pin nr 9
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
-
- 1250...1874 posty
Koniecznie!
front247 pisze:lampy wstępne żarzę nap stalym tzn. tandard ,mostek ,elektrolit 4700uF
natomiast nie symetryzowalem juz tego żarzenia w żaden sposób,ani rezystorami ,ani pot.,oczywiscie zrobie to teraz
K O N I E C Z N I E

Dwa rezystory 47omów +/- 5% (conajmniej

Sprawdzić co najlepiej minimalizuje przydźwiek żarzeniowy - ja zwykle wypróbowuję każdy z tych wariantów i pozostawiam najlepszy.
Zoltan
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
-
- 125...249 postów
-
- 125...249 postów
mam gitarke ,pożyczoną,z tego co wiem jest ona raczej niższej klasy ,i co ciekawe,jak dotkne strun przydzwięk znika prawie calkowicie....moze to gitara jest powodem?
jesli chodzi o gain to po odkręceniu go lekko za polowe wzmacniacz zaczyna piszczeć,dzieje sie tak niezaleznie od wszystkich innych ustawien(jakby premp lapal fale radiowe...ekran na lampach jest.
pzdr
jesli chodzi o gain to po odkręceniu go lekko za polowe wzmacniacz zaczyna piszczeć,dzieje sie tak niezaleznie od wszystkich innych ustawien(jakby premp lapal fale radiowe...ekran na lampach jest.
pzdr
front247
-
- 1250...1874 posty
Kerownictwo...
... jest zawsze życzliwe (za wyjątkiem otwartej obsceny, błedów ortograficznych i tekstów "Senicz like"front247 pisze:dziękuje Zoltan![]()
w ogole zamierzam umiescic opis i foty na fonarze,jesli oczywiscie kierownictwo pozwoli,

Potrafi, potrafi i to jeszcze jak!Jednak okazuje sie ze na pcb tez to potrafi zagrac,i są sposoby aby zlikwidowac te brumy. pozdrawiam
Vide (mój ulubiony

Jedyne, czego trzeba przestrzegać (jak dziesięciu przykazań), to prowadzenia masy (bez zapętleń przede wszystkim) i układania elementów tak, żeby uniknąć sprzężeń pojemnościowych.
Rada z głębi serca: przy projektowaniu płytki warto wstępnie "rzucić okiem" na jakąś sprawdzoną fabryczną (np. MV3) płytę i ogólnie zachować w miarę podobne ułożenie elementów

Ten miniaturowy MV3 jest tu wogóle ewenementem: na małej - ca 2dcm2 - powierzchni pcb znajduje się kompletny zasilacz, wysokoczułe obwody wejściowe i końcówka.
Nie ma tam ani kawałeczka zaekranowanego przewodu (he, he, he... w moich Exciterach także nie ma

Podejrzeć jak prowadzone są ścieżki masy na takiej pcb.
Masa zbiorcza przy samym gnieździe wejściowym = najmniejsze zakłócenia od szwender-napięć

Pzdr. Zoltan
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
-
- 125...249 postów
-
- 125...249 postów