Przepraszam, że znowu ja, ale koledzy są bardziej doświadczeni.
Co to jest ? Siła sygnału jest ogromna jak widać, domyślam się że to jakaś emisja cyfrowa, ale nie mam pojęcia jaka, więc nie mogę zdekodować na komputerze, co nie ustawię to głupoty wychodzą. Sygnał jest S9+40, non stop. To jest jakiś beacon ? Na tej f znalazłem w necie tylko satelitę, ale to niemożliwe, sygnał za silny.
https://www.facebook.com/messenger_medi ... 1MyhRo53OU
A odnośnie tej hydry to muszę powiedzieć że piękne urządzenie, zwłaszcza jak za tą cenę. Zazdroszczę autorowi wiedzy z elektroniki, ja to mam problem samodzielnie zaprojektować generator Colpittsa, i w sumie nie mam kiedy się uczyć (wiecznie robota). Dziś nie narysowałbym z głowy nawet pirata FM na dwóch tranzystorach, takiej zabawki typu mikrofon bezprzewodowy

Chyba kiedyś w przyszłości kupię ten zestaw, aby mieć chociaż coś co polutowałem samodzielnie, zawsze to łatwiej zrozumieć schemat, bo do mojego Yaesu to schemat jest tylko że trzeba jeszcze doktorat z elektroniki

(do menu też, swoją drogą - z filozofii). Obudowa wprawdzie woła o pomstę do nieba, ale SP2FP ma rację, zestaw sprzedaje za 750 a współczesne obudowy metalowe potrafią w tme kosztować 300. Pokazuje to też jak wielkie możliwości dały nam scalone syntezy DDS. Kiedyś robiłem kit wg SP5AHT gdy pierwszy raz próbowałem zacząć przygodę z ham radio. Jakiś tam staś czy inny janek, nie pamiętam już. Ciepnąłem tym w kąt bo nie mogłem zestroić VFO - nie miałem częstościomierza, oscyloskop do 5 czy 10MHz to też było marzenie, żeby chociaż kratki na ekranie policzyć. Teraz moduł DDS, i f świeci się na wyświetlaczu.
Odbierać na KF coś się z domu da, w nocy zawiązałem drut z balkonu do drzewa i słyszę (poza szumem powodującym wskazanie do S8) ogromną ilość Ruskich na 3,6-3,7 MHz. Złapałem też QSO między N1ELC ze stanów z jakimś Bułgarem, jak na 15m starej krosówki telefonicznej to i tak jestem pod wrażeniem

Słychać też oczywiście na 4625 brzęczenie legendarnej już UŻB-76, czy jak teraz ta stacja się woła.