Porządki

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ukaniu »

Alek pisze:Dobrze, że podniosłeś kwestie związane z dotychczasowym "kupię- sprzedam". Zapewne spora część postów już się tam zdezaktualizowała.
Dlatego pomysł z datą ważności wątku jest chyba dobry.
Chodzi mi również o te wątki w dziale lampowym np. "co to za gatunek jeżowca" itd. Za kilka tygodni jeśli nie zarchwizowane zostaną zdjęcia takie tematy mimo iż ciekawe będą zdezaktualizowane bo nie wiadomo o czym dyskusja była. Więc celowym byłby obowiązek wklejania zdjęć, oczywiście z podaniem linków do allegro (dla zachwania praw autorskich).
No i pozostałby problem w jakim dziale to zamieszczać.

Pozdrawiam Łukasz
Andrzej Molicki
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Andrzej Molicki »

Po dokładniejszym rozeznaniu uważam że >> tszczesn<< zaproponował rozsądne rozwiązanie .Rozdzielenie samego działu lampy na proponowane przez niego działy będzie na pewno bardziej przejrzyste niż jest to dotychczas gdzie jest poplątanie z pomieszaniem. Równie przychylnie widzę temat powstania działu
Biblioteka i ew. podział jej na dział schematów całych publikacji a więc książek i ew. aplikacji lamp ,transformatorów a więc wszystka literatura i wzory z tym związane. Z działu wzmacniacze wartało by wydzielić wszystko związane z układami OTL tak jak gitarowce powinny mieć osobny dział i znależć stosownych i doświadczonych w temacie modów Popieram też spostrzeżenie >ukaniu< w sprawie zalegających i dawno zapomnianych czy nie ważnych ogłoszeń które to wypadało by albo kasować lub ustawić datę ważności po której ogłoszenie będzie automatycznie kasowane. Podobnie ma się sprawa z linkami do allegro , ebay itp. które to po zakończeniu aukcji staja się bez wartościowymi śmieciami skoro nie ma zdjeć ,więc albo kopiujemy zdjęcia (prawa autorskie)!!! lub robimy to w dziale typu ciekawostki który to będzie regularnie czyszczony z pozostałości .
Ostatnio zmieniony ndz, 5 lutego 2006, 15:38 przez Andrzej Molicki, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krzkomar
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: krzkomar »

Zgadzam się z powyzszym w 100%. Jest wiele tematów na forum odnoszących się do allegro, ale tak naprawdę nie wiadomo o czym mówią - aukcje jak wiadomo po zakończeniu są kasowane, więc mamy link który do niczego nie prowadzi.

Proponuję albo takie coś archiwizować, albo np utworzyć dział na tematy tymczasowe (mozna byłoby w nim umiescić równiez oferty kupna/sprzedaży). Dział ten mógłby być systematycznie przeglądany przez moderatorów i czyszczony.

A co do ofert kupna/sprzedaży to może jest moźliwość usuwania tematu przez użytkownika ? Wówczas użytkownik. który założył temat miałby obowiązek go usunąć, gdy informacja w nim zawarta jest już nieaktualna. A jeśli takiej możliwości nie ma to może jakiś przycisk, który by informował moderatora o potrzebie skasowania tematu.
Krzysztof Komarnicki
szalony

Post autor: szalony »

Myśle że najbardziej odpowiednia była by opcja usuwania tematu przez użytkownika, bo mamy pełno wątków o rzeczach, które już zostały sprzedane.
Awatar użytkownika
Michu
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Michu »

Można też włączyć opcje samokasowania, jeśli przez określony czas nikt nic w temacie nie pisze. (Tzn nie wiem czy tu jest taka opcja)
Gdy nadejdzie Fallout, pomyśl, gdzie się schowasz?
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

W standardowym phpBB z tego co pamiętam takiej opcji nie ma (kiedyś miałem forum u siebie na stronie, ale zwinąłem z powodu kompletnego braku zainteresowania), ale być może istnieją jakieś mody- tak jak to było np. z wprowadzaniem cyrylicy.

Co do usuwania lub chocby zamykania wątków przez użytkowników to nie wiem też czy to jest możliwe, ale przydałoby się. Popieram czyszczenie działów typowo "komercyjnych" lub, jeśli oczywiście nie naruszy to za bardzo spójności wątku, wyczynów trolli.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
Gabriel
20...24 posty
20...24 posty

Post autor: Gabriel »

Dział 'kupię- sprzedam' rzeczywiście przydałoby się czyścić. Najlepiej wprowadzić obowiązek: po zakończeniu transakcji autor powinien dać znać że temat nieaktualny a admini go usunąć :)
amator
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: amator »

Witam.
Według mnie, obowiązkiem każdego, który kupił/sprzedał to co zaoferował, jest usunięcie tegoż postu, lub zaznaczenie, że oferta jest nieaktualna, co ułatwi życie moderatorom. Poza tym, w prawym dolnym roku strony, wśród "zgliszcz i chaszczy" można się dopatrzeć "Możesz usuwać swoje posty"... czyli jako ogół uczestników Triody i współtwórcy zawartości Forum mamy (w mikrostopniu) możliwość decydowania o jegoż "opasłości".

Działań "plugastwa" nigdy nie wytępi się do końca, więc ktoś musi przyjąć tą wątpliwą przyjemność nadzoru nad ogółem, niestety. Wątki w Koszu (skądinąd ciekawe) przedstawiają, w jak prosty sposób można odejść od faktycznego przedmiotu dyskusji na rzecz... przepychanek. Nic co ludzkie, nie jest nam obce...

...skomnym zdaniem amatora :roll: ...

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
krzkomar
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: krzkomar »

Post owszem możesz usunąć, ale:
1. Nie stoi za nim następny post (o ile mi wiadomo, choć tu mogę się mylić)
2. Nie o usuwanie postów się rozchodzi, a o usuwanie całego tematu.
Krzysztof Komarnicki
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Użytkownik może usunąć swój post jeśli nikt się po nim nie wypowiedział.
Nic nie stoi na przeszkodzie aby użytkownik, który dał ogłoszenia zmienił tytuł postu np. na "OGŁOSZENIE NIEAKTUALNE". Można by przyjąć procedurę, że Moderatorzy usuwaliby posty z takim tytułem.
amator
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: amator »

Witam.
krzkomar pisze:Post owszem możesz usunąć, ale:
1. Nie stoi za nim następny post (o ile mi wiadomo, choć tu mogę się mylić)
Nie, nie mylisz się. Posty innych użytkowników mogą usuwać "władze" Forum bądź sami autorzy.
2. Nie o usuwanie postów się rozchodzi, a o usuwanie całego tematu.
Zgadza się. Dlatego...
(...)obowiązkiem każdego, który kupił/sprzedał to co zaoferował, jest usunięcie tegoż postu, lub zaznaczenie, że oferta jest nieaktualna, co ułatwi życie moderatorom(...)
...ze szczególnym naciskiem na ułatwianie życia.

Pozdrawiam
jantu
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: jantu »

Witam!

Powiem krotko: Biblioteka jest konieczna,ulatwi to zycie uzytkownikom poszukujacym konkretnych wiadomosci z literatury.Mysle tez,ze dobrze byloby ustalic opcje wylaczajaca post,czy watek powiedzmy w tydzien po ustaniu jego aktualnosci. Reszte powiedzieli juz Koledzy.

Pozdrowienia.
Po pierwsze-nie nudzic sie......
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Jeśli chodzi o wiekszy podział tematyczny to jestem za a nawet przeciw... tak jak to Lech Wałęsa mówil. Zaraz wyjasnie dlaczego: Własciwie zajmuję się wzmacniaczami gitarowymi, wątki audio czytam - powiedzmy w 90% ale techniką tą nie zajmuję się fizycznie czyli nie buduję urządzeń do słuchania muzyki (jeszcze nie), radio kompletnie mnie nie interesuje czy to retro czy współczesne bo nic w nim dla mnie nie ma i ten dział odwiedzam z nudów. Mogę się założyć, ze 80% forumowiczów to zwolennicy czy też specjaliści audio mający wstręt do urządzeń gitarowych i pewnie wchodzić na ten dział nie będą. Boję się, że odwiedzać go będę go tylko ja i Zoltan... a przecież ktoś z audio mógłby coś pomóc merytorycznie, a nie pomoże bo działu nie odwiedzi... Tu widzę problem. Nie było by problemu jakby maniaków gitarowych było więcej... ale ich nie ma niestety.
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ukaniu »

painlust pisze: Własciwie zajmuję się wzmacniaczami gitarowymi, wątki audio czytam - powiedzmy w 90% ale techniką tą nie zajmuję się fizycznie czyli nie buduję urządzeń do słuchania muzyki (jeszcze nie), radio kompletnie mnie nie interesuje czy to retro czy współczesne
Dlatego ja będę za tym co już napisałem
Podział na układy Audio i Radio.
IMHO Nic więcej, bo wprowadzi się tylko zamieszanie.

Pozdrawiam Łukasz
Awatar użytkownika
Pyra
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Pyra »

Też uważam, że podział jest konieczny. Można by, przynajmniej, podzielić dział "układy i urządzenia" na Układy audio i Urządzenia pomocnicze. Uważam, że urządzenia typu: zasialcze, stabilizatory itp. mogą spokojnie się oddzielić. Wiem z autopsji, że początkujący mieli by łatwiej ze znalezieniem odpowiedzi na nurtujące pytania właśnie z tego zakresu.
Osobny dział z literaturą "wspomagającą" uważam też za bardzo dobry pomysł.
Co do kasowania tematów.... to może zbyt krańcowe rozwiązanie, może jakiś wielki "śmietnik" czy "poczekalnia".
Boję się, że obawy painlust'a co do wzmacniaczy gitarowych są uzasadnione, i nie warto ich chyba rozdzielać.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?