Regenerowałem chyba wszystkie dostępne w tamtym czasie kineskopy w używanych w Polsce telewizorów, które wykazywały duży spadek emisji, lampy czarno-białe i kolorowe, małe i duże, ale jak już wspomniałem od tamtego okresu minęło już kilkadziesiąt lat, a że z wiekiem pamięć może płatać figle, to nie mogę być stuprocentowo pewien pewnych szczegółów. Z tego co pamiętam, dioda Ht zapalała się zawsze gdy grzejniki lamp były zasilane, co wymagało odpowiedniego ustawienia przełącznika na tylnej obudowie (o ile dobrze pamiętam, to przełącznik wyłączający obwód żarzenia był monostabilny i dla wyłączenia pracy grzejników należało go wcisnąć). Podczas regeneracji szyjka kineskopu potrafiła się bardzo jasno świecić, gdyż w zależności od wybranego poziomu regeneracji (R1, R2 i R3) napięcie grzejników było mocno podwyższone, a sama regeneracja je wyłączała (gdy trzymało się wciśnięty czerwony przycisk R). Tak więc najpierw sprawdzało się emisję przy normalnym napięciu żarzenia, po ocenie stanu katody włączało się odpowiedni stopień regeneracji i w tym czasie szyjka kineskopu świeciła dużo mocniej i na bardziej żółty kolor, należało w tym stanie poczekać chwilę, by katody osiągnęły nową wyższą temperaturę, a następnie wciskało się przycisk R i czekało aż prąd katody wskutek jej stygnięcia spadnie do zera, co trwało może z kilkanaście sekund, po czym wyciskało się przyciski poziomu regeneracji (R1, R2, R3) cały czas trzymając czerwony przycisk R wciśnięty, puszczało się ten przycisk, czekało, aż katody ponownie osiągną znamionową temperaturę pracy i sprawdzało się skutki regeneracji. Podczas trwania procesu regeneracji w szyjce kineskopu mogły pojawiać się iskierki i odpryski świecących fragmentów "zanieczyszczeń" katody (potrafiła też zapalać się dioda czerwona) i tym nie trzeba się było przejmować, bo tak po prostu przebiegał proces regeneracji.riversedge_pl pisze: czw, 17 września 2026, 10:36 Czy dokonywał Pan kiedykolwiek regeneracji albo testowania kineskopu z telewizorka Neptun 150 tym urządzeniem? Mój Rejuvenator posiada gniazdo na szyjkę kineskopu 7-pinową, która idealnie pasuje do kineskopu z Neptuna, a mimo to po naciśnięciu testu dioda Ht się nie zapaliła, wskazówka się nie wychyliła, a kineskop jest sprawny.
Pozdrawiam
Romek