem z softem - po włączeniu trzeba trochę poprzełączać programy zanim przestanie się odstrajać. Ale jakość obrazu i dźwięku kompensuje te wady.
macylapka
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: macylapka »

Jeśli chodzi o telewizory tez proponuje sprzety firmy Sony... Jak każda rzecz stworzona przez człowieka się psuje... Lecz jakość obrazu i wizji jest godna polecenia, należy jednak uwazac bo Sony wypusciło pewien patent który zapobiega krzywieniu sie maski lecz przy białym tle widac paski które jakby słabiej świecą, efekt widoczny przy bialym tle...
_idu

Post autor: _idu »

Alek: Azotan Baru - a moze zwrocic sie do maniakow pirotechniki. Azotan baru doskonaly utleniacz dla mas pirotechnicznych oswietlajacych. Bar intensywnie swieci w kolorze zblizonym do maksymalnej czulosci oka.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

STUDI pisze:Alek: Azotan Baru - a moze zwrocic sie do maniakow pirotechniki. Azotan baru doskonaly utleniacz dla mas pirotechnicznych oswietlajacych. Bar intensywnie swieci w kolorze zblizonym do maksymalnej czulosci oka.
Podejrzewam, że czystość odczynników pirotechnicznych nie będzie zadowalająca, prawda?
szalony

Post autor: szalony »

Piotr pisze:
STUDI pisze:Alek: Azotan Baru - a moze zwrocic sie do maniakow pirotechniki. Azotan baru doskonaly utleniacz dla mas pirotechnicznych oswietlajacych. Bar intensywnie swieci w kolorze zblizonym do maksymalnej czulosci oka.
Podejrzewam, że czystość odczynników pirotechnicznych nie będzie zadowalająca, prawda?
W pirotechnice spokojnie mogą być stosowane "chamskie" związki techniczne. I raczej takie będą, chyba że komuś się przez przypadek trafi lepsza czystość. Na związki czda, spektr.cz, itp raczej tam nie ma co liczyć.

A tu ?

http://www.poch.com.pl/katalog-produktow,0,1 czda kosztuje 17.10/100g