Mam cenzora...czyli awantura o lampę wojskową ...

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

To tak apropos scalaczków. Dwie z lewej tworzą komplet.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Vault_Dweller pisze:Ta Ba... Szczęka spadła, a ja znalazłem się w siódmym niebie.
To jeszcze małe zbliżenie :)
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

To wielkie zbliżenie skłania mnie do pomysłu podrzucenia takiej struktury, może powiększonej, do jakiegoś muzeum sztuki nowoczesnej. Nagroda krytyków murowana. Pamiętacie dreblinki, "kurka wodna", z filmu ? :wink:
_
Lisor
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Lisor »

... dwie osobne diody prostownicze w jednej bańce - prawdopobnie RFT i klasyka - GZ 34 z bardzo zacnej wytwórni.
Awatar użytkownika
MalKontent
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: MalKontent »

Lisor, ja również Cię popieram. Lampa wojskowa ze sprawnym żarzeniem była bardzo sympatyczna, elektronowe lampy też :)

Nie przejmuj się buractwem i brakiem poczucia humoru...

Pozdrawiam
Staszek
OTLamp

Lisor pisze:... dwie osobne diody prostownicze w jednej bańce - prawdopobnie RFT
EYY13
szalony

Post autor: szalony »

fugasi pisze:To wielkie zbliżenie skłania mnie do pomysłu podrzucenia takiej struktury, może powiększonej, do jakiegoś muzeum sztuki nowoczesnej. Nagroda krytyków murowana. Pamiętacie dreblinki, "kurka wodna", z filmu ? :wink:
Kurka wodna, ćwierćcalowe ;)

Ja niestety nie mam wiele lampowych ciekawostek. Zrobię dziś pare fotek, wrzuce :)
Lisor
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Lisor »

... normalnym Kolegom dziękuję za słowa wsparcia i otuchy.

Wkrótce następne wynalazki z domowego złomownika.
Może miernik mocy wyjściowej lamp od 0-100 W ? Tak...

Lisor.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Chwilowo nie mam aparatu, więc podrzucam staroć.

http://www.trioda.nazwa.pl/trioda/php/f ... hp?id=3255

Ciąg dalszy nastąpi :)
szalony

Nieliczne ciekawostki z mojej małej kolekcji ;) Nie przedstawiają znaczącej wartości materialnej, ale przynajmniej są rzadsze od ECC 83...

:arrow: Bateryjna EL8, niestety uraczona przez poprzedniego właściciela napisem wykonanym markerem (:?) W dodatku ma chyba lekkie problemy z grzejnikiem (mam wrazenie, że nie w każdej pozycji żarzy). Podstawki brak :(

:arrow: Oraz ta sama EL8 w towarzystwie podwójnej nadawczej pentody i podwójnej impulsowej tetrody :)
OTLamp

szalony pisze:
:arrow: Bateryjna EL8, niestety uraczona przez poprzedniego właściciela napisem wykonanym markerem (:?) W dodatku ma chyba lekkie problemy z grzejnikiem (mam wrazenie, że nie w każdej pozycji żarzy). Podstawki brak :(
Czy to na pewno EL8? Ja bym raczej stawiał na to, że to jest EL3 :wink:

Dlaczego EL8 bateryjna?
szalony

Na podstawie napisu na górze bańki (por.Zdjęcie) stawiam jednak bardziej na EL8.
Czytałem gdzieś że to taka "zmniejszona" EL3, do prostych bateryjnych odbiorników w zestawie z EF6 albo EF9. Co nie zmienia faktu, że ma spory prąd żarzenia. Ale Ua i Ia EL8 są znacznie mniejsze niż w EL3.
OTLamp

szalony pisze:Na podstawie napisu na górze bańki (por.Zdjęcie) stawiam jednak bardziej na EL8.
Czytałem gdzieś że to taka "zmniejszona" EL3, do prostych bateryjnych odbiorników w zestawie z EF6 albo EF9. Co nie zmienia faktu, że ma spory prąd żarzenia. Ale Ua i Ia EL8 są znacznie mniejsze niż w EL3.
Oczywiście możliwe jest, że jest to EL8, bo Tungsram robił bardzo podobnie wyglądające lampy różnych typów (choć najczęściej trafiają się właśnie takie EL3). Pomiar prądu żarzenia powinien ostatecznie sprawę rozstrzygnąć: EL8 ma Iż=0.5A, a EL3 - 0.9A.
szalony

Wykonam go, choć jest to kłopotliwe ze względu na brak podstawki ;)
Awatar użytkownika
Anoda
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Anoda »

To może teraz ja zaprezentuje swoją dumę...czyli moja EL12 na sesji zdjęciowej :wink:
Pozdrawiam :)