Prostym i tanim {?} rozwiązaniem jest zastosowanie zespołu diod zenera. Diody na sumaryczne 100 -150 V i moc 20 W. Może to niekoszerne, ale likwiduje problem.szalony pisze: czw, 15 stycznia 2026, 11:45 To jest też jedna z wad mojego zasilacza, jedyny transformator z odczepem jaki miałem to 2x420V. No jest to za dużo, napięcie biegu jałowego wynosi po odfiltrowaniu 590V, co wymogło zastosowanie dramatycznie drogich elektrolitów, i przede wszystkim ogranicza minimalne napięcie wyjściowe i prąd które można uzyskać, bo wyparuje 6S19P. Obecne jest jednak nieużywane uzwojenie 100V, i spróbuję popełnić na nim zasilacz siatkowy ze schematu tego RA-6 (nigdy nie zetknąłem się z tym urządzeniem).
Modyfikacja schematu zasilacza na 6S19P
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
Marek7HBV
- 3125...6249 postów

Re: Modyfikacja schematu zasilacza na 6S19P
-
Romekd
- moderator
Czołem.
Koledzy, podawane wartości graniczne parametrów lamp są określane z pewnym zapasem i przybliżeniem, przy czym parametry te dotyczą pewnych warunków pracy lamp i długotrwałej ich eksploatacji. Pamiętam moje zdziwienie gdy wiele lat temu, serwisując wzmacniacze lampowe spotykałem się z sytuacjami, w których napięcia lamp przekraczały ich niby dopuszczalne wartości. Pamiętam jeszcze swoje rozmowy z Igorem, który sprzedawał mi lampy na sosnowieckiej giełdzie. Powtarzał on (był miłośnikiem lamp i elektronikiem, dużo o nich wiedział), że w lampach można mocno przekraczać tylko niektóre parametry lamp, ale tylko jeden z takich parametrów na raz, nigdy więcej. Wzmacniacze, z którymi miałem styczność były wyprodukowane przez firmę Philip i zawierały ich lampy, a na dołączonych do wzmacniaczy schematach bywały mocno przekroczone napięcia anodowe, czasami siatkowe (s2), lub oba jednocześnie. Poniżej zdjęcie dopuszczalne parametry lampy EL36, podawane również w nocie katalogowej Philipsa, jednego z producentów tych lamp. .
Poniżej zdjęcia tego wzmacniacza i schemat.
Wynika z tego, że firma Philips ustaliła maksymalne, dopuszczalne i nieprzekraczalne napięcie anodowe na poziomie 300 V, po czym opracowała wzmacniacz, w którym te lampy zasilone zostały napięciem 340 V. Czyżby zapomnieli, że 300 V napięcia anodowego nie wolno przekraczać?
A co będzie się działo w tym wzmacniaczu, gdy napięcie w sieci będzie wyższe od znamionowego (230 V) o dopuszczalne 15%? Poniżej noty katalogowe Philipsa...
Poniżej kolejny wzmacniacz z tą lampą i znowu przekroczone napięcie anodowe.
Innym przykładem może być lampa stosowana w obwodach odchylania poziomego odbiorników telewizyjnych typu EL81, która również była wykorzystywana przez jej producentów w układach wyjściowych lampowych wzmacniaczy audio i również w jej przypadku były stosowane napięcie o wartościach, które przekraczały dopuszczalne wartości z not katalogowych...
Może to oznaczać, że te dopuszczalne wartości napięć można jednak przekraczać, ale przy zachowaniu jeszcze innych warunków pracy lampy. Teraz weźmy taką lampę EF86, która była stosowana w zasilaczu będącym tematem tego wątku, której maksymalne i nieprzekraczalne napięcie siatki drugiej wynosi tylko 200 V.
W przypadku tej lampy możemy jednak dostrzec, że w jej notach katalogowych podano informacje mówiącą, że dopuszczalne napięcie siatki s2 i anodowe przy jeszcze zimnej katodzie może wynosić 550 V. Czy to może oznaczać, że początkowe napięcie 550 V podczas nagrzewania lampy nagle "przeskoczy" na 200 V? Absolutnie nie, ono powoli opadnie do niższego poziomu przy już płynącym prądzie siatki drugiej i anody! Czyli taka sytuacja może realnie wystąpić i nie zaszkodzi to lampie EF86...
Pozdrawiam
Romek
Koledzy, podawane wartości graniczne parametrów lamp są określane z pewnym zapasem i przybliżeniem, przy czym parametry te dotyczą pewnych warunków pracy lamp i długotrwałej ich eksploatacji. Pamiętam moje zdziwienie gdy wiele lat temu, serwisując wzmacniacze lampowe spotykałem się z sytuacjami, w których napięcia lamp przekraczały ich niby dopuszczalne wartości. Pamiętam jeszcze swoje rozmowy z Igorem, który sprzedawał mi lampy na sosnowieckiej giełdzie. Powtarzał on (był miłośnikiem lamp i elektronikiem, dużo o nich wiedział), że w lampach można mocno przekraczać tylko niektóre parametry lamp, ale tylko jeden z takich parametrów na raz, nigdy więcej. Wzmacniacze, z którymi miałem styczność były wyprodukowane przez firmę Philip i zawierały ich lampy, a na dołączonych do wzmacniaczy schematach bywały mocno przekroczone napięcia anodowe, czasami siatkowe (s2), lub oba jednocześnie. Poniżej zdjęcie dopuszczalne parametry lampy EL36, podawane również w nocie katalogowej Philipsa, jednego z producentów tych lamp. .
Poniżej zdjęcia tego wzmacniacza i schemat.
Wynika z tego, że firma Philips ustaliła maksymalne, dopuszczalne i nieprzekraczalne napięcie anodowe na poziomie 300 V, po czym opracowała wzmacniacz, w którym te lampy zasilone zostały napięciem 340 V. Czyżby zapomnieli, że 300 V napięcia anodowego nie wolno przekraczać?
Poniżej kolejny wzmacniacz z tą lampą i znowu przekroczone napięcie anodowe.
Innym przykładem może być lampa stosowana w obwodach odchylania poziomego odbiorników telewizyjnych typu EL81, która również była wykorzystywana przez jej producentów w układach wyjściowych lampowych wzmacniaczy audio i również w jej przypadku były stosowane napięcie o wartościach, które przekraczały dopuszczalne wartości z not katalogowych...
Może to oznaczać, że te dopuszczalne wartości napięć można jednak przekraczać, ale przy zachowaniu jeszcze innych warunków pracy lampy. Teraz weźmy taką lampę EF86, która była stosowana w zasilaczu będącym tematem tego wątku, której maksymalne i nieprzekraczalne napięcie siatki drugiej wynosi tylko 200 V.
W przypadku tej lampy możemy jednak dostrzec, że w jej notach katalogowych podano informacje mówiącą, że dopuszczalne napięcie siatki s2 i anodowe przy jeszcze zimnej katodzie może wynosić 550 V. Czy to może oznaczać, że początkowe napięcie 550 V podczas nagrzewania lampy nagle "przeskoczy" na 200 V? Absolutnie nie, ono powoli opadnie do niższego poziomu przy już płynącym prądzie siatki drugiej i anody! Czyli taka sytuacja może realnie wystąpić i nie zaszkodzi to lampie EF86...
Pozdrawiam
Romek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
szalony
- moderator
Wiele kart charakterystyki zawiera informację o tym, że nie powinno się eksploatować lampy przy dwóch maksymalnych parametrach naraz, a jedna z nich nawet, że "niedopuszczalna jest praca przy przekroczonych dwóch dopuszczalnych parametrach. Głównym warunkiem będą zapewnie moce, a więc i prądy. Sądzę, że samo przekroczenie napięcia anody czy s2, o ile nie popłynie zbyt duży prąd nie powinno spowodować nic tragicznego. Trudno jest mi sobie wyobrazić, żeby przy napięciu 350 czy 400V lampa doznała przebicia wstecznego, albo przebicia po szkle, czy też izolatorach mikowych.
Zastanawiam się jedynie skąd w karcie 6S19P podawane są dwa różne dopuszczalne napięcia anodowe w zależności od mocy traconej na anodzie.
350V dla Pa < 7W
200V dla Pa >7 <11 W
Może powyżej 7W rozszerzalność cieplna wpływa na coś?
Swoją drogą, gdyby ktoś miał jakieś pomysły co do schematu będę wdzięczny
Zastanawiam się jedynie skąd w karcie 6S19P podawane są dwa różne dopuszczalne napięcia anodowe w zależności od mocy traconej na anodzie.
350V dla Pa < 7W
200V dla Pa >7 <11 W
Może powyżej 7W rozszerzalność cieplna wpływa na coś?
Swoją drogą, gdyby ktoś miał jakieś pomysły co do schematu będę wdzięczny
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
-
Marek7HBV
- 3125...6249 postów

I o to tu chodzi. W rozwiązaniu stabilizatora RA-6 jest to widoczny problem, bo przy ustawionym najwyższym napięciu wyjściowym {450}, napięcie S2- katoda wynosi 450 -80= 370 V {przy napięciu anody ok 300 }. Nie ma danych katalogowych jaki popłynie prąd siatki i czy moc na niej tracona nie spowoduje deformacji i pęknięć {co spowoduje zwarcia wewnątrz lampy}. Jedynie wykonanie pomiarów może to sprawdzić, lub wiara że już to było sprawdzone. W stabilizatorze, który Kolega zrobił, problemu zbyt wysokiego napięcia nie ma pod warunkiem ograniczenia napięcia prostowanego do zalecanej wartości i założeniu że zakres praktycznej regulacji napięć dla maksymalnego prądu 100 mA to 250 -300. Czyli tyle co najczęściej wykorzystujemy przy budowie prostych wzmacniaczy. Niższe napięcia można wykorzystać przy ograniczeniu pobieranego prądu. Zastosowana lampa {pojedyncza} mocy jest po prostu za słaba do budowy uniwersalnego zasilacza i raczej dodałbym jeszcze z dwie sztuki { z możliwością odłączenia}.. Koszt parę zł, a możliwości ogromne.szalony pisze: czw, 15 stycznia 2026, 13:50 Sądzę, że samo przekroczenie napięcia anody czy s2, o ile nie popłynie zbyt duży prąd nie powinno spowodować nic tragicznego.
-
Einherjer
- 2500...3124 posty

-
szalony
- moderator
Ten zasilacz wykonałem dla zabawy, tylko dlatego, że była do kupienia płytka. Jeśli wykonam coś poważniejszego, to w montażu przestrzennym na chassis i dam dwie albo trzy 6S19P równolegle, choć na razie nie ma wielkiej potrzeby, bo mam normalny zasilacz półprzewodnikowy.
-
Einherjer
- 2500...3124 posty

No to chyba nic lepszego niż to co już proponowałeś nie wymyślimy...
-
szalony
- moderator
Jak polutuję, to dam znać jak działa.