Zwrotnica teoretyczna, a praktyczna... (+obudowa stratna)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Piotr, podziwiam Cię za pracę jaka włożyłeś w badanie tego zestawu. Z tego co napisałeś wynika, że elementy dobrałeś prawidłowo, a "górka" w przebiegu modułu impedancji (dla częstotliwości 1,5kHz) jest nieznaczna i nie ma ona większego wpływu na pracę zestawu (dobrze, że nie jest to np. głęboki dołek Wink ). Oczywiście można byłoby się pokusić o wykonanie szeregowego obwodu rezonansowego RLC, zestrojonego w na częstotliwość ok. 1,5kHz i pełniącego funkcję obwodu kompensującego wartość modułu impedancji w tej części pasma. Pewnie poprawiłoby to nieznacznie współpracę zestawu z niektórymi wzmacniaczami lampowymi, które jak wiadomo charakteryzującymi się większą impedancją wyjściową.
W którymś z wątków jeden z kolegów pisał o problemach jakie miał z funkcjonowaniem wzmacniacza tranzystorowego o znacznej mocy wyjściowej, i w tamtym przypadku winne złej pracy wzmacniacza (oraz częstym jego awariom) okazały się kolumny głośnikowe ze źle zaprojektowanymi zwrotnicami. Mimo, że z innymi wzmacniaczami kolumny te pracowały na pozór poprawnie, to w przypadku opisywanego wzmacniacza wywoływały silne przeciążenie stopnia mocy i załączanie się obwodów kontrolujących prąd wyjściowy. O ile dobrze pamiętam to w tamtych dwudrożnych zestawach głośnik nisko-średniotonowy (zablokowany kondensatorem 35uF) włączony został przez cewkę o indukcyjności 300uH, natomiast głośnik wysokotonowy włączony był przez filtr CLC typu T (szeregowy kondensator 2,2uF, cewka 300uH do masy, i drugi kondensator 2,2uF do głośnika wysokotonowego). No cóż, nawet firmom posiadającym dużą renomę zdarzało się niekiedy wypuszczać na rynek zestawy trudne do wysterowania, posiadające wyjątkowo "pokręcony" przebieg i charakter impedancji w funkcji częstotliwości.
Pozdrawiam,
Romek
W którymś z wątków jeden z kolegów pisał o problemach jakie miał z funkcjonowaniem wzmacniacza tranzystorowego o znacznej mocy wyjściowej, i w tamtym przypadku winne złej pracy wzmacniacza (oraz częstym jego awariom) okazały się kolumny głośnikowe ze źle zaprojektowanymi zwrotnicami. Mimo, że z innymi wzmacniaczami kolumny te pracowały na pozór poprawnie, to w przypadku opisywanego wzmacniacza wywoływały silne przeciążenie stopnia mocy i załączanie się obwodów kontrolujących prąd wyjściowy. O ile dobrze pamiętam to w tamtych dwudrożnych zestawach głośnik nisko-średniotonowy (zablokowany kondensatorem 35uF) włączony został przez cewkę o indukcyjności 300uH, natomiast głośnik wysokotonowy włączony był przez filtr CLC typu T (szeregowy kondensator 2,2uF, cewka 300uH do masy, i drugi kondensator 2,2uF do głośnika wysokotonowego). No cóż, nawet firmom posiadającym dużą renomę zdarzało się niekiedy wypuszczać na rynek zestawy trudne do wysterowania, posiadające wyjątkowo "pokręcony" przebieg i charakter impedancji w funkcji częstotliwości.
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Czas na następne obliczenia.
Postanowiłem jednak użyć lepszego głośka nisko-średniotonowego o indukcyjności około 1m5H. Co to oznacza dla jednokondensatorowej zwrotnicy łatwo sprawdzić na wykresie arkusza.
Niezbędny będzie równolegle doączony obwód RLC. Podejrzewam, że to zagadnienie szczelnie wypełni mi dzisiejszy wieczór
Postanowiłem jednak użyć lepszego głośka nisko-średniotonowego o indukcyjności około 1m5H. Co to oznacza dla jednokondensatorowej zwrotnicy łatwo sprawdzić na wykresie arkusza.
Niezbędny będzie równolegle doączony obwód RLC. Podejrzewam, że to zagadnienie szczelnie wypełni mi dzisiejszy wieczór

- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Pozostał jeden kondensator 5u4F. Na razie grają z Haiku, który ma dość niską rezystancję wyjściową, więc górka kilkunastoomowa nie stanowi problemu. W razie podłączania do lampowca dorobię dwójnik korekcyjny RLC.Teslacoil pisze:A zwrotnicę jak ostatecznie rozwiązałeś?
Robiłem je raczej z myślą o sobie, co nie zmienia faktu, iż mogę je sprzedać, lub wykonać kopię w razie potrzeby. Podejrzewam, że po kilku modyfikacjach (głównie estetycznychTeslacoil pisze:Czy zestaw podzieli los Haiku i będzie na sprzedaż?

Teraz mam w planie bardziej zakręcone konstrukcje z 30cm nisko-średniotonowym w roli głównej i dość skomplikowaną zwrotnicą. Ale to już inna bajka

- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Głośnik oczywiście jest już znalezionyjakosek pisze:Zabawy z głośnikami 30cm jako średniotonowymi raczej nie polecam. Trzeba sie nakombinować ze zwrotnicą a średnie tony i tak nie będą zbyt dobrze odtwarzane z powodu dość dużej masy membrany. Trzebaby poszukać głośnika z jak najlżejszą membraną. Zaletą na pewno byłby niezły bas.

Pofałdowana membrana powoduje, że w zakresie średnich tonów promieniuje tylko jej środek, co pozwala na dobre przenoszenie aż do 4kHz. Charakterystyka nie jest równa i wymaga pewnych fikołków korekcyjnych, ale wszystko jest do zrobienia

Do tego sprawność 93dB/W/m i rezonans własny przy 25Hz

- jakosek
- 125...249 postów
- Kontakt:
Przyzwoity głośnik. Nie wiedziałem że ma on takie fajne parametry, choć char-ka rzeczywiście niezaciekawa.
Mimo to zapowiada się ciekawie. Z chęcią posłuchałbym efektu finalnego Twoich prac. Narazie nie planuję budować nowego zestawu bo może też bym się pobawił
Za to upolowałem A-17
Jakiego wysokotonowca zamierzasz użyć? Zdaje mi się że że te ARV nie są zbyt wybitne. Ja do następnych kolumn będę się rozglądał za jakimś lepszym.
Mimo to zapowiada się ciekawie. Z chęcią posłuchałbym efektu finalnego Twoich prac. Narazie nie planuję budować nowego zestawu bo może też bym się pobawił

Jakiego wysokotonowca zamierzasz użyć? Zdaje mi się że że te ARV nie są zbyt wybitne. Ja do następnych kolumn będę się rozglądał za jakimś lepszym.