Radia oparte na jednej podwójnej lampie
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
-
- 125...249 postów
-
- 625...1249 postów
-
- 3125...6249 postów
Faktycznie całkiem zgrabny schemacik. Adres jest taki: http://www.jogis-roehrenbude.de/Rim/Einkreiser57.htm .Zanim założyłem wątek pomyślałem o ECL82 ale właśnie nie wiem jak to jest z tą lampą. Odbiornik ze strony Jogisa odbiera fale średnie. ECL82 to lampa przeznaczona do wzmacniaczy m.cz. oraz generatorów ramki w telewizorach. Czy nadaje się - myślę tu o sekcji triodowej oczywiście - do reakcyjnego odbiornika na fale krótkie ? Lektura karty katalogowej http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... /ECL82.pdf niewiele mi mówi na ten temat.iwanak pisze:Na stronie jogis-rohrenbunde, w części poświęconej zestawom RIM, jest odbiornik na ECL82.
Dosyć ciekawy audion.
I jeszcze jedna kwestia: co to za dziwny kondensator na wejściu (w opisie Differential-Drehkondensator, po polsku to byłby k. różnicowy chyba), czy on tam musi być czy mozna go zastapić zwykłym kondensatorem zmiennym ?
_
-
- moderator
Pójdzie. Praktycznie wszystkie lampy odbiorcze, niezaleznie od zastosowań będą pracować poprawnie na falach krótkich, nawet na takiej RENS1374d możesz zrobić krótkofalowy nadajnik. Inna rzecz, czy parametry triody m.cz są sensowne z punktu widzenia układów w.cz., ale to inna rzecz.fugasi pisze:ECL82 to lampa przeznaczona do wzmacniaczy m.cz. oraz generatorów ramki w telewizorach. Czy nadaje się - myślę tu o sekcji triodowej oczywiście - do reakcyjnego odbiornika na fale krótkie ? Lektura karty katalogowej http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... /ECL82.pdf niewiele mi mówi na ten temat.
Tak, to kondensator różnicowy. Działa tak, że suma pojemności pomiędzy rotorem (środkową końcówką) a oboma statorami jest stała, przy obrocie zmienia się tylko stosunek pojemności pomiędzy rotorem a każdym statorem. W efekcie od strony wejścia radio widoczne jest jako taka sama pojemność (to jest cenne np. tak jak tutaj - w jednoobwodówce, zmiana pojemności tego kondensatora nie rozstraja jedynego obwodu radia, czyli zmieniając czułość nie stroisz radia) , a całość działa jak 'potencjometr' pojemnościowy.fugasi pisze:I jeszcze jedna kwestia: co to za dziwny kondensator na wejściu (w opisie Differential-Drehkondensator, po polsku to byłby k. różnicowy chyba), czy on tam musi być czy mozna go zastapić zwykłym kondensatorem zmiennym ?
-
- 125...249 postów
-
- 625...1249 postów
-
- 1250...1874 posty
Chcesz to ci moge podarować dwa dekale bo mi zalegają... Dwa sobie zostawie, w razie byś opracował coś fajnego, co bym mógł skopiować sobie potem...:::SQL:::... pisze:Skoro mowa była o dość egzotycznych podwójnych tetrodach lub tetrodo pentodach .
Co przeszkadza w uzyciu podwójnej pentoda PFL200 (no oczywiście pozatym że podstawki od roku szukam i nie mam ani jednej)
Pozdrawiam

Ja szukam za to podstawki do UEL51 - to będzie dopiero wyzwanie

-
- 625...1249 postów
I jeszcze jedna kwestia: co to za dziwny kondensator na wejściu (w opisie Differential-Drehkondensator, po polsku to byłby k. różnicowy chyba), czy on tam musi być czy mozna go zastapić zwykłym kondensatorem zmiennym ?[/quote]
Tomek wszystko super wyjaśnił, a dla wiekszej poglądowości zrobiłem fotę. Widać dwie sekcje stałe. Wewnatrz ruchoma.
Pozdrawiam
Tomek wszystko super wyjaśnił, a dla wiekszej poglądowości zrobiłem fotę. Widać dwie sekcje stałe. Wewnatrz ruchoma.
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Robert SP5RF
-
- 3125...6249 postów
Acha, dobrze zobaczyć jak to wygląda fizycznie. Jakie są główne zastosowania kondensatorów różnicowych ?
I jeszcze o lampach - tszczesn napisał "inna rzecz, czy parametry triody m.cz są sensowne z punktu widzenia układów w.cz.". Wobec tego na które parametry konkretnie trzeba zwrócić uwagę oceniając przydatność danej lampy ?
I jeszcze o lampach - tszczesn napisał "inna rzecz, czy parametry triody m.cz są sensowne z punktu widzenia układów w.cz.". Wobec tego na które parametry konkretnie trzeba zwrócić uwagę oceniając przydatność danej lampy ?
_
-
- 625...1249 postów
-
- moderator
Głównie jako 'potencjometry pojemnościowe', czyli dziś już niespotykane i do strojenia anod rezonansowych wzmacniaczy przeciwsobnych - wtedy ośka może być na masie i nie zabije obsługi :)fugasi pisze:Acha, dobrze zobaczyć jak to wygląda fizycznie. Jakie są główne zastosowania kondensatorów różnicowych ?
np. impedancja wyjściowa, pojemności montażowe, nachylenie. Co ci np. po ECC83 która ma co prawda 100V/V, kiedy pojemność siatka-anoda i nachylenie takie, że ledwie co ci wzmocni bez wbudzenia dla w.cz.?fugasi pisze:I jeszcze o lampach - tszczesn napisał "inna rzecz, czy parametry triody m.cz są sensowne z punktu widzenia układów w.cz.". Wobec tego na które parametry konkretnie trzeba zwrócić uwagę oceniając przydatność danej lampy ?
-
- 125...249 postów
-
- 625...1249 postów