Lampowy tuner FM/AM stereo.

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

STUDI_bis
250...374 postów
250...374 postów

Re: Lampowy tuner FM/AM stereo.

Post autor: STUDI_bis »

No cóż zawsze warto podpatrzeć jak to inni robią. Zawsze.
Po co wyważać już dawno twarte drzwi? Owszem edukacyjne schodki ku górze to też ważne, ale jeszcze lepiej edukuje inspirowanie się możliwie jak najlepszymi wzorcami.

Coś tam jeszcze poszukam, moźe i coś przypomnę. Nie ma co czekać, czas nieuchronnie tyka do wyłączenia FM'u i AM'u u nas. Na razi można sięnacieszyć taką konstrukcją.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

STUDI_bis pisze: wt, 1 listopada 2022, 22:40 Nie ma co czekać, czas nieuchronnie tyka do wyłączenia FM'u i AM'u u nas. Na razi można się nacieszyć taką konstrukcją.
I zostanie tyle co po SECAM-ie :lol:
DSC07606.JPG
:D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
marekb
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: marekb »

Od czasu kiedy upadła Trójka, nie używam UKF. Zbudowałem radio na lampach z szeregowym żarzeniem i fabryczną głowicą Philipsa. Czułość świetna.
Dwa lata nie włączane. Przeszedłem na radio internetowe i tak zostało. Nadziei już nie mam na powrót do słuchania tradycyjnego radia :(
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

marekb pisze: wt, 8 listopada 2022, 11:16 Od czasu kiedy upadła Trójka, nie używam UKF. Zbudowałem radio na lampach z szeregowym żarzeniem i fabryczną głowicą Philipsa. Czułość świetna.
Dwa lata nie włączane. Przeszedłem na radio internetowe i tak zostało. Nadziei już nie mam na powrót do słuchania tradycyjnego radia :(
To coś długo już radia nie słuchasz. Trójka upadła jeszcze w 1990 roku, stając się Trujką. Doskonale pamiętam tzw. Salon Polityczny TW Stokrotki, nadawany około godziny 9 rano, rozpoczynany uroczystą celebracją:

Witam państwa bardzo serdecznie. W studio...
...Pan Jan Krzysztof Bielecki...
...i Pan Donald Tusk...
...i Pan Jacek Kuroń...
...i Pan Aleksander Hall...
...i Pan Andrzej Celiński...
...i Pan Jacek Merkel...

I tak każdego dnia. Politycy z innych opcji - nie istnieli!
A w ogóle to ten i poprzedni post powinien znaleźć się raczej w Dyskusjach Ogólnych.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

marekb pisze: wt, 8 listopada 2022, 11:16 Od czasu kiedy upadła Trójka, nie używam UKF. Zbudowałem radio na lampach z szeregowym żarzeniem i fabryczną głowicą Philipsa. Czułość świetna.
Radio to nie tylko muzyka. [dla mnie] W radiu najważniejsze są audycje mówione - publicystyka, wywiady, słuchowiska itp. Muzykę to faktycznie sam mogę sobie wynaleźć w internecie jaką tylko mam ochotę. W sumie najgorsze IMO jest (co zwłaszcza widać w młodym pokoleniu), że radio to tylko zagłuszacz ciszy, a nie dostawca mniej lub bardziej sensownych treści.
elektron6
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: elektron6 »

Dlatego nie ma co Panowie tracić czasu na dyskusje i miesięczne projekty tylko trzeba sobie załatwić - to znaczy kupić tuner lampowy i słuchać i jeszcze raz słuchać póki jeszcze nadają UKF. To be honest - czy jest sens obecnie projektować lampowy tuner? nie ma sensu - bo za normalne pieniądze można kupić dobrej klasy stereo tuner lampowy ot jakiś Harman, Scoot, Fisher,
Awatar użytkownika
marekb
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: marekb »

Panowie, w przeciwieństwie do Was, ja na UKF-ie mogę tylko słuchać trzech programów Polskiego Radia, RMF, Zet, rozglośnię businessmana z Torunia, i dwóch miejcowych stacji nadających jakąś "rąbankę". Więc o jakie słuchanie muzyki chodzi? . Reszta poza zasięgiem. Pozostaje radio z systemem DAB i internetowe.
STUDI_bis
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: STUDI_bis »

Taka tam miła niespodzianka / prezencik ;)

WhitakerAudio
AM/FM Stereo Tuner
User and Assembly Manual

https://files.fm/u/m7696agzn
Plik PDF, rozmiar 22.3MB
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam

Zawsze można postawić "przemiennik" z radia cyfrowego na FM, jednak problem by był z legalnością tego urządzenia... :roll: To byłoby rozwiązanie na słuchanie stacji, które nadają na nadajnikach małej mocy np: Eska, RMF Maxxx...
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

No bez przesady. Jeśli moc nadajnika będzie wynosiła do 10 mW, a podłączona do niego antena (jej rolę może pełnić sama cewka generatora - antena "helikalna" :wink: ) będzie miała małą skuteczność (nie będzie to antena wieloelementowa, umieszczona na zewnątrz budynku) , to poziom mocy emitowanej będzie niewielki i w żaden sposób nie zostaną złamane przepisy prawa. W końcu każdy oscylator w odbiorniku radiowym czy telewizyjnym lub wzmacniacz p.cz. jest w pewnym sensie nadajnikiem radiowym :wink:

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .