Radia oparte na jednej podwójnej lampie

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

iwanak
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: iwanak »

Na stronie jogis-rohrenbunde, w części poświęconej zestawom RIM, jest odbiornik na ECL82.
Dosyć ciekawy audion.
Pozdrawiam
Krzysztof
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
kordek4
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: kordek4 »

Piotr napisał:
Mam schematy prostych odbiorników fal długich (mimo prostoty są wysokiej jakości) na ECC82 i EF80+ECC82. Jeżeli chcesz, mogę je za jakiś czas zeskanować.
I ja bym poprosił o skaniki jeśli można.
Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciek1 »

Witam

W jednym ze strarych radioamatorów znalazłem ciekawy schemat prostego odbiornika na fale dł (można z niego zrobić dwulampowy zamieniając v2 na kryształek) szkoda tylko że na takich dziwnych lampach. :(

Pozdrawiam
Maciek1
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

iwanak pisze:Na stronie jogis-rohrenbunde, w części poświęconej zestawom RIM, jest odbiornik na ECL82.
Dosyć ciekawy audion.
Faktycznie całkiem zgrabny schemacik. Adres jest taki: http://www.jogis-roehrenbude.de/Rim/Einkreiser57.htm .Zanim założyłem wątek pomyślałem o ECL82 ale właśnie nie wiem jak to jest z tą lampą. Odbiornik ze strony Jogisa odbiera fale średnie. ECL82 to lampa przeznaczona do wzmacniaczy m.cz. oraz generatorów ramki w telewizorach. Czy nadaje się - myślę tu o sekcji triodowej oczywiście - do reakcyjnego odbiornika na fale krótkie ? Lektura karty katalogowej http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... /ECL82.pdf niewiele mi mówi na ten temat.

I jeszcze jedna kwestia: co to za dziwny kondensator na wejściu (w opisie Differential-Drehkondensator, po polsku to byłby k. różnicowy chyba), czy on tam musi być czy mozna go zastapić zwykłym kondensatorem zmiennym ?
_
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

fugasi pisze:ECL82 to lampa przeznaczona do wzmacniaczy m.cz. oraz generatorów ramki w telewizorach. Czy nadaje się - myślę tu o sekcji triodowej oczywiście - do reakcyjnego odbiornika na fale krótkie ? Lektura karty katalogowej http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... /ECL82.pdf niewiele mi mówi na ten temat.
Pójdzie. Praktycznie wszystkie lampy odbiorcze, niezaleznie od zastosowań będą pracować poprawnie na falach krótkich, nawet na takiej RENS1374d możesz zrobić krótkofalowy nadajnik. Inna rzecz, czy parametry triody m.cz są sensowne z punktu widzenia układów w.cz., ale to inna rzecz.
fugasi pisze:I jeszcze jedna kwestia: co to za dziwny kondensator na wejściu (w opisie Differential-Drehkondensator, po polsku to byłby k. różnicowy chyba), czy on tam musi być czy mozna go zastapić zwykłym kondensatorem zmiennym ?
Tak, to kondensator różnicowy. Działa tak, że suma pojemności pomiędzy rotorem (środkową końcówką) a oboma statorami jest stała, przy obrocie zmienia się tylko stosunek pojemności pomiędzy rotorem a każdym statorem. W efekcie od strony wejścia radio widoczne jest jako taka sama pojemność (to jest cenne np. tak jak tutaj - w jednoobwodówce, zmiana pojemności tego kondensatora nie rozstraja jedynego obwodu radia, czyli zmieniając czułość nie stroisz radia) , a całość działa jak 'potencjometr' pojemnościowy.
iwanak
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: iwanak »

Jeśli dobrze zrozumiałem tekst, to zrobienie przełącznika i cewek na zakres krótko i długofalowy nie jest ciężkie (trudne).
Pozdrawiam
Krzysztof
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Widzę, że zainteresowanie jest, więc postaram się o skany na jutro.
Wybaczcie opóźnienia, ale nie mam swojego skanera :roll:
Awatar użytkownika
...:::SQL:::...
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ...:::SQL:::... »

Skoro mowa była o dość egzotycznych podwójnych tetrodach lub tetrodo pentodach .
Co przeszkadza w uzyciu podwójnej pentoda PFL200 (no oczywiście pozatym że podstawki od roku szukam i nie mam ani jednej) :?:
Pozdrawiam :D
Buduj(ę/emy) zegarek przekaźnikowy Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

...:::SQL:::... pisze:Skoro mowa była o dość egzotycznych podwójnych tetrodach lub tetrodo pentodach .
Co przeszkadza w uzyciu podwójnej pentoda PFL200 (no oczywiście pozatym że podstawki od roku szukam i nie mam ani jednej) :?:
Pozdrawiam :D
Chcesz to ci moge podarować dwa dekale bo mi zalegają... Dwa sobie zostawie, w razie byś opracował coś fajnego, co bym mógł skopiować sobie potem :D

Ja szukam za to podstawki do UEL51 - to będzie dopiero wyzwanie :roll:
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: frycz »

I jeszcze jedna kwestia: co to za dziwny kondensator na wejściu (w opisie Differential-Drehkondensator, po polsku to byłby k. różnicowy chyba), czy on tam musi być czy mozna go zastapić zwykłym kondensatorem zmiennym ?[/quote]

Tomek wszystko super wyjaśnił, a dla wiekszej poglądowości zrobiłem fotę. Widać dwie sekcje stałe. Wewnatrz ruchoma.

Pozdrawiam
Robert SP5RF
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Acha, dobrze zobaczyć jak to wygląda fizycznie. Jakie są główne zastosowania kondensatorów różnicowych ?

I jeszcze o lampach - tszczesn napisał "inna rzecz, czy parametry triody m.cz są sensowne z punktu widzenia układów w.cz.". Wobec tego na które parametry konkretnie trzeba zwrócić uwagę oceniając przydatność danej lampy ?
_
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: frycz »

Jakie są główne zastosowania kondensatorów różnicowych ?

Najróżniejsze, końcówki mocy w. cz. , wzmacniacze.
ten akurat jest na wejściu odbiornika komunikacyjnego.

Pozdrawiam.
Robert SP5RF
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

fugasi pisze:Acha, dobrze zobaczyć jak to wygląda fizycznie. Jakie są główne zastosowania kondensatorów różnicowych ?
Głównie jako 'potencjometry pojemnościowe', czyli dziś już niespotykane i do strojenia anod rezonansowych wzmacniaczy przeciwsobnych - wtedy ośka może być na masie i nie zabije obsługi :)
fugasi pisze:I jeszcze o lampach - tszczesn napisał "inna rzecz, czy parametry triody m.cz są sensowne z punktu widzenia układów w.cz.". Wobec tego na które parametry konkretnie trzeba zwrócić uwagę oceniając przydatność danej lampy ?
np. impedancja wyjściowa, pojemności montażowe, nachylenie. Co ci np. po ECC83 która ma co prawda 100V/V, kiedy pojemność siatka-anoda i nachylenie takie, że ledwie co ci wzmocni bez wbudzenia dla w.cz.?
Awatar użytkownika
elektron
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: elektron »

Piotr pisze:Widzę, że zainteresowanie jest, więc postaram się o skany na jutro.
Wybaczcie opóźnienia, ale nie mam swojego skanera :roll:
Czy propozycja jest nadal aktualna? Czekamy z niecierpliwością na te skany , szczególnie ECC82+EF80 :)
Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciek1 »

Witam

Znalazłem prosty audion na lampie UCH21 jego schemat zamieszczam niżej.

Pozdrawiam
MAciek1