szalony pisze:PS. A zastanawiałem się, po co drugi potencjometr (pierwszy 100k, drugi 20k). Owszem, wzmacniacz ma przycisk loudness
Rozwiązanie z poczwórnym potencjometrem stosowane jest (a raczej było , bo obecnie nie spotyka się już takich rozwiazań) w urządzeniach wyższej klasy. Pierwsza sekcja potencjometru włączona jest na wejściu, druga między przedwzmacniaczem a stopniem mocy. Takie włączenie potencjometrów w tor sygnałowy pozwala uzyskać dwie znaczące korzyści. Pierwszą taką, że sygnały o znacznych amplitudach nie są w stanie przesterować przedwzmacniacza i układu regulacji barwy, gdyż potencjometr redukuje sygnał jeszcze przed nimi, zmniejszając w ten sposób poziom zniekształceń jakie mogłyby wprowadzać te układy przy sygnałach o zbyt dużej amplitudzie. Druga sekcja potencjometru, wpięta w tor sygnałowy bezpośrednio przed stopniem końcowym mocy powoduje znaczne zmniejszenie poziomu szumów (podczas słuchania muzyki z niewielkim natężeniem głosności), gdyż te powstające w przedwzmacniaczu i układzie regulacji barwy są tłumione przez "skręcony" potencjometr. Dzięki takiemu rozwiązaniu odstęp sygnału użytecznego od towarzyszących mu szumów nie pogarsza się w miarę zmniejszania poziomu głośności, co często ma miejsce w układach z "pojedynczym" potencjometrem umieszczonym bezpośrednio na wejściu wzmacniacza.
Poza tym co napisałem przyszła mi do głowy jeszcze jedna myśl – zdecydowanie łatwiej jest wykonać precyzyjny potencjometr (ma to wpływ na dokładność i współbieżność regulacji w obu kanałach) o charakterystyce liniowej, niż o charakterystyce logarytmicznej, czy wykładniczej, a szeregowe połączenie dwóch potencjometrów liniowych daje bardziej korzystny przebieg regulacji niż przy zastosowaniu "pojedynczego" potencjometru o charakterystyce liniowej.
szalony pisze:Najbardziej mnie zaskoczyła obecność tam dwóch termistorów
Technics stosował takie termistory niemal we wszystkich modelach swoich wzmacniaczy, ale jakoś nie bardzo wiem czemu one miały służyć

Może ktoś z Szanownych Kolegów wie, po co były one montowane akurat w tym miejscu (zawsze na płytce koło potencjometru siły głosu) ?
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .