diora relaks 2

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

_idu

Post autor: _idu »

mateuss pisze:
STUDI pisze:Ale jak obrocisz o 180 stopni wtyczka to odlaczysz wewnetrzny glosnik. Gniazdo DIN mialo taka funkcje. A 8 omow moze byc uzyskasz tlyko miejsza moc.
na to bym nie wpadł
Pewnie jestes na tyle młody że już nie miałeś sznas pamiętać sprzętu z gniazdami DIN. Wymyślają gniazda głosnikowe zrobiono dwa położenia wtyczki w gniazdku - jedno odłącza głośik drugie nie.
Tak samioo było z gniazdem DIN pięciobolcowym do słuchawek. Wycięcie we wtyczce w jednym położeniu odłączało głośniki w drugim nie.

A najciekawsze gniazdo głośnikowe DIN widziałem w radiu Nordmende - miało trzy robocze położenia wtyczki: odłączone wbudowane głośniki, ppodłaczone tylko niskotonowe wbudowane głośniki i podłacozne wsszystkie wbudowane głosnikami.
_idu

Alek pisze:Wymieniliśmy się z Mateuszem :) . Dzięki temu radyjko ocalało- jestem bardzo zadowolony, bo chciałem mieć taki sprawny odbiornik :)
Gratuluję - bardzo ładne radio. Generalnie wyrózniało się na tele dość szkaradnej mody owcześnie panującej i u nas i w zachodniej Europie. W sumie radio z mojego dzieciństwa - drugie jakie pamiętam i pierwsze z zakresem UKF. Pomimo sporej odległosci od nadajnika (łódzkie nadajniki UKF były w Zygrach oddalonych jakieś 25 km od granic miasta) znakomicie odbierało UKF na kawałku drutu.
Alek

Post autor: Alek »

Prawdopodobnie podejmę trud przestrojenia tego radia na górny UKF.
_idu

Eeeeech te nasze glowice..... Problemem jest ich konstrukcja mechaniczna, OK dla produkcji fabrycznej ale aby eksperymentowac to niech ich szlag trafi.
mateuss
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: mateuss »

gniazda DIN znam z radmora 5102 i foniki pa2801 a fakt jestem młody.