El34 RFT, Tesla czy inne sa lepsze ???

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

szalony

Post autor: szalony »

A ja byłbym skłonny powiedzieć, że mogą to być kopie RFT. Nie wierzę, żeby Swietłana za czasów sowietów nie dysponowała dokumentacją lamp robionych w NRD. Tylko, że materiały mogą być już nie tej jakości...

A co robi reszta fabryk (Poljaron, Woschod, Reflektor)? Myślę, że napewno walą dla wojska, wszak sporo sprzętu na tym chodzi. Może dla cywili też? Pocahontas jest na ruskich lampach - NOSy czy nowe ? Jeśli nowe to może oni robią...
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Post autor: jdubowski »

szalony pisze:A ja byłbym skłonny powiedzieć, że mogą to być kopie RFT. Nie wierzę, żeby Swietłana za czasów sowietów nie dysponowała dokumentacją lamp robionych w NRD.
Być może nawet nie dysponowała, ale jak można wyczytać gdzieś na stronce Jogiego - Rosjanie zakupili większość lampowych maszyn po RFT, być może łącznie z dokumentacją...
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============
Awatar użytkownika
LEKTRON
100...124 posty
100...124 posty

cd.

Post autor: LEKTRON »

witam,

jednak martwi mnie, że właściwie nie ma odzewu od osób użytkujących inne marki EL34; właściwie nie wiem, czy oni to kupują do "pieców" i reszta poza muzyką ich nie obchodzi; ale przecież jakaś liczba lampowców używa te np. JJ w realu do swich PP, no nie wiem, czy się doczekamy tych zeznań :(

pozdrawiam
L.
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

no nie wiem, czy się doczekamy tych zeznań
Tu nie Komisariat Policji
Awatar użytkownika
LEKTRON
100...124 posty
100...124 posty

cd. komisariat

:) :) :)
Awatar użytkownika
LEKTRON
100...124 posty
100...124 posty

Boguś pisze:
no nie wiem, czy się doczekamy tych zeznań
Tu nie Komisariat Policji
myślałem, że ktoś doda " ani SĄD" :)
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

jak już wspominałem, używałem EL34 JJ i nie zauważyłem żadnych różnic przy porównaniu z dobrze zachowanymi Teslami. to chyba logiczne, skoro JJ jest spadkobiercą sprzętu ze starej Tesli. miałem też przelotny (odsłuchowy, bez pomiarów) kontakt z rosyjskimi i nadal moim faworytem pozostaje RFT.
nie będę się rozwodził nad brzmieniem, bo musiałbym użyć przymiotników nieakceptowanych na tym forum ;)
natomiast RFT jest zdecydowanie najsolidniejszą konstrukcją. najlepiej znosi przeciążenia i zdecydowanie lepiej trzyma parametry w czasie. wzmacniacz znacznie mniej się 'rozjeżdża', poza tym łatwiej dobrać je w pary.
ale to tylko moje doświadczenia odnoszące się do ograniczonej ilości egzemplarzy, które przeszły przez moje ręce (nie więcej, niż 50).
Awatar użytkownika
LEKTRON
100...124 posty
100...124 posty

witam,

jestem zdania, iz RFT są lepszej jakości niż Tesle; mam egz. Tesli, gdzie wyprowadzenia elektrod są tak blisko, (jakby cała konstrukcja została przekręcona względem wyprowadzeń) iż prawdopodobnie przez to uległy uszkodzeniu - żarzy i nic - a pozostałe 3 z kwadry są ok.; zauważyłem że Tesla po 25 h łapie zadymienie pod lustrem pochłaniacza gettera (poniżej jest czysto); RFT długo nic; zatem próżnia u RFT lepsza, jak Tesli /albo jakość materiałów elektrod/; subiektywnie uważam, ze Tesle biorą niższe fr. lepiej niż RFT, ale może to tylko jakiś wzgórek na krzywej; trzeba by to sprawdzić z generatorkiem i osc.; niefortunnie w moim żalu "o braku zeznań' wymieniłem JJ, gdzie Piotr sytuację opisał, a miałem na myśli Telefunkeny, Electro-Harmonix i inn.

pozdrawiam
L.
pierwszy

Post autor: pierwszy »

LEKTRON pisze: ... a miałem na myśli Telefunkeny, Electro-Harmonix i inn.
A Electro-Harmonix to co to za firma w/g Ciebie? Ich lampy nic wspolnego z rosjanami nie maja?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
LEKTRON
100...124 posty
100...124 posty

cd.

to Sovtek, grałeś nimi ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ukaniu »

Ja tam tesle lubię, do 500V chodzą dobrze, jak jest więcej trzeba rozwiercić/wyskrobać podstawkę pomiędzy anodą i innymi ekeltrodami potem zabezpieczyć włóknem szklanym i epoksydem (no i oczywiście w takich układach odkurzanie to podstawa) i też jakoś chodzą jeśli odrazu nie padną ;-). Robiłem taki eksperyment w piecu u znajomego który zgromadzi ich worek a wszystko chiodziło u niego na 800V i jak mus to mus.
RFT to jakość sama w sobie jak na lampę popularną, jednak przy 800V Ua to już granice nawet najlepszych lamp typu EL34, i trzeba uważać. W takich układach szczególnie na przypadki uszkodzenia trafa wyjściowego, przy przebiciu w lampie, plus duża bateria kondensatorów w zasilaczu i źle dobrany/zawatowany bezpiecznik na anodowym. Widziałem trafo w którym drut na końcówkach pierwotnego odparował :-).

Pozdrawiam Łukasz
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Natknąłem się na wzmiankę, że EL84 to zwyczajnie pomniejszona wersja EL34. Czy wiecie coś na ten temat, czy np. EL84 to po prostu "model redukcyjny" EL34 w odpowiedniej skali (kwestię cokołu pomijam) ? Nie posiadam obu typów lamp aby móc się im przyjrzeć.

Przy okazji - padło tam również stwierdzenie, że EL84 ma lepszy dźwięk. :)
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

fugasi pisze:padło tam również stwierdzenie, że EL84 ma lepszy dźwięk. :)
zapachniało seniczowo...

podobne? no, w sumie obydwie są pentodami mocy...
http://www.jj-electronic.sk/pdf/EL84.pdf
http://www.jj-electronic.sk/pdf/E34L.pdf
Awatar użytkownika
LEKTRON
100...124 posty
100...124 posty

cd.

Fugasi - chłopie /chyba raczej nie koleżanka/ zobacz na karty katalogowe obu lamp np. u Franka; Frank's electron tube data sheets i sam wyciągniesz wnioski i nie obrażaj EL34 !
:(
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Oj, przecież tylko pytam (nota bene raczej chłopcze niż chłopie :) ) Noty jak noty, ja miałem na myśli ich budowę wewnętrzną, nie wiem w jaki sposób zmniejszenie jakiejś lampy (o ile tak jest w istocie - wspomniałem że nie mam tych dwu lamp) przekłada się na zmianę parametrów. Chodzi o to czy EL84 powstała właśnie w ten sposób że jakiś producent uznał iż warto mieć taką mniejszą EL34 i to zrobił.

P.S. Proszę uwzględnić fakt, że macie do czynienia z żółtodziobem, który jest na etapie kompletowania części do swojego pierwszego wzmacniacza a dane lamp z kart rozumie tyle o ile. :)