Tudzież uzyskiwanie lepszej próżni.brys pisze:Zdaje się że przez pokrycie luminoforu cieniutką warstwą aluminium.
Telewizor Szmaragd
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 500...624 posty
Ot nic się nie Opsnęłoszalony pisze:Tzn nie udało się naszym wytworzyć monopoli magnetycznych ?Andrzej Molicki pisze: mały magnesik okrągły dwu biegunowy![]()
PS. Każdy może się opsnąć
A teraz na serio - w jakim celu robiono wyrzutnię pod kątem i takie pułapki ?
Zdaję sobie sprawe z tego że magnesu jedno biegunowego zrobić nienada
ale co szkodz zrobić 4 ,6,czy 8mio biegunowy i właśnie w tym celu tak sprecyzowałem podpowiedz jaki to ma byc magnes

Można użyć okragłego magnesika z tzw,, szubienicy '' od elemisa lub heliosa lub innego tv ,Magnesy kompensujące zniekształcenia poduszkowe w kineskopach typu Pl lub PIL nie nadaja się bo są wielobiegunowe .
Celem zastosowania łamanej wyrzutni było właśniie zabezpieczenie katody przed bombardowaniem jonami bo w owych czasach próżnia w kineskopach była raczej marna a bombardowanie katody tlenkowej jonami znacznie zmniejszało jej żywotność .
-
- 500...624 posty
Eee od razu nic się nie stanie, podobnie jak od uszkodzonego układu wygaszania plamki luminofor też sie w ciągu godziny nie wypali...Andrzej Molicki pisze:Radzę powstrzymać sie od wszelkiego rodzaju eksperymentów bo posadzić tego typu kineskop jest bardzo łatwo. Pułapka jonowa zawiera mały magnesik okrągły dwu biegunowy i dwa ....
Zmiana ustawienia pułapki jonowej była zakwalifikowana wówczas w biuletynach serwisowych jako standardowe uszkodzenie - nikt nie zakładał, że trzeba od razu sprawdzać i wymieniać kineskop - pewnie, że gdyby pobombardować jonami z tydzień to mogłoby nie być ciekawie - ale przez dziesięć minut

Dlaczego PL841

Pozdroofki i nie przejmuj się - jutro spróbuję fotnąć Ci tę pułapkę.
IdeL
-
- 500...624 posty
Chodziło o ochronę luminoforu przed zniszczeniem ciężkimi jonami. A chodzi o masy co najmniej kilka tysiecy razy większe od masy elektronu.Andrzej Molicki pisze:Celem zastosowania łamanej wyrzutni było właśniie zabezpieczenie katody przed bombardowaniem jonami bo w owych czasach próżnia w kineskopach była raczej marna a bombardowanie katody tlenkowej jonami znacznie zmniejszało jej żywotność .
-
- 50...74 posty
-
- 500...624 posty
Fujara jestem - zdjęcia nie wyszły - strasznie nieostre - jako substytut przedstawiam skany z dwóch książekpunkers pisze:Do IdeL: Już nie mogę się doczekać tych fotek, a dopóki tego nie będę mieć to na razie nie dłubie z obawy przed uszkodzeniem kineskopu
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
IdeL
-
- 50...74 posty
Witam.
Wielkie dzięki za skany, szkoda tylko że zdjęcia nie wyszły. Jest coś podobnego, ale na cewkach odchylających, ale to chyba nie to, regulując tym magnesem (on jest akurat okrągły) obraz jakby chciał "wjechać" od góry ekranu. Załączam fotki cewek z chyba pułapką, widać też magnes który położyłem na szyjce kineskopu i obraz częściowo wjechał, co widać na drugim zdjęciu. Czyli domyślam się, że tą pułapkę którą mam zbudować muszę umieścić na szyjce w miejscu, gdzie jest siatka pierwsza. Próbowałem kombinować z tym co jest na cewkach, zdjąłem go i przesunąłem w okolice katody ale rezultat był mizerny. Nasuwa mi się pytanie, do czego jest ta pułapka zamontowana na cewkach odchylających? Może to jest tylko magnes do ustawiania geometrii albo liniowości poziomej?
Sorki za jakość zdjęć ale to tylko telefon
Zastanawiam się tylko skąd wezmę kwadratowy magnes i jak rozpoznam bieguny...
Pozdrawiam i idę kombinować póki ciemno.
No i ciekawostka: zdjąłem toto z cewek i zamontowałem na szyjce. Przesuwając całośći kręcąc magnesem doszedłem do prawie zadowalającego efektu. Wnioskuję jednak, że muszę zrobić chyba takie same ustrojstwo, bo to na cewkach odpowiada wg mnie za prcyzyjne ustawienie wiązki - obraz teraz jest nadgryziony w narożnikach prawej strony ekranu. Zastanawiam się z czego zrobić te obejmy - oryginał wygląda jakby z blach transformatorowych tylko grubszych.
Następna ciekawostka - odbiór programu mam tylko na PCL84 z przepaloną grzałką w części triodowej. Na sprawnej lampie (mam 2) ekran tylko świeci...
Na razie kończę majsterkowanie bo "jedynka" przestała nadawać.
P.S. Zastąpiłem zbitą PL841 lampą PL83 (bo taką miałem
) dając zworki na dwóch ścieżkach. 
Wielkie dzięki za skany, szkoda tylko że zdjęcia nie wyszły. Jest coś podobnego, ale na cewkach odchylających, ale to chyba nie to, regulując tym magnesem (on jest akurat okrągły) obraz jakby chciał "wjechać" od góry ekranu. Załączam fotki cewek z chyba pułapką, widać też magnes który położyłem na szyjce kineskopu i obraz częściowo wjechał, co widać na drugim zdjęciu. Czyli domyślam się, że tą pułapkę którą mam zbudować muszę umieścić na szyjce w miejscu, gdzie jest siatka pierwsza. Próbowałem kombinować z tym co jest na cewkach, zdjąłem go i przesunąłem w okolice katody ale rezultat był mizerny. Nasuwa mi się pytanie, do czego jest ta pułapka zamontowana na cewkach odchylających? Może to jest tylko magnes do ustawiania geometrii albo liniowości poziomej?
Sorki za jakość zdjęć ale to tylko telefon

Zastanawiam się tylko skąd wezmę kwadratowy magnes i jak rozpoznam bieguny...
Pozdrawiam i idę kombinować póki ciemno.
No i ciekawostka: zdjąłem toto z cewek i zamontowałem na szyjce. Przesuwając całośći kręcąc magnesem doszedłem do prawie zadowalającego efektu. Wnioskuję jednak, że muszę zrobić chyba takie same ustrojstwo, bo to na cewkach odpowiada wg mnie za prcyzyjne ustawienie wiązki - obraz teraz jest nadgryziony w narożnikach prawej strony ekranu. Zastanawiam się z czego zrobić te obejmy - oryginał wygląda jakby z blach transformatorowych tylko grubszych.
Następna ciekawostka - odbiór programu mam tylko na PCL84 z przepaloną grzałką w części triodowej. Na sprawnej lampie (mam 2) ekran tylko świeci...
Na razie kończę majsterkowanie bo "jedynka" przestała nadawać.
P.S. Zastąpiłem zbitą PL841 lampą PL83 (bo taką miałem

-
- 50...74 posty
Tak, Alku, dobrze widzisz, wyrzutnia jest łamana. Pułapka jest na samych cewkach odchylających, a po zdjęciu jej z cewek i przesunięciu bliżej cokołu oraz się pojawia ale jak napisałem wcześniej zacieniony gdzieniegdzie. Przy przesunięciu pułapki bliżej gewek obraz "ucieka" w góre ekranu i znika. Chyba te kineskopy wymagały dwóch pułapek, bo jak na razie do tej pory nie udało mi się uzyskać obrazu o stałej jasności na całej powierzchni ekranu.
Zaraz pójdę poszukać jakiegoś magnesu i popełnić drugą pułapkę, zobaczymy co z tego wyjdzie.
Dzięki i pozdrawiam.
Zaraz pójdę poszukać jakiegoś magnesu i popełnić drugą pułapkę, zobaczymy co z tego wyjdzie.
Dzięki i pozdrawiam.
-
- 50...74 posty
Jak jest najjaśniejszy obraz to zacienienia są po rogach tylko z prawej strony ekranu, a jak zacznę przesuwać lub przeręcać pułapkę albo regulować magnesem to spada jaskrawość i zacienienia pojawiają się np. z dołu i wtedy tylko góra ekranu jest najjaśniejsza. Cewki odpadają, bo są dosunięte do końca i nawet przekręcenie ich o 180 stopni nic nie daje.
Na razie zrobiłem obejmy z blach od transformatora (chyba to dobry pomysł), szukam dalej jakiegoś magnesu.
No i udało mi się popełnić pułapkę...jednak dalej coś nie tak. Jakbym nie regulował magnesami, to przy największej jaskrawości cały obraz przesuwa się w górę - najlepiej to widać z wyłączonym odchylaniem pionowym - krecha jest w1/3 ekranu. Po dokładnym obejrzeniu kineskopu wygląda mi na to, że być może jakiś pasek magnetyczny mógł być naklejony na cokół (miejsce które zaznaczyłem na zdjęciu) a jeśli się mylę to gorąca prośba do wszystkich którzy widzieli kineskop Szmaragda o wypowiedź. Na szyjce raczej nie ma śladu że coś tam mogło być wcześniej, co najwyżej coś co wyglądało na plaster i mogło być magnesem. (w tamtych czasach coś takiego...)
Pozdrawiam.
P.S. Dobrze toto zrobiłem?
Na razie zrobiłem obejmy z blach od transformatora (chyba to dobry pomysł), szukam dalej jakiegoś magnesu.
No i udało mi się popełnić pułapkę...jednak dalej coś nie tak. Jakbym nie regulował magnesami, to przy największej jaskrawości cały obraz przesuwa się w górę - najlepiej to widać z wyłączonym odchylaniem pionowym - krecha jest w1/3 ekranu. Po dokładnym obejrzeniu kineskopu wygląda mi na to, że być może jakiś pasek magnetyczny mógł być naklejony na cokół (miejsce które zaznaczyłem na zdjęciu) a jeśli się mylę to gorąca prośba do wszystkich którzy widzieli kineskop Szmaragda o wypowiedź. Na szyjce raczej nie ma śladu że coś tam mogło być wcześniej, co najwyżej coś co wyglądało na plaster i mogło być magnesem. (w tamtych czasach coś takiego...)
Pozdrawiam.
P.S. Dobrze toto zrobiłem?
-
- 500...624 posty
Ten okragły magnes służy bodajże do korekcji poduszki (nie upieram się - bo wiadomo skleroza) i powinien być zaraz przy cewkach odchylających - pułpaka jonowa w szmaragdzie (przynajmniej 902) wyglądać powinna jak na rysunkach - dwa kwadraciki (materiał magnetyczny) - postawione na sztorc wzdłuż szyjki - w odpowiednim miejscu - no i na obręczy mosiężnej (z czegoś takiego robiłem mocowanie do statywu kiedyś) - jutro pojadę do składnicy złomu - jak znajdę to zabiorę z sobą (choć szansa jeden na milion - to już nie są czasy szmaragdowe)
Pozdroofki
Pozdroofki
IdeL