Przedwzmacniacz z korekcją barwy.

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Przedwzmacniacz z korekcją barwy.

Post autor: kubafant »

Tomek Janiszewski pisze: śr, 5 stycznia 2022, 16:02 Dziękuję. Ale Kolega Kubuś ceni mnie tak samo jak Ty więc nie kłóć się więcej z nim :!:
Spokojnie Tomku, już się pogodziłem z Kolegą kikorem. Zabrakło mi dystansu i pokazałem się ze złej strony swojego charakteru, za co go jeszcze raz tutaj przepraszam :oops:

Nawiązując do tematu dyskusji, istnieje bardzo duża trudność w zdobyciu potencjometrów podwójnych o interesującej nas charakterystyce (wykładniczej, nazywanej powszechnie a błędnie logarytmiczną, oznaczanej dawniej w Telpodzie "C", obecnie "B", a w USA i Chinach "A") i rezystancji rzędu 220 k do 1 M. Mowa oczywiście o potencjometrach z epoki, bo współczesną produkcję można nabyć bez problemu. Przyczyna wydaje się być dość oczywista - w czasach "lampowych" nie było potrzeby produkowania dużej ilości potencjometrów podwójnych, bo lampowe stereo u nas praktycznie nie istniało, natomiast w czasach powszechnego stereo królowały już tranzystory i podwójne potencjometry miały zupełnie inne rezystancje. Warto zwrócić uwagę, że nawet w stereofonicznych wzmacniaczach lampowych (np. W-600 Foniki) instalowano podwójne potencjometry liniowe tam, gdzie zasady sztuki nakazują użycia potencjometrów wykładniczych (w układzie pasywnej regulacji barwy dźwięku, tzw. mostek Jamesa). Zagadką pozostaje w jakim stopniu wynikało to z braku możliwości zdobycia potencjometrów podwójnych wykładniczych (dla dużego zakładu jakim była Fonica nie powinno to chyba stanowić problemu?), a w jakim z mylnego pojęcia inżynierów, którzy zaprojektowali wzmacniacz. Często bowiem widuje się w starym sprzęcie w podobnych układach (reg. barwy na mostku Jamesa) potencjometry liniowe, nawet w sprzęcie mono, gdzie do regulacji siły głosu zastosowano prawidłowe potencjometry wykładnicze.

Temat jest mi bliski, ponieważ powoli gromadzę części do nowego projektu, o którym wspominałem (i nieco nawet dyskutowałem z Tomkiem) w temacie o wzmacniaczu AVT. Będzie to niewielki (docelowo 2x6 W, może odrobinę więcej) wzmacniacz zintegrowany, zbudowany w oparciu o transformatory TGp5-5-666 i lampy ECL86. Chcę zastosować w nim pasywny układ regulacji barwy i dlatego przetrząsam regały w poszukiwaniu potencjometrów wykładniczych, ale słabo to idzie :lol:

Pozdrawiam,
Jakub
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Olkus »

kubafant pisze: śr, 5 stycznia 2022, 18:59 Temat jest mi bliski, ponieważ powoli gromadzę części do nowego projektu, o którym wspominałem (i nieco nawet dyskutowałem z Tomkiem) w temacie o wzmacniaczu AVT. Będzie to niewielki (docelowo 2x6 W, może odrobinę więcej) wzmacniacz zintegrowany, zbudowany w oparciu o transformatory TGp5-5-666 i lampy ECL86. Chcę zastosować w nim pasywny układ regulacji barwy i dlatego przetrząsam regały w poszukiwaniu potencjometrów wykładniczych, ale słabo to idzie :lol:
A gdzie zdobyłeś TGp5-5-666? Ja nie widziałem ich w sprzedaży za normalną cenę :roll:

Co do potencjometrów podwójnych "retro" jeśli chcesz mogę poszukać w gratach.
Myślę też, że można by spróbować kupić współczesne potencjometry, wyjąć z nich ścieżki oporowe i spróbować przełożyć do obudów po "retro".
Nie wiem jak by to działało, można by spróbować.

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Olkus pisze: śr, 5 stycznia 2022, 19:06 A gdzie zdobyłeś TGp5-5-666? Ja nie widziałem ich w sprzedaży za normalną cenę :roll:
Niestety dysponuję tylko dwiema sztukami, gdybym miał więcej poratowałbym Cię! Bardzo trudno jest je w ogóle trafić, o cenie już nie mówiąc. Jeden raz kupiłem przypadkiem w zestawie transformatorów, drugi chyba za 50 zł na allegro, ale to dość dawno temu.

Bardzo proszę!
Myślę też, że można by spróbować kupić współczesne potencjometry, wyjąć z nich ścieżki oporowe i spróbować przełożyć do obudów po "retro".
Próbowałem tak robić, nawet z tą różnicą, że ścieżki wydobywałem z pojedynczych potencjometrów 1 M "C" Telpodu, niestety budowa potencjometru podwójnego jest taka, że niektóre elementy łączone są za pomocą połączeń nierozkładalnych i w związku z tym jest problem z ponownym złożeniem takiego przeszczepu.

Pozdrawiam,
Jakub
Tak smaku
głowa
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

O ile dobrze pamiętam, w którymś numerze RE z lat 80 zamieszczono krótki artykuł, wraz ze szczegółowymi rysunkami, opisujący samodzielne wykonanie deficytowego wówczas podwójnego potencjometra obrotowego z dwóch pojedynczych. Natomiast tu na Triodzie chyba Zoltan kiedyś wspomniał o tym, że z powodu problemów z zakupem samodzielnie składał podwójne potencjometry z pojedynczych.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Chodzi może o ten artykuł Konrada Widelskiego? http://www.trioda.nazwa.pl/fonar/audio/ ... 33/wzm.htm
Nie jest co prawda z lat 80., tylko wcześniejszy, pokazuje natomiast jak wykonać potencjometry podwójne poprzez sprzężenie obrotu osi dwu potencjometrów pojedynczych.

Pozdrawiam,
Jakub
Tak smaku
głowa
marma2
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: marma2 »

Problemy z regulacją barwy dźwięku były zawsze. Znalezienie potencjometrów z dobrą współbieżnością nie jest (i nigdy nie było) prostą sprawą a tym bardziej o wartościach wymaganych w wzmacniaczach lampowych. Dobrym rozwiązaniem jest skokowa regulacja barwy dźwięku. Dobranie rezystorów nie jest dzisiaj żadnym problemem a znalezienie przełączników o dwóch sekcjach i kilku pozycjach chyba też nie. Dobrym przykładem klasyka z takim rozwiązaniem jest Marantz 7c a więc widać, że problem był i lata temu. Dzisiaj jest to tym prostsze, że nie ma potrzeby robienia barwy z zakresami aż do +20/-20db tak jak w latach 60-tych ub.w., wystarczy w zupełności +/-6db a nawet tylko + ...db.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

kubafant pisze: śr, 5 stycznia 2022, 19:28
Olkus pisze: śr, 5 stycznia 2022, 19:06 A gdzie zdobyłeś TGp5-5-666? Ja nie widziałem ich w sprzedaży za normalną cenę :roll:
Niestety dysponuję tylko dwiema sztukami, gdybym miał więcej poratowałbym Cię! Bardzo trudno jest je w ogóle trafić, o cenie już nie mówiąc. Jeden raz kupiłem przypadkiem w zestawie transformatorów, drugi chyba za 50 zł na allegro, ale to dość dawno temu.
Wiem, że to trudne do zdobycia trafa, stąd moje pytanie gdzie je nabyłeś ;) Kiedyś było łatwiej z tego typu częściami, teraz jest deficyt, a jeśli są to za chorą cenę :roll: Ale mam zamiar wykorzystać stare dławiki i TWOP-y (a właściwie same rdzenie) i przerobić je na głośnikowe.
Bardzo proszę!
Póki co u siebie nie widzę, same niższe wartości ale jeszcze nie zakończyłem poszukiwań.
Ale zerknąłem na allegro i widzę, że potencjometry podwójne 220k Telpodu są dostępne, niestety cena to aż 10zł/sztuka!!
W TME jakiś czas temu widziałem za jeszcze większe pieniądze 470k podwójne.
Próbowałem tak robić, nawet z tą różnicą, że ścieżki wydobywałem z pojedynczych potencjometrów 1 M "C" Telpodu, niestety budowa potencjometru podwójnego jest taka, że niektóre elementy łączone są za pomocą połączeń nierozkładalnych i w związku z tym jest problem z ponownym złożeniem takiego przeszczepu.

Pozdrawiam,
Jakub
Czyli w takim razie pomysł przekładania ścieżek oporowych odpada.
Pomysł z dwoma pojedynczymi sprzężonymi potencjometrami znam.

Pozdrawiam,
A.
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

kubafant pisze: śr, 5 stycznia 2022, 19:28
Bardzo proszę!
Niestety powyżej 100k nie mam.
Ale widziałem wczoraj na giełdzie, jeśli nadal potrzebujesz mogę kupić jak będę tam następnym razem, tylko podaj ilość i wartości oraz jakiś budżet.

Pozdrawiam,
A.
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

A jakie to było wykonanie? Czy SP-3.2 czy jakieś nowsze? Jeżeli to pierwsze (załącznik) to bierz wszystko jak leci od 100 k i wyżej. Długość osi nie ma takiego znaczenia, może być krótsza.

Szczegóły dogadamy prywatnie.

Pozdrawiam,
Jakub
Tak smaku
głowa
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

kubafant pisze: pn, 17 stycznia 2022, 11:04 A jakie to było wykonanie? Czy SP-3.2 czy jakieś nowsze? Jeżeli to pierwsze (załącznik) to bierz wszystko jak leci od 100 k i wyżej. Długość osi nie ma takiego znaczenia, może być krótsza.

Szczegóły dogadamy prywatnie.

Pozdrawiam,
Jakub
Różne, takich kilka też, nowsze także i nawet jakieś starsze, szkoda że nie zrobiłem zdjęcia. Mam kontakt do gościa, który to sprzedaje, mogę napisać by wybrał tylko takie jakie są potrzebne a ja pojadę i odkupię. Używane też mogą być? Bardzo możliwe, że nie widziałem wszystkiego i jest tego sporo więcej.

Pozdrawiam,
A.
Awatar użytkownika
kikor
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: kikor »

Cześć.
Walczę sobie z układem który sobie wymyśliłem , zbudowałem zasilacz ,zbudowałem końcówkę mocy oraz przedwzmacniacz z korekcją barwy ze schematów . Dziś przyszła chwil prawdy ; uruchomienie. Nic nie wybuchło :lol: napięcia ok, i na tym dobre wieści dla mnie się skończyły - wzmacniacz nie gra , tylko cicho szumi. Podanie sygnału na przedwzmacniacz - nie działa , podanie sygnału na siatki lamp (2) ECC83 wzmacniacza - nie działa . Zostawienie samych lamp El95 i dotkniecie paluchem katod (2) powoduje burczenie. Sprawdziłem układ na poprawność połączeń i nie znalazłem błędu. Gzie szukać przyczyny nie działania ? Naprowadźcie ,,młodego,, :lol: na właściwy trop.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

Przy włączonych samych EL95 zmierzyć napięcie na katodach-winno być ok 10V.Dotykanie ich wyprowadzeń może powodować bardzo ciche,,burczenie,,-natomiast siatek {nózki 1 i 7 w każdej lampie},głośne.To jest pierwszy krok sprawdzania.Jeżeli wynik tego testu będzie pozytywny,to należy sprawdzić napięcia na triodach sterujących.Napisał Kolega że słychać słaby szum,więc należałoby założyć że cały tor stopnia mocy działa{i musi burczeć po dotknięciu siatek,czyli nóżek 1 i 7 :!: },a brak sygnału może pochodzić z zwarcia sygnału sterującego lub nieprawidłowych napięć na triodach.Pomiary :!: . :D
Awatar użytkownika
kikor
250...374 postów
250...374 postów

Dzięki :D
Marek7HBV pisze: pt, 21 stycznia 2022, 22:24 Przy włączonych samych EL95 zmierzyć napięcie na katodach-winno być ok 10V
Jest 10,9 V , żeby zmniejszyć/zwiększyć zmieniamy wartość rezystora katodowego ? w którą stronę ?
Marek7HBV pisze: pt, 21 stycznia 2022, 22:24 natomiast siatek {nózki 1 i 7 w każdej lampie},głośne
\
tak jest .
Po zamontowaniu ECC83 i po dotknięciu siatki pierwszej triody słychać głośne burczenie . Podczas założonych samych EL95 cały układ jest praktycznie niesłyszalny , jednak z ECC83 słychać głośne burczenie chyba 100Hz i ćwierkanie. Znacząco ucichło burczenie po połączeniu masy układu z minusem napięcia żarzenia (stałe). Burczy jeszcze trochę za głośno ale tym zajmę się później , to takie ćwierkanie gdzieś czytałem że pochodzi od diod zasilacza które powinno się blokować kondensatorami ok.10 nF , dobrze kojarzę ?
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

Może być 10,9V. :D
Awatar użytkownika
kikor
250...374 postów
250...374 postów

Marek7HBV pisze: ndz, 23 stycznia 2022, 11:12 Może być 10,9V.
Ok.
Przydźwięk pochodzi ewidentnie od żarzenia po wyłączeniu układu natychmiast zanika. Lampy żarzone stałym napięciem ich minusy są połączone z masą układu i tu jest ok . Natomiast końcowe są żarzone napięciem zmiennym i tu mam pytanie , czy możnaw tym układzie gdzie część lamp jest żarzona stałym a część zmiennym można zastosować symetryzację żarzenia dla lamp żarzonych zmiennym ?