Wydzielone z wątku "Audiofilska kolekcja lamp".
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
Re: Wydzielone z wątku "Audiofilska kolekcja lamp".
W zasadzie wszystkie lampy są bardziej lub mniej ,,nieliniowe..z zasady działania i nie da się tego kompensować doborem o różnym ,,skrzywieniu,, charakterystyk.To tak jakby przy pomocy dwóch łuków{wygiętych w tą samą stronę} chciano by zrobić odcinek.Odwrócenie jednej lampy ,,do góry nogami,, nic nie da 

-
- 625...1249 postów
Marku, jak to nie da?Marek7HBV pisze: pn, 16 marca 2020, 19:45 W zasadzie wszystkie lampy są bardziej lub mniej ,,nieliniowe..z zasady działania i nie da się tego kompensować doborem o różnym ,,skrzywieniu,, charakterystyk.To tak jakby przy pomocy dwóch łuków{wygiętych w tą samą stronę} chciano by zrobić odcinek.Odwrócenie jednej lampy ,,do góry nogami,, nic nie da![]()
Da się, tylko trzeba wziąć dwie lampy, koniecznie sparowane, jedną podłączamy na zasilanie z plusa, drugą na zasilanie z minusa i na wyjściu połączonych równolegle lamp mamy idealną linię prostą.

Jak nie ma linii prostej to lampy są źle dobrane (sparowane)

I trzeba dalej parować

Pozdrawiam
Wiesław
-
- 3125...6249 postów
Z tym sparowaniem lamp jest problem.Co prawda już od jakiegoś czasu próbuję wynaleźć próżniową lampę jonową, ale ciągle wychodzi mi Wielki Zderzacz Hadronów, a do niego nie ma komplementarnej lampy elektronowej {nawet na allegro!}Wiech pisze: pn, 16 marca 2020, 21:43
Marku, jak to nie da?
Da się, tylko trzeba wziąć dwie lampy, koniecznie sparowane, jedną podłączamy na zasilanie z plusa, drugą na zasilanie z minusa i na wyjściu połączonych równolegle lamp mamy idealną linię prostą.![]()
Jak nie ma linii prostej to lampy są źle dobrane (sparowane)![]()
I trzeba dalej parować![]()
![]()
![]()
Pozdrawiam
Wiesław

-
- 6250...9374 posty
A ja, mając kilkanaście lat i już często lutownicę w ręku, jak usłyszałem pierwszy raz o parowaniu (bez zagłębiania się w temat) elementów czynnych zastanawiałem się, jak to się robi, jak Mama gotowała wodę na herbatę w czajniku i para leciała z dziubka to kombinowałem, kombinowałem...takie miałem pierwsze skojarzenie w temacie PAROWANIA.