6C33C SE od podstaw
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: 6C33C SE od podstaw
... zamiast połówki 6N8S dałbym 6S2S lub 6C5- w ruskim wykonaniu/ były takie/.
Ciągle początkujący od kilkunastu lat.
-
- 375...499 postów
- Kontakt:
Proszę rozwinąć, jaką powinna być właściwa ta nazwą?
Przypomnę że to działa dla początkujących.
6n8s chyba też są ruskie...
Myślę że połówka pójdzie.na drugi kanał.Thereminator pisze: ↑śr, 12 marca 2025, 22:29 Nie lepiej, zamiast marnować bezużytecznie połówkę lampy wejściowej, połączyć obie połówki równolegle, odpowiednio korygując wartość RK?
Tutaj jest coś o tej diodzie i link do fajnego kalkulatora:
https://forum-trioda.pl/viewtopic.php?p=320511#p320511
Zamiast 6n8s w pierwszym stopniu można dać 6n9s I poeksperymentować z usz.
Trzeba pamiętać o ukhmax i podnieść potencjał żarzenia na jakieś 50v.
... 6N8S są niewątpliwie ruskie, podobnie 6S2S i 6C5. Te ostatnie mają identyczne oznaczenie jak zachodnie 6C5 od Wuja Sama
. No i są zachodnie wersje ruskiej połówki 6N8S /6S2S/- 6J5, też od Wuja S. 

-
- 3125...6249 postów
Swego czasu wysyp ,,amerykańskich'' na Allegro jak ulęgałek na moim polu (mam kilka drzew, jedna z odmian(?) ma wyjątkowo duże gruszeczki), niektórzy kupili więcej zanim pomyśleli.....
Zacznę od schematu Jogisa, tam są monobloki, dlatego się marnowała połówka. Ja zastosuję 3 lampy, nie będzie stała bezczynnie. Pomierzę efekt, czy uzyskam te 200Vpp, kolejnym krokiem będzie 6N9S na wejściu, jak w schemacie z EP, i pomiary bez i z USZ.
To bardzo poważny problem tego układu przy tych lampach i tych napięciach.
Moim zdaniem najlepiej by było jedną 6N8S podzielić między pierwszy stopień i dolną część drugiego, a na trzeciej wspólnej lampie zrobić górną część drugiego stopnia. To powinno dać dwie bardzo duże korzyści:
-Można wtedy użyć osobnego uzwojenia do żarzenia górnej lampy i nie martwić się aż tak o izolację grzejnika.
-W starych 6N8S jedna połówka jest zdecydowanie bardziej podatna na przydźwięk od żarzenia, ponieważ w spłaszczu doprowadzenie siatki biegnie wzdłuż doprowadzenia grzejnika na dość długim odcinku. Najlepiej więc byłoby pierwszych stopniach obu kanałów użyć tej "czystszej" połówki lampy.
... optował bym, że zamiast kombinować z wykorzystywaniem dwóch połówek 6N8S dla obu kanałów /R i L / ,, rozbić,, tę lampę na dwie pojedyncze - 6S2S, które są nominalnymi połówkami 6N8S

W przypadku braku 6S2S można użyć ruską lub amerykańską lampę 6C5... a w razie braku 6C5 można użyć 6J7 w układzie triody, co jest opisane w Vademecum Lamp Mikołajczyka... a jak 6J7 nie stanie... to pozostanie klasyczna 6Ż7 /jej ruski odpowiednik/ za grosze

-
- 3125...6249 postów
A testowałeś o ile wzrośnie w takiej sytuacji przesłuch? Tak z ciekawości, na przykład w porównaniu do wspólnego przełącznika wejść, albo klasycznego podwójnego potencjometru.
... nie testowałem, tylko czytałem o tym.
Zakładając, że istnieją pojemności między obydwu układami lamp w jednej bańce, teza o przesłuchu wydaje się słuszną.
Zakładając, że istnieją pojemności między obydwu układami lamp w jednej bańce, teza o przesłuchu wydaje się słuszną.
... może by Kolega podlinkował.
Chętnie kupię oryginalną ruską triodę 6C5 /nazwa pisana łacińskim alfabetem na ruskiej lampie, podobnie jak 6F5, 6B8 etc. /.
-
- 3125...6249 postów
Potencjał żarzenia rozwiążę prawdopodobnie osobnym uzwojeniem żarzenia. I tak muszę dołożyć transformator do lampy prostowniczej, więc będzie na nim też osobne zarzenie. Jak pisalem na początku, zasilacz znajdzie się w oddzielnej obudowie, więc miejsce nie stanowi problemu.
Co do przesłuchu- jak pisze OlaBoga, nie jestem tu purystą, wspólne są potencjometry, zasilacze. Sprawdzę to na pewno. Jak już uruchomię. Co do lamp, te akurat mam na stanie w dużej ilości, ale sprawa sterowania jest tez otwarta.
Co do przesłuchu- jak pisze OlaBoga, nie jestem tu purystą, wspólne są potencjometry, zasilacze. Sprawdzę to na pewno. Jak już uruchomię. Co do lamp, te akurat mam na stanie w dużej ilości, ale sprawa sterowania jest tez otwarta.
... moje spojrzenie jest lekko purystycznie, ale i praktyczne- ruska lampa 6G1. Pojedyncza, tania, elektrycznie podobna do 6N8S i za grosze
.
https://allegro.pl/oferta/lampa-elektro ... 3344735093. Podobno występuje też w szkle. Te są wojenne. Mimo wszystko dał bym pojedynczą .Skoro lepiej może być za grosze to dlaczego by nie ?
W sklepie z lampami w Kielcach są 6S2S- połówki 6N8S, ale w innej cenie.

https://allegro.pl/oferta/lampa-elektro ... 3344735093. Podobno występuje też w szkle. Te są wojenne. Mimo wszystko dał bym pojedynczą .Skoro lepiej może być za grosze to dlaczego by nie ?
W sklepie z lampami w Kielcach są 6S2S- połówki 6N8S, ale w innej cenie.
-
- 3125...6249 postów
Panie, bo trzeba kupować, także 6S2S choć nie tylko, wtedy, kiedy są i są tanie (dziś ale i zawsze pojęcie względne) a nie wtedy kiedy potrzebne na wczoraj. Od niedawana jakiś ciekawy (ciekawe skąd) wysyp lamp stalowych, właśnie rozpakowałem EL12 (nie EL12N, te zapomniane w szufladzie czekają), wizualnie bardzo podobne do EL3, NOS, do tego EF6 (nic innego w rozsądnej ilości i cenie nigdy nie trafiłem), EZ11 (mam AZ11) w zasilaniu i komplecik baniek paluszki lizać bez szokowania węża w kieszeni. Nie spać, polować.