Neptun 311
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Dziękuję panu za wyjaśnienia. Są one bardzo dla mnie ważne. Okazuje się, że jak odbiornik odtwarza coś w miarę jasnego napięcia na anodzie i S2 podsakakują (nie osiągają wartości na schemacie). Myślę, że zadowolę się takim świeceniem lampy i tak o niebo lepszym niż w momencie gdy się za ten telewizor zabrałem (zużyta była EY86). Ponadto czasem dochodziło do zakłóceń impulsowych od sieci. Okazało się, że prostownik anodowy nie był zbocznikowany kondensatorem. Jak go dolutowałem zakłócenia te ustąpiły. Ponadto przewód od katody był felernie dolutowane do podstawki kineskopu i nie łączył. Dlatego też czasem działy się dziwne rzeczy.
Jest jednak inny problem.
Otóż bez sygnału na wejściu antenowym na ekranie pojawiajš się cieńkie, czarne paski, które się nie przes[color=red]u[/color]wają i są gęste (równoległe względem siebie i proste). Skąd to się bierze ? Myślałem, że może z zasilania (suche kondensatory elektrolityczne), ale dołączyłem do C512/1 konednsator 220uF/400V i nic to nie zmieniło.
Jak dołączam sygnał na wejście to udaje mi się albo dostroić wizję, albo fonię (rozstrojony filtr 6,5MHz ?). I to by było na tyle.
Jest jednak inny problem.
Otóż bez sygnału na wejściu antenowym na ekranie pojawiajš się cieńkie, czarne paski, które się nie przes[color=red]u[/color]wają i są gęste (równoległe względem siebie i proste). Skąd to się bierze ? Myślałem, że może z zasilania (suche kondensatory elektrolityczne), ale dołączyłem do C512/1 konednsator 220uF/400V i nic to nie zmieniło.
Jak dołączam sygnał na wejście to udaje mi się albo dostroić wizję, albo fonię (rozstrojony filtr 6,5MHz ?). I to by było na tyle.
-
- moderator
Troche to dziwne, bo telewizor posiada różnicową metodę odbioru fonii, więc przy rozstrojeniu filtra 6.5MHz nic by nie było słychać. IMO raczej we wzmacniaczu p.cz. jest coś nie tak (zbyt silne tłumienie fonii, AFAIR norma mówi, że schodek fonii to -26dB)maciej_333 pisze: Jak dołšczam sygnał na wej�cie to udaje mi się albo dostroić wizję, albo fonię (rozstrojony filtr 6,5MHz ?). I to by yło na tyle.
BTW skonfiguruj sobie poprawnie przeglądarkę, bo krzaczysz strasznie.
-
- 625...1249 postów
Może był przestrojony na 5,5 MHz? Spróbuj z generatorem z fonią 5,5.tszczesn pisze:Troche to dziwne, bo telewizor posiada różnicową metodę odbioru fonii, więc przy rozstrojeniu filtra 6.5MHz nic by nie było słychać. IMO raczej we wzmacniaczu p.cz. jest coś nie tak (zbyt silne tłumienie fonii, AFAIR norma mówi, że schodek fonii to -26dB)maciej_333 pisze: Jak dołšczam sygnał na wej�cie to udaje mi się albo dostroić wizję, albo fonię (rozstrojony filtr 6,5MHz ?). I to by yło na tyle.
BTW skonfiguruj sobie poprawnie przeglądarkę, bo krzaczysz strasznie.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
-
- 625...1249 postów
Czyli kłopotów szukać mam w układzie p.cz. wizji. Ponadto w Olszewskim podano, że schodek fonii to 20dB. Mógłbym sprawdzić jak pracujš pułapki fonii i nimi ewentualnie ustalić właciwy schodek. Jednak do tego to już potrzeba sprzętu. Kto wie TV mógł być przestrajany, bo ruszane były prawie wszystkie filtry w układzie wizji i fonii różnicowej. Telewizor dostałem od pewnego starszego elektronika.
Jednak nie za bardzo widzę potrzebę przestrajania go na 5,5MHz. Przecierz w tamtych czasach wyjazd na zachód graniczył z cudem.
A co zrobić z tymi głupimi czarnymi paseczkami o jakich pisałem już wyżej ?
Krzaczę, bo nie korzystam z Internet Explorera. Mam jakš małš przegłšdarkę 23rdBrowser. IE zatakował mi jaki wirus lub co innego i nie mogę z niej korzystać normalnie.
P.S. Nie wiecie co zrobić z pop-up'em, który się do mnie doczepił ? bywa, że wejdę na dowolnš stronę a cišglę otwierajš się pop-up'y. Mam wrażenie, że co w sieci zapamiętało moje IP (stałe) i teraz nasyła na mnie ten syf. To włanie dlatego używam tej przeglšdarki, bo ma ona blokowanie pop-up.
Ponadto w autostarcie też pojawiała mi się jaka dziwna ikonka, której za diabła nie idzie usunšć.
Jednak nie za bardzo widzę potrzebę przestrajania go na 5,5MHz. Przecierz w tamtych czasach wyjazd na zachód graniczył z cudem.
A co zrobić z tymi głupimi czarnymi paseczkami o jakich pisałem już wyżej ?
Krzaczę, bo nie korzystam z Internet Explorera. Mam jakš małš przegłšdarkę 23rdBrowser. IE zatakował mi jaki wirus lub co innego i nie mogę z niej korzystać normalnie.
P.S. Nie wiecie co zrobić z pop-up'em, który się do mnie doczepił ? bywa, że wejdę na dowolnš stronę a cišglę otwierajš się pop-up'y. Mam wrażenie, że co w sieci zapamiętało moje IP (stałe) i teraz nasyła na mnie ten syf. To włanie dlatego używam tej przeglšdarki, bo ma ona blokowanie pop-up.
Ponadto w autostarcie też pojawiała mi się jaka dziwna ikonka, której za diabła nie idzie usunšć.
-
- moderator
Ja bym sprawdził to p.cz., bo może w tym problem leży, przy różnicowej metodzie odbioru fonii inne uszkodzenia (IMO, bo telewizorów w zasadzie nie naprawiałem) są malo prawdopodobne.maciej_333 pisze:Czyli kłopotów szukać mam w układzie p.cz. wizji. Ponadto w Olszewskim podano, że schodek fonii to 20dB. Mógłbym sprawdzić jak pracujš pułapki fonii i nimi ewentualnie ustalić wła�ciwy schodek. Jednak do tego to już potrzeba sprzętu. Kto wie TV mógł być przestrajany, bo ruszane były prawie wszystkie filtry w układzie wizji i fonii różnicowej. Telewizor dostałem od pewnego starszego elektronika.
AFAIR 23rdBrowser to też IE (a kontretniej - mshtml.dll, tylko interfejs inny). Użyj Firefoxa, tam się takie cyrki nie dzieją, blokowanie popupów ma w standardzie, a jak chcesz na poważnie pousuwac reklamy to możesz dodać AdBlocka - genialne rozszerzenie. No i zakładki - bez tego się nie da przeglądać internetu :)maciej_333 pisze:Krzaczę, bo nie korzystam z Internet Explorera. Mam jakš� małš przegłšdarkę 23rdBrowser. IE zatakował mi jaki� wirus lub co� innego i nie mogę z niej korzystać normalnie.
Tak naprawdę IE jest (dla mnie oczywiście) tak pieruńsko niewygodny, że nie wiem jak z tego można korzystać, pomijając już jego bezpieczeństwo i podatność na najwredniejsze reklamy.
-
- 625...1249 postów
W "Unimorze" pierwsza cyfra chyba oznaczała przekątną ekranu: 4 to akurat jak na złość 50 cm, a 6 to 61 cm (zresztą wtedy inaczej się liczyło niż teraz). Na cyfrę 5 to już załapały się chyba tylko kolorowe. Pozostałe dwie cyfry to kolejne wersje konstrukcyjne siostrzanych modeli, bo np. na przełomie lat 70. i 80. udało się im wypuścić seryjnie modele "Neptunów" dokładnie pod rząd (427, 428, 429, 430, 431, 432 i taki sam komplet z kineskopem "6").Boski Miszcz pisze:Czy Nptun 311 ma coś wspólnego z Neptunem 413???????
Pozdrawiam
Więc pewno, wracając do pytania, 3xx może mieć trochę mniejszy kineskop niż 4xx i pewno jeszcze ze starej serii i po staremu nazywane (nie np. A50-140W tylko jakieś powiedzmy AW47-91).
A wiele układów na pewno mają bardzo podobnych, choć nie identycznych. Też na pewno te dwa tranzystory w r.cz. fonii, itp.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
-
- 500...624 posty
-
- 625...1249 postów
OK. Widocznie na modernizację produkcji w Zelosie załapała się też seria 311-313. W którymś z "Radioamatorów" z 1976 roku było opisane co i kiedy się zmieniało w oznaczeniach i typach polskich kineskopów, które zostały wycofane, a jakie wprowadzono nowe na pocz. lat 70.Anoda pisze:Nie zgodze się...mój Neptun 313A ma kineskop 20 cali o oznaczeniu A50-140W![]()
Pozdrawiam
-
- 625...1249 postów
Czeć. Udało mi się naparwić tego Neptuna. Działa poprawnie. Fonię udało się uruchomić już dobrze. Nie pracowała, bo filtr 6,5MHz nie miał rdzenia ! Zwyczajnie kto go wykręcił. Wstawiłem jaki z odzysku na słuch zestroiłem ten filtr na nowo i teraz działa całkiem fajnie. Miałem też trochę kłoptów z synchronizacjš, ale pomogš wymienienie ECH84 (selektor i seperator impulsóws synchronizacji). Należy się zastanowić nad jakim konwerterem.
Ponadto dla pełnej sprawnoci należy: wymienić potencjometr regulacji wzmcnienia w torze fonii, wyczycić styki w głowicy.
Kłopot też trochę bo kineskop ciemno wieci, ale raczej się kończy i tyle.
Ponadto dla pełnej sprawnoci należy: wymienić potencjometr regulacji wzmcnienia w torze fonii, wyczycić styki w głowicy.
Kłopot też trochę bo kineskop ciemno wieci, ale raczej się kończy i tyle.
-
- 2500...3124 posty
-
- 625...1249 postów