Gdzie nadaje BBC?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 125...249 postów
Oczywiście że nadaję. Na krótkich bardzo dużo stacji.
Wpisz w gogle DRM. Otwórz którąś ze stron i poszukaj "Logbuch".
Pełny, a przynajmniej duży wykaz stacji emitujących DRM, z wykazem częstotliwości.
A tak przy okazji, zaznaczam że nie jestem krótkofalowcem, czy ktoś ma ciekawe rozwiązania anten "Loop", lub anten magnetycznych (chyba że to jest to samo), do wykorzystania w odbiorze DRM.
Pozdrawiam
Krzysztof
W załączniku wykaz stacji.
Wpisz w gogle DRM. Otwórz którąś ze stron i poszukaj "Logbuch".
Pełny, a przynajmniej duży wykaz stacji emitujących DRM, z wykazem częstotliwości.
A tak przy okazji, zaznaczam że nie jestem krótkofalowcem, czy ktoś ma ciekawe rozwiązania anten "Loop", lub anten magnetycznych (chyba że to jest to samo), do wykorzystania w odbiorze DRM.
Pozdrawiam
Krzysztof
W załączniku wykaz stacji.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- moderator
Jest to nie do osiągnięcia (przy zachowaniu aktualnej szerokości kanałów). Chyba, że jest to 'nowa cyfrowa jakość', czyli 'kompresja 100:1? Przecież i tak tego nie słychać/widać'iwanak pisze:DRM (Digital Radio Mondiale), jest to metoda cyfrowej emisji na falach krótkich i średnich ( od 0,5 do 30 Mhz0). [...]Jakość dźwięku taka ja UKF FM.
-
- moderator
To nie jest istotne teraz co oferują stacje komercyjne, bo technologia pozwala na więcej - jak się sami świadomie ograniczają to jest ich (i ich słuchaczy) sprawa. Ale reklamowanie (to w przypadku TV) transmisji cyfrowych jako epokowego wynalazku zapewniającego wysoką jakość jest trzecim góralskim rodzajem prawdy. Cała współczesna technika RTV nie idzie tak naprawdę w kierunku zapewnienia wysokiej jakości, ale upchnięcia jak najwięcej kanałów (użytkowych - TVP1, CNN, PR1 a nie pasmowych) w istniejących pasmach, przy zachowaniu winimalnej akceptowalnej przez ogół jakości. Dzięki czemu takie Discovery z trudem daje się oglądać.STUDI pisze:W sumie masz rację ale obecnie komercyjne stacje zwłaszcza u nas oferują jakosć niższą niż to co pozwala kompresja AAC z pasmem 10kHz.
-
- 125...249 postów
Proponuję :
http://www.drm.org/system/technicalaspekt.php
"DRM is the only uniwersal, open digital AM radio system with near-FM quality sound ................"
Pozdrawiam
Krzysztof
http://www.drm.org/system/technicalaspekt.php
"DRM is the only uniwersal, open digital AM radio system with near-FM quality sound ................"
Pozdrawiam
Krzysztof
Discovery to i tak full wypas. Polecam Polsyf Cyfrowy..... Tam to dopiero pokazuje sie syfrową jakość.... Kiedyś ktoś ze Polsatu keidys na łąmach mediów mówił ze jakość jest wspaniała i nieprawdą jest to że za dużo upchni eto bo technologia pozwala jeszcze wiećej upchnąć. Na Polsat Sport Extra piłka na transmisji meczu ma zbyt małe wymiary by była widoczna an ekranie.....tszczesn pisze:To nie jest istotne teraz co oferują stacje komercyjne, bo technologia pozwala na więcej - jak się sami świadomie ograniczają to jest ich (i ich słuchaczy) sprawa. Ale reklamowanie (to w przypadku TV) transmisji cyfrowych jako epokowego wynalazku zapewniającego wysoką jakość jest trzecim góralskim rodzajem prawdy. Cała współczesna technika RTV nie idzie tak naprawdę w kierunku zapewnienia wysokiej jakości, ale upchnięcia jak najwięcej kanałów (użytkowych - TVP1, CNN, PR1 a nie pasmowych) w istniejących pasmach, przy zachowaniu winimalnej akceptowalnej przez ogół jakości. Dzięki czemu takie Discovery z trudem daje się oglądać.STUDI pisze:W sumie masz rację ale obecnie komercyjne stacje zwłaszcza u nas oferują jakosć niższą niż to co pozwala kompresja AAC z pasmem 10kHz.
Ale i tak nie pobija rekordu nieskiego bitrate'u jaki oferowała ś.p. Wizja TV
A co do TV to najlepszym standardem pod względem jakości emisji to był D-MAC i nieco gorszy D2-MAC.
-
- 125...249 postów
Sorry nie rozumiem pytania.
Wszystkie te stacje to stacje AM, nadające w paśmie 0,5 - 30 MHz, a więc też w paśmie KF.
Róznią się, jeśli tak można powiedzieć, sposobem modulacji.
Jeden sposób, "stary" , moduluje amplitude tak, że wynikiem jest fala akustyczna, drugi sposó "nowy" jest taki, że wynikiem modulacji jest informacja cyfrowa.
Zarówno stacji KF o modulacji "starej" i "nowej" jest sporo.
Osobiście nie prowadzę nasłuchów. Zainteresowało mnie DRM, jako nowość. Chciałem sprawdzić, czy to co piszą jest prawdą. Popełniłe dwa proste układy, lampowe, na krótkie i średnie fale. Inspiracją , dla mnie, były strony niemieckie.
Rezultaty są zachęcające jak nie rewelacyjne. Z racji wieku chciałem posłuchać radia Luxemburg, w takim brzmieniu i jakości o jakiej kiedyś marzyłem.
pozdrawiam
Krzysztof
Wszystkie te stacje to stacje AM, nadające w paśmie 0,5 - 30 MHz, a więc też w paśmie KF.
Róznią się, jeśli tak można powiedzieć, sposobem modulacji.
Jeden sposób, "stary" , moduluje amplitude tak, że wynikiem jest fala akustyczna, drugi sposó "nowy" jest taki, że wynikiem modulacji jest informacja cyfrowa.
Zarówno stacji KF o modulacji "starej" i "nowej" jest sporo.
Osobiście nie prowadzę nasłuchów. Zainteresowało mnie DRM, jako nowość. Chciałem sprawdzić, czy to co piszą jest prawdą. Popełniłe dwa proste układy, lampowe, na krótkie i średnie fale. Inspiracją , dla mnie, były strony niemieckie.
Rezultaty są zachęcające jak nie rewelacyjne. Z racji wieku chciałem posłuchać radia Luxemburg, w takim brzmieniu i jakości o jakiej kiedyś marzyłem.
pozdrawiam
Krzysztof
-
- 500...624 posty
-
- moderator
-
- 125...249 postów
-
- 625...1249 postów