Mam cenzora...czyli awantura o lampę wojskową ...
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 3125...6249 postów
-
- 1250...1874 posty
-
- 375...499 postów
Kurka wodna, ćwierćcalowefugasi pisze:To wielkie zbliżenie skłania mnie do pomysłu podrzucenia takiej struktury, może powiększonej, do jakiegoś muzeum sztuki nowoczesnej. Nagroda krytyków murowana. Pamiętacie dreblinki, "kurka wodna", z filmu ?

Ja niestety nie mam wiele lampowych ciekawostek. Zrobię dziś pare fotek, wrzuce

-
- 1250...1874 posty
-
- moderator
Chwilowo nie mam aparatu, więc podrzucam staroć.
http://www.trioda.nazwa.pl/trioda/php/f ... hp?id=3255
Ciąg dalszy nastąpi
http://www.trioda.nazwa.pl/trioda/php/f ... hp?id=3255
Ciąg dalszy nastąpi

Nieliczne ciekawostki z mojej małej kolekcji
Nie przedstawiają znaczącej wartości materialnej, ale przynajmniej są rzadsze od ECC 83...
Bateryjna EL8, niestety uraczona przez poprzedniego właściciela napisem wykonanym markerem (:?) W dodatku ma chyba lekkie problemy z grzejnikiem (mam wrazenie, że nie w każdej pozycji żarzy). Podstawki brak 
Oraz ta sama EL8 w towarzystwie podwójnej nadawczej pentody i podwójnej impulsowej tetrody 

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Czy to na pewno EL8? Ja bym raczej stawiał na to, że to jest EL3szalony pisze:
Bateryjna EL8, niestety uraczona przez poprzedniego właściciela napisem wykonanym markerem (:?) W dodatku ma chyba lekkie problemy z grzejnikiem (mam wrazenie, że nie w każdej pozycji żarzy). Podstawki brak
![]()

Dlaczego EL8 bateryjna?
Na podstawie napisu na górze bańki (por.Zdjęcie) stawiam jednak bardziej na EL8.
Czytałem gdzieś że to taka "zmniejszona" EL3, do prostych bateryjnych odbiorników w zestawie z EF6 albo EF9. Co nie zmienia faktu, że ma spory prąd żarzenia. Ale Ua i Ia EL8 są znacznie mniejsze niż w EL3.
Czytałem gdzieś że to taka "zmniejszona" EL3, do prostych bateryjnych odbiorników w zestawie z EF6 albo EF9. Co nie zmienia faktu, że ma spory prąd żarzenia. Ale Ua i Ia EL8 są znacznie mniejsze niż w EL3.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Oczywiście możliwe jest, że jest to EL8, bo Tungsram robił bardzo podobnie wyglądające lampy różnych typów (choć najczęściej trafiają się właśnie takie EL3). Pomiar prądu żarzenia powinien ostatecznie sprawę rozstrzygnąć: EL8 ma Iż=0.5A, a EL3 - 0.9A.szalony pisze:Na podstawie napisu na górze bańki (por.Zdjęcie) stawiam jednak bardziej na EL8.
-
- 500...624 posty