Dlaczego lampy audio...nie są najlepsze do audio ?

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

A jak cię interesują najnowsze złote myśli pana "S" polecam poszukać tu: http://www.audiostereo.pl/
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Panie, a idź pan... przeczytałem. To jakiś "sekscentryczny wariat" albo prowokator ! :shock: Rzekomo zbudował wzmacniacz operacyjny na lampach ale kiedy tubylcy domagali się od niego zdjęć i szczegółów, stwierdził, ze mu się spalił i zaginął w piwnicy. Postuluje on też wypychanie kolumn słomą, panie, daj pan spokój ! :D :D :D
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

JT211 pisze:Witam,
Może zacznijmy od tego że lampy były głównie robione dla :
1. wojska i okolic
2. radio plus telefon i okolice
3. telewizja i okolice
Nie robiono biorąc pod uwagę projektowanie lamp
specjalnie do audio.Nigdzie na świecie.
To moje zdanie.Wyląda ze do audio brano poprostu
te lampy które pasowały.
Nieprecyzyjnie się wyraziłem. Chodziło mi o lampy przeznaczone do członów wzmacniaczy m.cz, a więc radioodbiorników, telewizorów, słowem urządzeń na końcu których był głośnik.
Zatem tematem tego wątku są lampy z punktów 2 i 3 za wyjątkiem okolic. :lol:
JT211
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: JT211 »

Fugasi,
Odpowiedziałem ci jak umiałem ale nie bardzo rozumiem
o co ci chodzie w całym tym temacie.
A z tą słomą to może wcale nie takie głupie.
Mówię serio.Tylko skad teraz wziąść słomę w snopkach
a nie prasowaną :>)))
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

OTLamp pisze: Może najpierw wymienisz te lampy "nie audio", które są aż tak bardzo rozpowszechnione we wzmacniaczach m.cz. i w co drugim układzie one siedzą? Proszę o przynajmnej 3 typy.
300B, 211, 845, 811, 10Y, 6C33C, 6C45P-E, 7044, 7119, ECC99.
Oczywiście nie występują w co drugim układzie ale widać je w sporej liczbie schematów, kurcze, częściej niż poczciwa EL84 !
Dziwi mnie po prostu (i tu odpowiedź dla JT211), że sporo jest o tych lampach szumu, ze nawet wznowiono ich produkcję tylko dla potrzeb wzmacniaczy m.cz (ECC99). Co do małosygnałowych: czym np. zasłużyła sobie na popularność 6C45P-E ?
JT211
25...49 postów
25...49 postów

Te które wymienileś jeneralicja zamawiała w dużych
ilosciach to też trochę ich zostało.
ECC99 robią bo ktoś zapomniał rozpierdzielic fabryki.
Ziemia na której stała była za małej wartości :>)))
I jest rynek mały ale jest.
Co do 6C45 to ruscy zrobili ich więcej niż WE 417A
i są tańsze.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

A one mają ze sobą coś wspólnego ?
JT211
25...49 postów
25...49 postów

Fugasi napisał małosygnałowa 6C45.
Nie docenił ludzkiej pomysłowości :
http://ekingsbu.users4.50megs.com/pi.html
http://digilander.libero.it/paeng/devices_frame.htm
OTLamp

Post autor: OTLamp »

fugasi pisze: 300B, 211, 845, 811,
Może czasem warto zajrzeć do kart katalogowych żeby się przekonać że nie jest tak jak Ci się wydaje?

211, 845, 811,

mają w kartach katalogowych: AF (audio frequency) power amplifier & modulator

300B - audio frequency power amplifier

10Y - to ma być popularne? Gdzie?

6C33C- lampa powszechnie stosowana we wzmacniaczach akustycznych z nastepujących powodów:
-łatwo dostępna
-tania
-duża moc admisyjna
-mała rezystancja wewnętrzna=>prosty transformator głośnikowy

6C45P-E - ta lampa ma być popularna? Sorry ale ja w audio to widziałem ją może ze dwa razy.

7044, 7119- tak samo, gdzie to popularne? Ktoś po prostu miał, więc użył. Co się ma marnować?

ECC99 - współczesny wynalazek firmy JJ, w karcie katalogowej wyraźnie napisane:
recommended use:
-driver of power triodes such as a 300B, 2A3
-headphone amplifiers
-power stage little P-P triode amplifiers in class A

Wykorzystanie (obecnie) dużych lamp mocy w stopniach końcowych i spełnienie parametrów HiFi spowodowało potrzebę stosowania w stopniach sterujących lamp o małej rezystancji wewnętrznej. Stąd powstanie ECC99, oraz używanie lamp z rodzaju E182CC/7119. Dawniej, gdy nie było wymagań HiFi, stosowano sprzężenie transformatorowe stopnia sterujacego z duża lampą końcową. Dzisiaj używa się kilkuwatowych lamp w stopniu oporowym lub wtórniku katodowym.
Ostatnio zmieniony ndz, 8 stycznia 2006, 01:03 przez OTLamp, łącznie zmieniany 2 razy.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

OTLamp pisze: Może czasem warto zajrzeć do kart katalogowych żeby się przekonać że nie jest tak jak Ci się wydaje?
211, 845, 811,
mają w kartach katalogowych: AF (audio frequency) power amplifier & modulator
Mea culpa. ale przysięgam widziałem przy nich opisy "transmitting tube".
Podaj mi proszę namiar na katalog z którego skorzystałeś.
OTLamp pisze:300B - audio freguency power amplifier
Mhm, ale "repeatery" telefoniczne.
OTLamp pisze:10Y - to ma być popularne? Gdzie?
Właśnie w ostatnich dniach sporo schematów z nią widziałem. Zaznaczyłem, że nie są to typy reprezentatywne.
OTLamp pisze:6C45P-E - ta lampa ma być popularna? Sorry ale ja w audio to widziałem ją może ze dwa razy.
Ostatnio modny sterownik dla GM70, 211. Poszukaj schematów z tymi lampami.
OTLamp pisze:7044, 7119- tak samo, gdzie to popularne? Ktoś po prostu miał, więc użył. Co się ma marnować?
No niezupełnie. Jeszcze napisał na ich cześc peany, że pasmo szerokie jak sam kosmos, superlinearne charakterystyki a nade wszystko niska rezystancja anodowa. :D :D
N.b. spotkałem się z teorią, że w okresie panowania lamp najlepsi z najlepszych inżynierowie trafiali do sektora wojskowego, kosmicznego a cała reszta do cywilnego (radio, tv, itd).
OTLamp

fugasi pisze: Mea culpa. ale przysięgam widziałem przy nich opisy "transmitting tube".
Przeciez Ci tłumaczyłem wcześniej - to są lampy nadawcze, pracowały w nadajnikach w modulatorach.
fugasi pisze: Podaj mi proszę namiar na katalog z którego skorzystałeś.
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/frank/vs.html

fugasi pisze:
OTLamp pisze:300B - audio freguency power amplifier
Mhm, ale "repeatery" telefoniczne.
No a jakie ma być? W latach 20/30 było tylko pasmo telefoniczne :lol:

fugasi pisze: Ostatnio modny sterownik dla GM70, 211. Poszukaj schematów z tymi lampami.
Szukać mi się nie chce. W poprzednim poście masz powód jej używania obecnie (i innych kilkuwatowych triod)
fugasi pisze: No niezupełnie. Jeszcze napisał na ich cześc peany, że pasmo szerokie jak sam kosmos, superlinearne charakterystyki a nade wszystko niska rezystancja anodowa. :D :D
Kto napisał? Pasmo to akurat zależy od kilku czynników. Superlinearne to one aż tak nie są (7119). Niską rezystancję wewnętrzną mają i z tego się korzysta.

fugasi pisze: N.b. spotkałem się z teorią, że w okresie panowania lamp najlepsi z najlepszych inżynierowie trafiali do sektora wojskowego, kosmicznego a cała reszta do cywilnego (radio, tv, itd).
W technice telewizyjnej (zwłaszcza kolorowej) też były lampom stawiane wysokie wymagania i też dużo było tutaj do zrobienia.
Ostatnio zmieniony ndz, 8 stycznia 2006, 12:55 przez OTLamp, łącznie zmieniany 2 razy.
szalony

Post autor: szalony »

Zeby nie zakładać nowego tematu, napisze tutaj:

Czy jest możliwe wykonanie sensownie działającego wzmacniacza (chodzi o coś nietypowego) na lampach np. GI-30 lub GU-29. Są to podwójne tetrody strumieniowe / pentody, mające wspólną katodę i siatkę II, katoda jest połączona z grzejnikiem.
OTLamp

szalony pisze: Czy jest możliwe wykonanie sensownie działającego wzmacniacza (chodzi o coś nietypowego) na lampach np. GI-30 lub GU-29. Są to podwójne tetrody strumieniowe / pentody, mające wspólną katodę i siatkę II, katoda jest połączona z grzejnikiem.
Jest możliwe. Charakterystyki masz tutaj: http://tubes_ok.chat.ru/katalog.htm

Oczywiście w grę wchodzi raczej układ przeciwsobny, a jeżeli chcesz w pełni wykorzystać lampy i osiagnąć dużą moc to musisz "lecieć" z prądem siatki (te lampy mają prawe charakterystyki). Gdzieś w necie chyba widziałem nawet taki wynalazek na GI30.
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Widziałem wzmacniacz słuchawkowy: http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbr ... -GI-30.htm Niestety strona w tej chwili nie działa.
szalony

Post autor: szalony »

To już zakrawa na lekkie marnotrawstwo, ale swoją drogą ciekawy jest... te dławiki troche mnie dziwią ;)

Może sie do niego przymierze, choć pewnie użyje innych lamp w stopniu wstępnym.
Ostatnio zmieniony sob, 7 stycznia 2006, 23:09 przez szalony, łącznie zmieniany 1 raz.