Wzmacniacz na PCL805 zasilany napięciem 30V
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
Marek7HBV
- 3125...6249 postów

Re: Wzmacniacz na PCL805 zasilany napięciem 30V
Próby zastosowania PCL805 do wzmacniacza SE przeprowadzano już wielokrotnie i efekt był raczej mizerny
.Zastosowanie zasilania bardzo niskim napięciem jest nieużyteczne ze względy na osiągane moce wyjściowe.Istnieje także inne zastosowanie tej śmieciowej lampy jako SE.Lampa potrzebuje do żarzenia 17,5V,co daje w przypadku zasilania dwóch szeregowo połączonych 35V.Wykorzystując ten fakt można zastosować dość łatwo dostępne na złomie transformatory na 35-40V i zastosować do zasilania anod podwajacz napięcia.Z tego co miałem pod ręką wyszło takie coś
Nawet jako transformator głośnikowy zastosowałem transformator sieciowy{14V}bez szczeliny -aby zmniejszyć pracochłonność
.Moc uzyskana sięga 2W{ 3V RMS/4 omy}.W ten sposób ze złomu można zrobić ,,prawdziwy lampowy wzmacniacz-nie marnując cennych TG do byle czego
.A jeśli komuś wystarcza dzwięk ze starego radia,to takie rozwiązanie+CD/Mp3 wystarczy i na dodatek można stylistycznie podrasować wygląd 
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
CHOPIN66
- 1875...2499 postów

Charczenie jest jeszcze słyszalne- podłączyłem pentodę w triodę .W anodę triody napięciowej wstawiłem rezystor 100k i kondensator 1uf . Zastosowałem też rezystory antyparazytowe po 10k . Rozdzieliłem zasilanie systemów dołożyłem też rezystor 620om i kondensator 10u/400V co sprawiło ,że brum znikł. Na wejściu dałem 1uf . Brzmi to dobrze . Jeśli da się na wejście potencjometr montażowy możliwe będzie ustawienie takiego poziomu przy którym w połączeniu pentodowym nie pojawi się charczenie .
Sprawdziłem w trybie pentodowym z PR 1k na wejściu i charczenie nie ustało , w triodowym daje efekty i pozwala znacznie zredukować charczenie tak ,że zaczyna pojawiać się w położeniu ok.60% . możliwe ,że jak by użyć większego potencjometru to rezultat mógłby być jeszcze lepszy .Zastanawia mnie to czy jakby dać rezystor katodowy czy nie nastąpiła by poprawa ? 
Tak na prawdę to do zasilenia można by użyć prostej przetwornicy podwyższającej na LM'ie i wtedy zasilić wzmacniacz napięciem 45V gdyż pentoda lampy PCL805 zaczyna pracować w liniowym odcinku charakterystyki od ok. 50V . To pozwoliło by na pracę w trybie pentodowym zamiast triodowego .
Tak na prawdę to do zasilenia można by użyć prostej przetwornicy podwyższającej na LM'ie i wtedy zasilić wzmacniacz napięciem 45V gdyż pentoda lampy PCL805 zaczyna pracować w liniowym odcinku charakterystyki od ok. 50V . To pozwoliło by na pracę w trybie pentodowym zamiast triodowego .
-
CHOPIN66
- 1875...2499 postów

A więc wstawiłem rezystory katodowe 680om w katodzie triody i 220om w katodzie pentody i zniekształcenia znowu osłabły . Zmniejszyłem też rezystory antyparazytowe do 680om .
Na katodzie pentody ( w układzie triody) mam 2,65V na katodzie triody mam 0,051V tak więc trzeba będzie zmniejszyć rezystor w katodzie triody . Brum słyszalny dopiero po przyłożeniu ucha do głośnika .
A tak to wygląda po uporządkowaniu
Na katodzie pentody ( w układzie triody) mam 2,65V na katodzie triody mam 0,051V tak więc trzeba będzie zmniejszyć rezystor w katodzie triody . Brum słyszalny dopiero po przyłożeniu ucha do głośnika .
A tak to wygląda po uporządkowaniu
-
CHOPIN66
- 1875...2499 postów

Winne charczenia było użycie TG2 wstawiłem z powrotem TS6/12 charczenie niemalże znikło jest słyszalne na niektórych nagraniach ale to już kwestia jakości danego utworu.Rezystora w katodzie triody nie ruszałem jest nadal 680om . Zamówiłem przetwornicę DC/DC na XL6009 na 50V .Pozwoli to na uzyskanie lepszej jakości.
-
CHOPIN66
- 1875...2499 postów

Dołożyłem USZ z uzwojenia wtórnego po przez PR 1k na katodę triody PCL805 i charczenie znikło zarówno w trybie triodowym jak i pentodowym . Zarówno po podaniu muzyki z komputra jak i telefonu. Jestem zaskoczony jak to dobrze gra na ZG5S a "kapcie spadają z nóg "
jak podłączy się kolumnę 2 drożną .
-
kubafant
- 2500...3124 posty

Ciekawe, ciekaweCHOPIN66 pisze: pt, 28 lutego 2020, 01:13 Dołożyłem USZ z uzwojenia wtórnego po przez PR 1k na katodę triody PCL805 i charczenie znikło zarówno w trybie triodowym jak i pentodowym . Zarówno po podaniu muzyki z komputra jak i telefonu. Jestem zaskoczony jak to dobrze gra na ZG5S a "kapcie spadają z nóg "jak podłączy się kolumnę 2 drożną .
PS. Dokładając równolegle do rezystora katodowego pentody kondensator elektrolityczny (220 u będzie w porządku, ale to nie krytyczne - tylko żeby nie był za mały, bo zajdzie obcinanie niskich tonów) uzyskasz dalszą redukcję zniekształceń (o ok. 6 dB), poszerzenie pasma, podniesienie współczynnika tłumienia.
Pozdrawiam
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
-
Vic384
- 1250...1874 posty

Czesc
CHOPIN66, masz napiacie z transformatora 26 czy 30 volt, dlaczego wiec zamiast prostownika nie dasz podwajacza ?
Dostal bys okolo 60 V anodowego, uzyskal jakies 3 razy wieksza moc przy dużo mniejszych zniekształceniach, a koszt to jeden kondensator więcej w zasilaczu.
Pozdrowienia
CHOPIN66, masz napiacie z transformatora 26 czy 30 volt, dlaczego wiec zamiast prostownika nie dasz podwajacza ?
Dostal bys okolo 60 V anodowego, uzyskal jakies 3 razy wieksza moc przy dużo mniejszych zniekształceniach, a koszt to jeden kondensator więcej w zasilaczu.
Pozdrowienia
-
Thereminator
- 6250...9374 posty

W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
CHOPIN66
- 1875...2499 postów

Z transformatora mam ok.18V AC pod obciążeniem . Zmienię lampę na ECL85 zasilę żarzenie przez rezystor a anodowe wezmę z przetwornicy DC/DC na 50v układzie na xl6009 co pozwoli na zamontowanie w motorowerze Ogar 900 .Vic384 pisze: pt, 28 lutego 2020, 11:37 Czesc
Pozdrowienia
-
cirrostrato
- 6250...9374 posty

Szkoda, że wcześniej nie wiedziałem o tej całej zabawie, trafek sieciowych (jak widzę na zdjęciu) z TV Junost402W wywaliłem trochę na elektrośmieci.
-
Vic384
- 1250...1874 posty

Czesc
Jeżeli masz 18V AC, to zrob podwajacz na plus i na minus, a otrzymasz jakies 70 do 80V w zaleznosci od obciążenia.
Pozdrowienia
Jeżeli masz 18V AC, to zrob podwajacz na plus i na minus, a otrzymasz jakies 70 do 80V w zaleznosci od obciążenia.
Pozdrowienia
-
CHOPIN66
- 1875...2499 postów

Przelutowałem wzmacniacz gdyż miałem gdzieś zwarcie i przez to przeskoki łuku między wszystkimi wyprowadzeniami lampy . Elementy bierne dałem na płytkę z preszpanu za wyjątkiem rezystorów katodowych. Napięcie anodowe i żarzenia wytwarzane jest przez dwie osobne przetwornice na XL6009 .
Dołożyłem też rezystor siatkowy w s2 PCL805 o wartości 47kom .
Po bokach zostło jeszcze trochę miejsca wiec może uda się tam wcisnąć jakieś proste radio -po lewej głowica a po prawej wzmacniacz p.cz .
Po bokach zostło jeszcze trochę miejsca wiec może uda się tam wcisnąć jakieś proste radio -po lewej głowica a po prawej wzmacniacz p.cz .
-
marekb
- 625...1249 postów

Wielka szkoda, użyłem takich trafo jako wyjściowych we wzmacniaczu PP na PL504, zasilanych napięciem anodowym ok. 130V. bardzo dobry efekt. A w układzie SRPP to Hi-Fi.cirrostrato pisze: pt, 28 lutego 2020, 17:16 Szkoda, że wcześniej nie wiedziałem o tej całej zabawie, trafek sieciowych (jak widzę na zdjęciu) z TV Junost402W wywaliłem trochę na elektrośmieci.