Spokojnie Tomku, już się pogodziłem z Kolegą kikorem. Zabrakło mi dystansu i pokazałem się ze złej strony swojego charakteru, za co go jeszcze raz tutaj przepraszamTomek Janiszewski pisze: śr, 5 stycznia 2022, 16:02 Dziękuję. Ale Kolega Kubuś ceni mnie tak samo jak Ty więc nie kłóć się więcej z nim![]()

Nawiązując do tematu dyskusji, istnieje bardzo duża trudność w zdobyciu potencjometrów podwójnych o interesującej nas charakterystyce (wykładniczej, nazywanej powszechnie a błędnie logarytmiczną, oznaczanej dawniej w Telpodzie "C", obecnie "B", a w USA i Chinach "A") i rezystancji rzędu 220 k do 1 M. Mowa oczywiście o potencjometrach z epoki, bo współczesną produkcję można nabyć bez problemu. Przyczyna wydaje się być dość oczywista - w czasach "lampowych" nie było potrzeby produkowania dużej ilości potencjometrów podwójnych, bo lampowe stereo u nas praktycznie nie istniało, natomiast w czasach powszechnego stereo królowały już tranzystory i podwójne potencjometry miały zupełnie inne rezystancje. Warto zwrócić uwagę, że nawet w stereofonicznych wzmacniaczach lampowych (np. W-600 Foniki) instalowano podwójne potencjometry liniowe tam, gdzie zasady sztuki nakazują użycia potencjometrów wykładniczych (w układzie pasywnej regulacji barwy dźwięku, tzw. mostek Jamesa). Zagadką pozostaje w jakim stopniu wynikało to z braku możliwości zdobycia potencjometrów podwójnych wykładniczych (dla dużego zakładu jakim była Fonica nie powinno to chyba stanowić problemu?), a w jakim z mylnego pojęcia inżynierów, którzy zaprojektowali wzmacniacz. Często bowiem widuje się w starym sprzęcie w podobnych układach (reg. barwy na mostku Jamesa) potencjometry liniowe, nawet w sprzęcie mono, gdzie do regulacji siły głosu zastosowano prawidłowe potencjometry wykładnicze.
Temat jest mi bliski, ponieważ powoli gromadzę części do nowego projektu, o którym wspominałem (i nieco nawet dyskutowałem z Tomkiem) w temacie o wzmacniaczu AVT. Będzie to niewielki (docelowo 2x6 W, może odrobinę więcej) wzmacniacz zintegrowany, zbudowany w oparciu o transformatory TGp5-5-666 i lampy ECL86. Chcę zastosować w nim pasywny układ regulacji barwy i dlatego przetrząsam regały w poszukiwaniu potencjometrów wykładniczych, ale słabo to idzie

Pozdrawiam,
Jakub