Dwa zagadkowe urządzenia

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

No proszę. Jeszcze trochę a ktoś pokaże szkice Leonarda da Vinci :) .
Ciekawostka z tą pompą - co było powodem jej zamontowania "na lampie"? Czyżby trzeba było od czasu do czasu coś w lampie wymienić i na nowo "tworzyć próżnię"?
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Konwencjonalna telewizja.

Post autor: tszczesn »

Jasiu pisze:Kineskopy były długie, więc telewizory często budowano w układzie pionowym z lustrem.
Dla porządku trzeba wspomnieć, że często były to lampy z odchylaniem elektrycznym (dziś nazywane oscyloskopowymi), bo były znacznie prostszew sterowaniu - dwa tyratrony, dwa kondensatory i dwa potencjometry (w wersji lux - dwie lampy) i mamy pełen multisync :)

BTW. Jak ktoś chce mogę zeskanować cykł artykułów z 'Radjotechnika' poświęcony telewizji i konstrukcji telewizorów
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

gsmok pisze: Ciekawostka z tą pompą - co było powodem jej zamontowania "na lampie"? Czyżby trzeba było od czasu do czasu coś w lampie wymienić i na nowo "tworzyć próżnię"?
Możliwe, że szczelność połączeń nie była idealna, za to próżnia powinna taka być :)

Zresztą pomysł nie jest taki zły, w ZSRR na przełomie lat 40-tych i 50-tych robili takie 'rozbieralne' lampy nadawcze, w których można było m.in wymienić żarzenie. I tam też pompa dyfuzyjna była na stałe sprzężona z lampą.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

TSZCZESN
Jestem zainteresowany materiałami, o których wspominasz.
Co do celowości stosowania pompy mam to samo skojarzenie.
Dla zainteresowanych link do przykładowego opisu tej technologii:
http://www.fonar.com.pl/historia/lampy/lampy.htm
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

gsmok pisze: Jestem zainteresowany materiałami, o których wspominasz.
Trochę tego jest, więc dziś raczej tego nie będzie, ale w niedzielę mam wolne to może mi się uda zrobić w całości

gsmok pisze:Co do celowości stosowania pompy mam to samo skojarzenie.
Dla zainteresowanych link do przykładowego opisu tej technologii:
http://www.fonar.com.pl/historia/lampy/lampy.htm
A i dokładnie o tym właśnie mówiłem.
Jasiu

Wersjaesamochdowe

Post autor: Jasiu »

Czołem.

Dla kompletności: wersje samochodowe.
TV Lorenz, 1939:

Obrazek

Szczekaczka 3*20V (Telefunken, 1939)

Obrazek

i jej wnętrze

Obrazek

Pozdrawiam,
Jasiu
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Re: Wersjaesamochdowe

Post autor: jdubowski »

Jasiu pisze: Szczekaczka 3*20V (Telefunken, 1939)

Obrazek
Taki model głośnika był również masowo produkowany w Polsce lat powojennych - sam takie z lat 70-tych pamietam jako nagłośnienie boisk szkolnych i innych podobnych miejsc...
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Hehehe radiola na kółkach... Ciekawee czy ustrojstwa w wozie miały wyjście linii radiowęzłowej 120V do podłączania do zewnętrznej instalacji rozgłoszeniowej.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Post autor: jdubowski »

Vault_Dweller pisze:Hehehe radiola na kółkach... Ciekawee czy ustrojstwa w wozie miały wyjście linii radiowęzłowej 120V do podłączania do zewnętrznej instalacji rozgłoszeniowej.
A pewnie też i wejście 120V - w miastach radiowęzły były łaczone "w kaskadę" - na wejściu wzmacniacza bywało w tym celu trafo 120/1V.
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Aha, czyli takie stacje przekaźnikowe- np. na dzielnicach lub osiedlach- a nie jedna centrala gdzie były wszystkie wzmacniacze itp. i druty stamtąd szły od razu do kołchoźników?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Z ciekawostek z minionych lat - może nie tak stara rzecz, ale za to efektowna. Jest to pierwszy magnetowid profesjonalny (zapisujący sygnał TV z pełną jakością), na potężnej dwucalowej taśmie. Niestety nie jet to pierwszy model (pierwsze były lampowe i naprawdę ogromne), ale też wrażenie robi. - np. jedną z jego części składowych jest sprężarka :) Urządzenie jest oczywiście sprawne. To mało coś na nim to sklejarka do zerwanych taśm, a to po prawej to kawałek maszyny formaytu C (na mniejszą, już jednocalową taśmę).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Ja dziękuję ale kobyła :)

Tylko po co w nim sprężarka? Ustrojstwo ma pneumatyczne sterowanie?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Vault_Dweller pisze:Ja dziękuję ale kobyła :)
Ten jest juz mały, to jest kompletne urządzenie. Pierwsze wersje (lampowe) były w dwóch częściach. jadna podobna do tej co na tym zdjęcie - samamechanika i druga, znacznie większa - elektronika :)
Vault_Dweller pisze:Tylko po co w nim sprężarka? Ustrojstwo ma pneumatyczne sterowanie?
Nie do końca. (BTW. już w samym urządzeniu z ciśnienia jest też robiona próżnia :). Wykorzystana jest tam głowica obrotowa, umieszczona prostopadle(!) do taśmy, ścieżki są zapiswane 'w poprzek' (na jednej mieści się AFAIR 37 linii). I ta głowica osadzona jest na łożyskach powietrznych. A próżnia służy do dociśnięcia taśmy do głowicy - przecież trzeba ją wygiąć wzdłuż.

Wcześniejsze modele miały jeszcze dodatkowe komory z podciśnieniem w której siedziały 'pętle' taśmy. Te komory pełniły dwie funkcje - ciśnienie regulowało naciąg taśmy, i zawartaw nich taśma stanowiła zapas przy rozpędzaniu i hamowaniu - same szpule ważyły ładnych parę kilo i nie rozpędzały czy zatrzymywały od razu - dzięki temu lepszy był start odtwarzania/zapisu, ptraktycznie od razu po naciśnięciu guzika.
Jasiu

Telebim

Czołem.

Wczesny telebim - Telefunken Karolus 1936
Obrazek

To zbliżenie. Szkoda, że nie mam zdjęcoia elektroniki sterującej - musiała być imponująca.

Obrazek

Pozdrawiam,
Jasiu
Jasiu

Wideofon

Wideofon z 1936 roku.

Obrazek

Pozdrawiam,
Jasiu