Zamiast tranzystora i diody byłaby pentoda. Jej pierwsza siatka do masy przez dowolny rezystor, a katoda również do masy przez rezystor o wartości powodującej przepływ przez lampę zadanego prądu (patrz charakterystyki). Jeżeli chcecie, to za jakiś czas mogę to nabazgrać
Michu pisze:Pozostałyby tylko trafa (w raz z zasilającym) oraz ecc83. Chyba żeby dało się wstawić zamiast niej pcc88 to wtedy już by mi tylko traf brakowało .
Jak już mówiłem, można dać 2xPCF82 + 2xPL81.
kk84
A nie myślałeś o zastosowaniu do twojego układu autotransformatora?
Parametry powinny się poprawić jeszcze bardziej.
Piroman1024 pisze:Możesz powiedzieć coś więcej na temat transformatora wyjściowego?
Oczywiście. Wykonanane na rdzeniu RZC 25/60-40 o przekroju czynnym 9,6cm^2, maksymalnej mocy przenoszonej 150VA. 8 sekcji - po 4 na uwzojenie. lampy widzą po pierwotnej stronie 400R, po wtórnej uzwojenie nawinięte pod kątem obc. 4R. 400R jest i tak wartością mocno zawyżoną dla PL81, teoretycznie powinno to być nawet 200R, ale z racji tego, że miałem gotowe trafo po identycznym układzie tyle, że z 6C19P-W w końcówce to je wykorzystałem. Jedyne co, to nie mierzyłem tylko pasma przenoszenia tego trafka, ale jak na ucho jest wystarczające.
Piotr. Prawdę powiem, że nie myślałem. Dopasowanie obc. będzie takie samo jak ze zwykłym trafem, skoro nie widać zbytnio różnicy to po co kombinować. Tak czy siak trafa będe wykonywał nowe, bo te przy znacznych mocach (ponad 40W) już zniekształcają nieco krańce pasma akustycznego.
Witam.
Jeszcze raz dzieki za wyjaśnienia - żałuje tylko z tym trafem myslalem że może jakiś sieciowy by podszedł...
Jak będe miał trochę czasu to poeksperymentuje z takim układem.
Pozdrawiam.
Zerknij na przekładnię. Są dwa modele - toroid i EI.
Oczywiście nikt nie napisał, że to transformatory do PL81, bo wiekszość niedzielnych majsterkowiczów nie wie co to za lampa
To 1k8 dotyczy całości. W ofercie jest opisany jako 6N13S.
Trochę mocarna konstrukcja, jak na PL81, ale przyjąłem założenie, że przeciętny użytkownik słucha muzyki, a nie tonów prostych z pełną mocą
Wlasnie zastanawialem sie, czy 3k6 (2xEL34), czy 1k8 (2x6N13S). Nie wiem, czy korzystniej zastosowac toroida, czy trafo zwykle ? (Dla kieszeni lepszy toroid )
Różnica cenowa jest symboliczna, natomiast w przypadku Telto mam przyjemniejsze doświadczenia z EI, niż z toroidami.
Ale nie zajmuję stanowiska - rzeczonego toroida w rękach (ani we wzmacniaczu) nie miałem.