Moduł UMF-1005,wczesny,z którego "Neptuna" jest?

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Szrot majster
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Moduł UMF-1005,wczesny,z którego "Neptuna" jest?

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Dziś mi nie idzie myślenie, bo przedwczoraj się wywaliłem na nieoświetlonym podwórku i walnąłem łokciem o wykafelkowany taras :evil: :evil: .
Ale przekopałem swoje śmieci i tych scalaczków z NRD kupiłem sporo ale to są A220D, czyli.....TBA120 :lol:
No i odbiornik gra, zagrał od kopa, filtr dałem typu 201, robiłem to w pandemii, byle co robiłem, byle czas zabić.
Filtry Murata, głowica AMBM T10, skrzynka z głośnikiem AlNiCo z lat 60-tych
https://forum-trioda.pl/viewtopic.php?t=19641&start=15
Tu są fotki.
Potem zrobiłem skalę cyfrową na LC7265+LB3500, aczkolwiek nie ma gdzie tego już upchać i jak ojciec zamknie sklep(zdrowie już mu wysiadło, zachorował na serce i jeszcze nerwy, które mnie trochę "uziemiły" z takimi pomysłami). to raczej powstanie coś stereofonicznego z lampami VFD IV-6(mam NOS-y) lub odzyskanymi z kalkulatora ISKRA, lampami IV-3.
Oczywiście ULN2803A muszą być, mam je, ex Kolega saico pokazał w linku swoje radio biurkowe.
Tylko o co chodzi z przesuwnikiem fazy, przecież to działa?
Wepchałem dla testu ten A220D do płytki PPcz Radmora 5102-TE i działał lepiej niż oryginał.
Układy stare, w RFN koegzystowały z lampami typu PL509/PL519/PD500 w pierwszych "kolorach" jeszcze na delcie.
W radiach się tego nie spotykało poza RWPG......widziałem albo tranzystory albo LA1201(UL1211/ULA6211) a potem już TDA1200/HA1137W.
Może problem ze zniekształcenia THD był nie do "przeskoczenia" dla zachodnich inżynierów?
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: zjawisko »

Szrot majster pisze: sob, 1 listopada 2025, 23:51 Ale przekopałem swoje śmieci i tych scalaczków z NRD kupiłem sporo ale to są A220D, czyli.....TBA120 :lol:
No i odbiornik gra, zagrał od kopa, filtr dałem typu 201, robiłem to w pandemii, byle co robiłem, byle czas zabić.
Filtry Murata, głowica AMBM T10, skrzynka z głośnikiem AlNiCo z lat 60-tych
Po raz kolejny:
TBA120 to pierwowzór szybko wycofany z produkcji (patrz post Romka)
TBA120S = A220D = UL1242
TBA120U = A223D = UL1244
TBA120T = A224D = UL1245

Te literki S/U/T na końcu tam nie są do picu jak w CEMI gdzie w przypadku jednego typu obudowy sprawa była oczywista.

TBA120S również ma szansę zadziałać, nieco inaczej jest w tym przypadku podpięty układ regulacji poziomu sygnału wyjściowego.
Szrot majster pisze: sob, 1 listopada 2025, 23:51 Tylko o co chodzi z przesuwnikiem fazy, przecież to działa?
Przesuwnik fazy (tak szumnie określany jest obwód LC wpięty w wyprowadzenia 7 i 9) "pokazuje" detektorowi koincydencyjnemu względem jakiej częstotliwości ma demodulować sygnał FM. Albo ceramiczny element w przypadku TBA120T. Bo inaczej skąd układ miałby wiedzieć gdzie jest "zero"?

Różnice w działaniu tych samych (funkcjonalnie) układów mogą polegać po prostu na tym, że niektóre fabryki dopracowywały swoje produkty (chociażby ze względu na eksport), a inne dawno już wpisały je na listę "do wycofania".

Kiedyś spotkałem się z opinią jakoby S042P produkcji Siemensa miał gorsze parametry szumowe od sowieckiego odpowiednika. Może dlatego że ruskie produkowały go przynajmniej do lat 2000 i wprowadziły poprawki? :wink:

edit:
Tu jest poprawna i sensowna lista układów NRD z pierwowzorami: https://www-user.tu-chemnitz.de/~heha/b ... albleiter/
Cóż to za robot piękny i młody,
i cóż to za robotniczka,
ona mu z dzbana daje pentody,
on jej - wtyczki z koszyczka.
S. Lem
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: ballasttube »

Dobry wieczór.
Dziękuję uprzejmie za obszerne wyjaśnienie sprawy
układów enerdowskich i ich pracy z takimi czy innymi
obwodami.
Mam pytanie konkretne do rysunku, który tu powyżej
znalazł się dzięki Koledze "Zjawisko" (dziękuję):
chodzi o pierwszy schemat płytki UMF-1005:
jest na nim tranzystor BC238A, oznaczony jako T201.
Jak zamyka się w nim obwód prądu stałego dla kolektora?
Czy jest to tylko wykorzystanie jednego z jego złącz,
emiterowego? Jego wejście na bazę jest oznaczone, jako BARWA.
Rozumiem,że - tonu,skoro jest to płytka detektora i wzmacniacza
fonii?
Śledząc dalej, dokąd to wyprowadzenie prowadzi dalej
do układu telewizora, doszedłem,że jest tam przełącznik
klawiszowy, podający albo +12V na tą bazę,albo - zwierający
ją do masy. W kolektorze w/w tranzystora jest kondensator
C212 o wartości 33nF. Zakładam,że nie jest on przebity,więc
nie przewodzi prądu stałego,więc prąd kolektora tego tranzystora
nie może płynąć. Czy dobrze rozumuję, czy pogubiłem się
w schemacie?
Poproszę Kolegów o odpowiedź i pozdrawiam.
Życzę dobrego wieczoru.
Jacek "b/t"
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: zjawisko »

Niby sprawa jest oczywista. Ot, skokowy regulator barwy tonu tłumiący wysokie częstotliwości sterowany elektronicznie, dwustanowo. Tranzystorowy klucz dołączający kondensator lub stanowiący wysoką impedancję - praktycznie odłączający go. Ale dołączam się do pytania: jak brzmi poprawna odpowiedź?
Cóż to za robot piękny i młody,
i cóż to za robotniczka,
ona mu z dzbana daje pentody,
on jej - wtyczki z koszyczka.
S. Lem
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Tranzystory bardzo często wykorzystywane są jako klucze lub rezystory o regulowanej napięciem rezystancji. W młodości wykonałem kilkanaście kompresorów dynamiki do mikrofonów współpracujących z transceiverami KF i UKF. Poniżej schemat tego kompresora, w którym elementem regulacyjnym jest tranzystor T2 typu BC108, który pracuje bez składowej stałej prądu kolektora.
kompresor_1.jpg

W większości odtwarzaczy płyt CD w końcowym odcinku toru audio stosowano tranzystory bipolarne jako klucze. Ich rolą było blokowanie (zwieranie do masy sygnałów, np. szumu) podczas przerw między utworami oraz przy braku sygnału użytkowego. Dzięki nim poziom szumu toru był zmniejszany praktycznie do zera. Żeby było ciekawiej, sterowane "klucze" (tłumiki) wykorzystywały tranzystory bipolarne NPN w układzie rewersyjnym, czyli ich kolektory podłączone były do masy, emitery podłączone do toru sygnałowego, a ich załączanie odbywało się przez przepuszczanie niewielkiego prądu przez złącze baza-kolektor. W przypadku tych tranzystorów przez ich złącze emiter-baza czy emiter-kolektor nie płynęła żadna składowa stała prądu, tylko zmienna AC sygnału audio.

Pozdrawiam
Romek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Jak wspomniałem w poprzedniej wypowiedzi tranzystory były często wykorzystywane w trybie inwersyjnym, choć te same tranzystory bywały też włączone w sposób klasyczny. Może się komuś wydawać dziwnym fakt, że do tłumienia sygnałów bardzo często wykorzystywano tranzystory o największym możliwym wzmocnieniu. Ich beta potrafiła wynosić często od 1200 do 2700, przy czym producent takich tranzystorów bardzo często podawał też wzmocnienie prądowe dla pracy inwersyjnej (tak włączony tranzystor również potrafił mieć niezłą betę...). Poniżej tor wyjściowy odtwarzacza CD Sony (model CDP-XE220 /i XE-320/). Tu akurat cztery tranzystory włączone "klasycznie".
SONY CDP-XE220_XE320.png

Oraz mały fragment noty katalogowej z wykresami rezystancji emiter-kolektor dla różnych prądów bazy, dla dwóch połączeń tranzystorów - klasycznego i inwersyjnego.
Tranzystory-tłumiki.png

Pozdrawiam
Romek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: ballasttube »

Dobry wieczór.
Bardzo dziękuję Szanownym Kolegom za wyjaśnienie tego
problemu, który pozwoliłem sobie przedstawić w poprzednim
dodatku do mojego postu.
Ale jednak pozostaje mi pewien niedosyt wiedzy tutaj:
nie wiem, czy moja intuicja mnie nie wiedzie na manowce
tutaj, ale podejrzewam tutaj jakiś rodzaj pracy impulsowej,
niezależnie od kierunku przewodzenia rzeczonych tranzystorów.
To chyba nie jest reżym lawinowy?
Jeżeli tranzystor zachowuje swoją ograniczoną przewodność,
wynikającą z określenie jego materiału, jako pół-przewodnik,
to znaczy, że posiada nadal złącza w rodzaju umownych diod.
Czyli, że przewodzą one prąd przemienny w jednym kierunku,
takim czy innym. Ale - jednym. Układu antyrównoległego tu
nie widzę.
Czyli,że jest to rodzaj pracy impulsowej,a conajmniej - prostowania
jednokierunkowego? Zakładając sinusoidalność sygnału akustycznego
zdetektowanego. I "obrabianego" tą tu regulacją barwy głosu.
Poproszę Kolegów o zajęcie stanowiska wobec powyższego
i życzę dobrego wieczoru.
Jacek"b/t"