Fakt, nie spracowałem, sorry.Pyra pisze: Nooooo....
Miałem na myśli zmianę z jednej na tą drugą wersję.
Jak zbić nadmierne napięcie?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
Re:
-
- 625...1249 postów
Re: Jak zbić nadmierne napięcie?
Prostowanie może być
szczytowe (prostownik z kondensatorem za diodami) - wtedy mamy teoretycznie sqrt(2) * Urms(sin) - takie otrzymujemy za prostownikiem z wejściem kondensatorowym
średnie (prostownik z cewką za diodami) - wtedy mamy teoretycznie (sqtr(2)*2 / pi) * Urms(sin)
Czyli teoretycznie w przypadku prostowani uśredniającego napięcie wyjściowe maleje o 2/pi w stosunku do szczytowego.
Trzeba pamiętać, że prostownik z cewką za diodami (z wejściem indukcyjnym) ma tzw. prąd krytyczny czyli minimalną wartość prądu przy której napięcie będzie miało teoretyczną wartość (sqtr(2)*2 / pi) * Urms(sin). Ten prąd zależy od wielości cewki i im większa tym mniejszy.
szczytowe (prostownik z kondensatorem za diodami) - wtedy mamy teoretycznie sqrt(2) * Urms(sin) - takie otrzymujemy za prostownikiem z wejściem kondensatorowym
średnie (prostownik z cewką za diodami) - wtedy mamy teoretycznie (sqtr(2)*2 / pi) * Urms(sin)
Czyli teoretycznie w przypadku prostowani uśredniającego napięcie wyjściowe maleje o 2/pi w stosunku do szczytowego.
Trzeba pamiętać, że prostownik z cewką za diodami (z wejściem indukcyjnym) ma tzw. prąd krytyczny czyli minimalną wartość prądu przy której napięcie będzie miało teoretyczną wartość (sqtr(2)*2 / pi) * Urms(sin). Ten prąd zależy od wielości cewki i im większa tym mniejszy.
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
-
- 625...1249 postów
Technicznie to należy dotrzeć do tego uzwojenia i odwinąć -metoda prób i błędów =pewnie tego będzie trzy próby -a resztę nawinąć spowrotem -bo bedą na wierzchu chyba same żarzenia.
Wogóle -jeśli przed przeróbką jest to 425 V wyprostowanego -to to już wygląda na jakieś napięcie pod EL34-i to może szkoda męczyć to trafo.
Wogóle -jeśli przed przeróbką jest to 425 V wyprostowanego -to to już wygląda na jakieś napięcie pod EL34-i to może szkoda męczyć to trafo.
-
- 125...249 postów
Najlepiej to mieć nowe trafo, a nie kombinować.
A jesli chcesz pozostać przy tym, który masz,
to sprobuj włączyć szeregowo żarówkę 15W-25W 220V, nie wiem jaki to da spadek napięcia, ale powinno pomóc.
A jesli chcesz pozostać przy tym, który masz,
to sprobuj włączyć szeregowo żarówkę 15W-25W 220V, nie wiem jaki to da spadek napięcia, ale powinno pomóc.