Lampowy tuner FM/AM stereo.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 250...374 postów
Re: Lampowy tuner FM/AM stereo.
No cóż zawsze warto podpatrzeć jak to inni robią. Zawsze.
Po co wyważać już dawno twarte drzwi? Owszem edukacyjne schodki ku górze to też ważne, ale jeszcze lepiej edukuje inspirowanie się możliwie jak najlepszymi wzorcami.
Coś tam jeszcze poszukam, moźe i coś przypomnę. Nie ma co czekać, czas nieuchronnie tyka do wyłączenia FM'u i AM'u u nas. Na razi można sięnacieszyć taką konstrukcją.
Po co wyważać już dawno twarte drzwi? Owszem edukacyjne schodki ku górze to też ważne, ale jeszcze lepiej edukuje inspirowanie się możliwie jak najlepszymi wzorcami.
Coś tam jeszcze poszukam, moźe i coś przypomnę. Nie ma co czekać, czas nieuchronnie tyka do wyłączenia FM'u i AM'u u nas. Na razi można sięnacieszyć taką konstrukcją.
-
- 3125...6249 postów
I zostanie tyle co po SECAM-ieSTUDI_bis pisze: wt, 1 listopada 2022, 22:40 Nie ma co czekać, czas nieuchronnie tyka do wyłączenia FM'u i AM'u u nas. Na razi można się nacieszyć taką konstrukcją.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
Od czasu kiedy upadła Trójka, nie używam UKF. Zbudowałem radio na lampach z szeregowym żarzeniem i fabryczną głowicą Philipsa. Czułość świetna.
Dwa lata nie włączane. Przeszedłem na radio internetowe i tak zostało. Nadziei już nie mam na powrót do słuchania tradycyjnego radia
Dwa lata nie włączane. Przeszedłem na radio internetowe i tak zostało. Nadziei już nie mam na powrót do słuchania tradycyjnego radia

-
- 3125...6249 postów
To coś długo już radia nie słuchasz. Trójka upadła jeszcze w 1990 roku, stając się Trujką. Doskonale pamiętam tzw. Salon Polityczny TW Stokrotki, nadawany około godziny 9 rano, rozpoczynany uroczystą celebracją:marekb pisze: wt, 8 listopada 2022, 11:16 Od czasu kiedy upadła Trójka, nie używam UKF. Zbudowałem radio na lampach z szeregowym żarzeniem i fabryczną głowicą Philipsa. Czułość świetna.
Dwa lata nie włączane. Przeszedłem na radio internetowe i tak zostało. Nadziei już nie mam na powrót do słuchania tradycyjnego radia![]()
Witam państwa bardzo serdecznie. W studio...
...Pan Jan Krzysztof Bielecki...
...i Pan Donald Tusk...
...i Pan Jacek Kuroń...
...i Pan Aleksander Hall...
...i Pan Andrzej Celiński...
...i Pan Jacek Merkel...
I tak każdego dnia. Politycy z innych opcji - nie istnieli!
A w ogóle to ten i poprzedni post powinien znaleźć się raczej w Dyskusjach Ogólnych.
-
- moderator
Radio to nie tylko muzyka. [dla mnie] W radiu najważniejsze są audycje mówione - publicystyka, wywiady, słuchowiska itp. Muzykę to faktycznie sam mogę sobie wynaleźć w internecie jaką tylko mam ochotę. W sumie najgorsze IMO jest (co zwłaszcza widać w młodym pokoleniu), że radio to tylko zagłuszacz ciszy, a nie dostawca mniej lub bardziej sensownych treści.marekb pisze: wt, 8 listopada 2022, 11:16 Od czasu kiedy upadła Trójka, nie używam UKF. Zbudowałem radio na lampach z szeregowym żarzeniem i fabryczną głowicą Philipsa. Czułość świetna.
Dwa lata nie włączane. Przeszedłem na radio internetowe i tak zostało. Nadziei już nie mam na powrót do słuchania tradycyjnego radia![]()
-
- 125...249 postów
Dlatego nie ma co Panowie tracić czasu na dyskusje i miesięczne projekty tylko trzeba sobie załatwić - to znaczy kupić tuner lampowy i słuchać i jeszcze raz słuchać póki jeszcze nadają UKF. To be honest - czy jest sens obecnie projektować lampowy tuner? nie ma sensu - bo za normalne pieniądze można kupić dobrej klasy stereo tuner lampowy ot jakiś Harman, Scoot, Fisher,
-
- 625...1249 postów
Panowie, w przeciwieństwie do Was, ja na UKF-ie mogę tylko słuchać trzech programów Polskiego Radia, RMF, Zet, rozglośnię businessmana z Torunia, i dwóch miejcowych stacji nadających jakąś "rąbankę". Więc o jakie słuchanie muzyki chodzi? . Reszta poza zasięgiem. Pozostaje radio z systemem DAB i internetowe.
-
- 250...374 postów
Taka tam miła niespodzianka / prezencik 
WhitakerAudio
AM/FM Stereo Tuner
User and Assembly Manual
https://files.fm/u/m7696agzn
Plik PDF, rozmiar 22.3MB

WhitakerAudio
AM/FM Stereo Tuner
User and Assembly Manual
https://files.fm/u/m7696agzn
Plik PDF, rozmiar 22.3MB
-
- 3125...6249 postów
Witam
Zawsze można postawić "przemiennik" z radia cyfrowego na FM, jednak problem by był z legalnością tego urządzenia...
To byłoby rozwiązanie na słuchanie stacji, które nadają na nadajnikach małej mocy np: Eska, RMF Maxxx...
Zawsze można postawić "przemiennik" z radia cyfrowego na FM, jednak problem by był z legalnością tego urządzenia...

Ratujmy stare tranzystory!
-
- moderator
No bez przesady. Jeśli moc nadajnika będzie wynosiła do 10 mW, a podłączona do niego antena (jej rolę może pełnić sama cewka generatora - antena "helikalna"
) będzie miała małą skuteczność (nie będzie to antena wieloelementowa, umieszczona na zewnątrz budynku) , to poziom mocy emitowanej będzie niewielki i w żaden sposób nie zostaną złamane przepisy prawa. W końcu każdy oscylator w odbiorniku radiowym czy telewizyjnym lub wzmacniacz p.cz. jest w pewnym sensie nadajnikiem radiowym
Pozdrawiam
Romek

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .