Zwrotnica teoretyczna, a praktyczna... (+obudowa stratna)

Przetworniki elektroakustyczne, obudowy głośnikowe i zagadnienia pokrewne.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Piotr, podziwiam Cię za pracę jaka włożyłeś w badanie tego zestawu. Z tego co napisałeś wynika, że elementy dobrałeś prawidłowo, a "górka" w przebiegu modułu impedancji (dla częstotliwości 1,5kHz) jest nieznaczna i nie ma ona większego wpływu na pracę zestawu (dobrze, że nie jest to np. głęboki dołek Wink ). Oczywiście można byłoby się pokusić o wykonanie szeregowego obwodu rezonansowego RLC, zestrojonego w na częstotliwość ok. 1,5kHz i pełniącego funkcję obwodu kompensującego wartość modułu impedancji w tej części pasma. Pewnie poprawiłoby to nieznacznie współpracę zestawu z niektórymi wzmacniaczami lampowymi, które jak wiadomo charakteryzującymi się większą impedancją wyjściową.
W którymś z wątków jeden z kolegów pisał o problemach jakie miał z funkcjonowaniem wzmacniacza tranzystorowego o znacznej mocy wyjściowej, i w tamtym przypadku winne złej pracy wzmacniacza (oraz częstym jego awariom) okazały się kolumny głośnikowe ze źle zaprojektowanymi zwrotnicami. Mimo, że z innymi wzmacniaczami kolumny te pracowały na pozór poprawnie, to w przypadku opisywanego wzmacniacza wywoływały silne przeciążenie stopnia mocy i załączanie się obwodów kontrolujących prąd wyjściowy. O ile dobrze pamiętam to w tamtych dwudrożnych zestawach głośnik nisko-średniotonowy (zablokowany kondensatorem 35uF) włączony został przez cewkę o indukcyjności 300uH, natomiast głośnik wysokotonowy włączony był przez filtr CLC typu T (szeregowy kondensator 2,2uF, cewka 300uH do masy, i drugi kondensator 2,2uF do głośnika wysokotonowego). No cóż, nawet firmom posiadającym dużą renomę zdarzało się niekiedy wypuszczać na rynek zestawy trudne do wysterowania, posiadające wyjątkowo "pokręcony" przebieg i charakter impedancji w funkcji częstotliwości.

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

Czas na następne obliczenia.
Postanowiłem jednak użyć lepszego głośka nisko-średniotonowego o indukcyjności około 1m5H. Co to oznacza dla jednokondensatorowej zwrotnicy łatwo sprawdzić na wykresie arkusza.
Niezbędny będzie równolegle doączony obwód RLC. Podejrzewam, że to zagadnienie szczelnie wypełni mi dzisiejszy wieczór :)
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Czas nadać tym wynalazkom ostateczny kształt :)
Załączniki
DSC04721.JPG
2WC.gif
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

I złożone zestawy 8)
Załączniki
DSC04722.JPG
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Jeszcze gwóźdź programu, czyli otwory stratne.
Doskonale tłumią główny rezonans głośnika/obudowy przy okazji poprawiając sprawność przetwarzania w porównaniu do obudowy zamkniętej.
Zestaw przenosi przyzwoicie od 45Hz, co uznaję za niezły wynik dla głośnika GDN20/40.
Załączniki
DSC04724.JPG
DSC04723.JPG
Awatar użytkownika
Teslacoil
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Teslacoil »

A zwrotnicę jak ostatecznie rozwiązałeś?
Czy zestaw podzieli los Haiku i będzie na sprzedaż?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Teslacoil pisze:A zwrotnicę jak ostatecznie rozwiązałeś?
Pozostał jeden kondensator 5u4F. Na razie grają z Haiku, który ma dość niską rezystancję wyjściową, więc górka kilkunastoomowa nie stanowi problemu. W razie podłączania do lampowca dorobię dwójnik korekcyjny RLC.
Teslacoil pisze:Czy zestaw podzieli los Haiku i będzie na sprzedaż?
Robiłem je raczej z myślą o sobie, co nie zmienia faktu, iż mogę je sprzedać, lub wykonać kopię w razie potrzeby. Podejrzewam, że po kilku modyfikacjach (głównie estetycznych ;) ) zostaną włączone do oferty firmy.

Teraz mam w planie bardziej zakręcone konstrukcje z 30cm nisko-średniotonowym w roli głównej i dość skomplikowaną zwrotnicą. Ale to już inna bajka :roll:
Awatar użytkownika
jakosek
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Post autor: jakosek »

Zabawy z głośnikami 30cm jako średniotonowymi raczej nie polecam. Trzeba sie nakombinować ze zwrotnicą a średnie tony i tak nie będą zbyt dobrze odtwarzane z powodu dość dużej masy membrany. Trzebaby poszukać głośnika z jak najlżejszą membraną. Zaletą na pewno byłby niezły bas.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

jakosek pisze:Zabawy z głośnikami 30cm jako średniotonowymi raczej nie polecam. Trzeba sie nakombinować ze zwrotnicą a średnie tony i tak nie będą zbyt dobrze odtwarzane z powodu dość dużej masy membrany. Trzebaby poszukać głośnika z jak najlżejszą membraną. Zaletą na pewno byłby niezły bas.
Głośnik oczywiście jest już znaleziony :)
Pofałdowana membrana powoduje, że w zakresie średnich tonów promieniuje tylko jej środek, co pozwala na dobre przenoszenie aż do 4kHz. Charakterystyka nie jest równa i wymaga pewnych fikołków korekcyjnych, ale wszystko jest do zrobienia 8)
Do tego sprawność 93dB/W/m i rezonans własny przy 25Hz :D
Awatar użytkownika
jakosek
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Istnieje fostex o parametrach jakie podales, ale nie podejrzewam żebyś specjalnie coś sprowadzał zza granicy. :P
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

jakosek pisze:Istnieje fostex o parametrach jakie podales, ale nie podejrzewam żebyś specjalnie coś sprowadzał zza granicy. :P
Fostexy mają dobroć nadającą się jedynie do tuby. Mój Tonsil ma Qts równe 0.6 :)
Awatar użytkownika
jakosek
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

To jest jakis tonsil z takimi parametrami?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

GDN30/60/1
Awatar użytkownika
jakosek
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Przyzwoity głośnik. Nie wiedziałem że ma on takie fajne parametry, choć char-ka rzeczywiście niezaciekawa.

Mimo to zapowiada się ciekawie. Z chęcią posłuchałbym efektu finalnego Twoich prac. Narazie nie planuję budować nowego zestawu bo może też bym się pobawił :?: Za to upolowałem A-17 :D

Jakiego wysokotonowca zamierzasz użyć? Zdaje mi się że że te ARV nie są zbyt wybitne. Ja do następnych kolumn będę się rozglądał za jakimś lepszym.
szalony

Post autor: szalony »

jakosek pisze:
Jakiego wysokotonowca zamierzasz użyć? Zdaje mi się że że te ARV nie są zbyt wybitne. Ja do następnych kolumn będę się rozglądał za jakimś lepszym.
Moze vifa ? (ja sie za bardzo nie znam)
ODPOWIEDZ