Początkujący naprawia radio
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1875...2499 postów
Witam!
Zanim wymienisz prostownik,wymień duży elektrolit 2x50mikro w filtrze zasilacza.
Po tylu latach on wysycha i następuje jego przebicie,czego skutkiem jest uszkodzenie prostownika selenowego.
Zamontuj w jego miejsce 2 kondensatory 47mikro 400V.
Minusy podłącz do masy radia a do plusowych biegunów dołącz kabelki odłączone od starego konda.Poza tym upakuj to pod podstawą.
Wymień też kartoflaka lub smołowca pomiędzy anodą EABC80 a siatką EL84
Poza tym w tych radiach jest napięcie rzędu 350V które może zabić.
Jeśli nie czujesz,że dasz radę daj radio do naprawy fachowcowi.
To nie są żarty!!!
Rób rozważnie, jeśli nie chcesz znależć się w trumnie!!!
Zanim wymienisz prostownik,wymień duży elektrolit 2x50mikro w filtrze zasilacza.
Po tylu latach on wysycha i następuje jego przebicie,czego skutkiem jest uszkodzenie prostownika selenowego.
Zamontuj w jego miejsce 2 kondensatory 47mikro 400V.
Minusy podłącz do masy radia a do plusowych biegunów dołącz kabelki odłączone od starego konda.Poza tym upakuj to pod podstawą.
Wymień też kartoflaka lub smołowca pomiędzy anodą EABC80 a siatką EL84
Poza tym w tych radiach jest napięcie rzędu 350V które może zabić.
Jeśli nie czujesz,że dasz radę daj radio do naprawy fachowcowi.
To nie są żarty!!!
Rób rozważnie, jeśli nie chcesz znależć się w trumnie!!!
-
- 15...19 postów
Dzięki za informację.Wymienię te elementy i mam nadzieję,że radio bedzie grało.O napięciu w radiu wiem,ale bardzo dziękuję za ostrzeżenie
.Będę uważał.Jutro jadę w odwiedziny do mojego dziadka.On kiedyś naprawiał radia i telewizory lampowe
.Mam nadzieję,że mi pomoże i znowu trochę podszkoli.W końcu to on zaraził mnie tymi radyjkami.Niedawno naprawił mi Juvela 2.Prostownik już mam,bo sprezentował mi go Forumowicz.Bardzo wszystkim dziękuję za rady.Na tym forum są super sympatyczni i życzliwi ludzie.Pozdrawiam! 

pozdrawiam kcur
)

-
- 15...19 postów
Witam.Wreszcie udało mi się zabrać za naprawę radia Braun.Wymieniłem prostownik selenowy,wymieniłem bezpiecznik oraz kondensatory elektrolityczne(2x 47 uF/350V w filtrze zasilacza-te duże i jeden elektrolityczny 50uF /12V).Po włączeniu radia mniejsze buczenie,nie reagujące na kręcenie potencjometrem, ale znowu grzeje mi się prostownik selenowy tak mocno,że szybko musiałem wyłączyć radio bo by się znowu spalił.Zastanawiam się gdzie dalej szukać.Postaram się wrzucić jutro schemat radia na forum,może ktoś poradzi.
Ps.szukam skali do radia tatry lub radia tatry z dobrą skalą.
Ps.szukam skali do radia tatry lub radia tatry z dobrą skalą.

pozdrawiam kcur
)

-
- 15...19 postów
-
- 625...1249 postów
Widać kolego (o ile mogę tak mówić), że jakiś blok radia przeciąża zasilacz. Na twoim miejscu bym odłączył przewód od plusa prostownika anodowego i zmierzył jaka jest rezystancja między nim, a masą. Masa to w tym radiu całe chassis, czyli blacha na jakiej zmontowano odbiornik. Jak będzie dość mało powiedzmy mniej jak 8K to faktycznie coś przeciąża.
Inny sposób to dać narazie współczesny mostek 1A/800V i wtedy mierzyć prąd jaki pobieramy z zasilacza. Potem wyciągamy wszystkie lampy po kolei i patrzymy kiedy prąd silnie spadnie poniżej powiedzmy 150-200mA. Tyle na oko powinno to radio pobierać, czyli 150-200mA. Jak znajdziesz lampe której wyjęcie usówa zwarcie to masz już blok w którym jest uszkodzenie. Lampę, którą wyjmiesz, a która nie wprowadziła spadku poboru prądu wkładasz spowrotem w to samo miejsce.
Można też mierzyć prądy w poszczególnych blokach, lub odłączać je od zasilania i też patrzeć, czy zginęło zwarcie.
Moje podejrzenie to, że jakiś rezystor przypadkiem dodtyka chassis i tyle. Prostownik anodowy to ten jaki kolega wymieniał. Prąd jaki pobiera radio z zasilacza mierzy się poprzez odlutowanie przewodu od plusa prostownika i podłączenie go spowrotem w to samo miejsce tyle, że przez amperomierz. Może coś nie tak jest przy EL84.
Inny sposób to dać narazie współczesny mostek 1A/800V i wtedy mierzyć prąd jaki pobieramy z zasilacza. Potem wyciągamy wszystkie lampy po kolei i patrzymy kiedy prąd silnie spadnie poniżej powiedzmy 150-200mA. Tyle na oko powinno to radio pobierać, czyli 150-200mA. Jak znajdziesz lampe której wyjęcie usówa zwarcie to masz już blok w którym jest uszkodzenie. Lampę, którą wyjmiesz, a która nie wprowadziła spadku poboru prądu wkładasz spowrotem w to samo miejsce.
Można też mierzyć prądy w poszczególnych blokach, lub odłączać je od zasilania i też patrzeć, czy zginęło zwarcie.
Moje podejrzenie to, że jakiś rezystor przypadkiem dodtyka chassis i tyle. Prostownik anodowy to ten jaki kolega wymieniał. Prąd jaki pobiera radio z zasilacza mierzy się poprzez odlutowanie przewodu od plusa prostownika i podłączenie go spowrotem w to samo miejsce tyle, że przez amperomierz. Może coś nie tak jest przy EL84.
-
- 125...249 postów
Hej, Kcur, na schematach masz podane napięcia, spróbuj je pomierzyć idąc od strony zasilacza- łatwiejsze niż pomiary prądów, gdzie musisz rozłączać przewód. Zwiekszony pobór prądu przekłada się na spadki napięcia. Idąc dalej możesz wyłączać z pracy poszczególne lampy i mierzyć napięcia na cokole podejrzanej lampy. Jakie masz napięcia na elkach filtru? No chyba, że prostownik który Ci dałem jest trafiony, ale do końca działał w sprawnym radiu. Zwróć uwagę, że napięcia podane na schemacie są przy włączonym odbiorze FM (zapisek na dole schematu).
Pluto
Pluto
-
- 15...19 postów

pozdrawiam kcur
)

-
- 2500...3124 posty
Może elektrolit jest niezaformowany, lub też niedomaga coś dalej za nim. Wyjmij wszystkie lampy i odłącz elektrolit ze strony obwodów (zostaw połączenie do mostka), zmierz napięcie, i w ten sam sposób "wkraczaj" do coraz to dalszych części odbiornika. Może masz jakieś "przypadkowe" zwarcie albo co.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- 125...249 postów
-
- 125...249 postów