Radio Kosmos K 90 U

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer

Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Radio Kosmos K 90 U

Post autor: zagore1 »

romanradio pisze: ndz, 1 lutego 2026, 11:48 Dziękuję !
Czyli w/g Kolegi zagore po dodaniu 6 na początku numer odb. to 6661
Znalazłem temat dot. takiego samego modelu radia Kosmos ,przeglądając forum , z 2016r.
Janusz,czy mogę doklejać po kolei postęp prac do Twojego ,czy kontynuować w tym ?
Zakupiony Kosmos jest w stanie "śmierci klinicznej",ale bywały gorsze do renowacji,na razie sposobami o których pisałem chyba 10 lat temu uwolniłem zapieczone w rdzy gały i śruby od spodu
Jeśli potrzebna będzie pomoc, nadam Wam ... --- ...
pozdrawiam
Jak najbardziej doklej :-) Co do numeru to skoro w K90U oryginalnie były jakieś inne oryginalne lampy VALVO to widocznie tak było...Zresztą numer w tym przypadku nie jest najważniejszy :-)
Stop banderyzmowi.
Awatar użytkownika
OTLamp
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Radio Kosmos K 90 U

Post autor: OTLamp »

zagore1 pisze: ndz, 1 lutego 2026, 13:54 Co do numeru to skoro w K90U oryginalnie były jakieś inne oryginalne lampy VALVO to widocznie tak było..
Nie "jakieś inne oryginalne", tylko po prostu polskie, wyprodukowane na Karolkowej. Nie dotyczy to tylko K90U, lecz wszystkich polskich Philipsów, oraz Kosmosów (lampy Valvo) i Koron (lampy Triotron). Oczywiście można wsadzić każda inną, jeśli jest właściwego typu, ale pytanie było o oryginalną jaką wsadzano w fabryce, a ta CL4 ze zdjęcia ewidentnie taką nie była. Jedyną polską lampą jaką tu zaprezentowano jest CBC1. Nie widzę też powodu, by na podstawie znanych dwóch numerów seryjnych K90U wyciągać wniosek, że egzemplarz będący tematem tego wątku również ma numer 6XXX.