Ja również i dlatego zadałem to pytanieEinherjer pisze: ndz, 2 lutego 2020, 09:01 Jeśli chciałbyś zrealizować układ analogowo obliczający funkcje tangens i arcus tangens, to pytanie brzmi czy znasz taki podzespół elektroniczny, którego charakterystyka I-U ma kształt jednej z tych funkcji. Ja nie znam.

Tak, pomyślałem o tym - i to chyba byłoby najrozsądniejsze wyjście, gdyby się chciało taki układ zbudować. Ale jak już wspomniałem, pytanie było teoretyczne i raczej właśnie z czystej ciekawości.Przybliża się żądany kształt funkcji funkcją odcinkami liniową, co łatwo osiągnąć wstawiając w obwód sprzężenia zwrotnego odpowiednią drabinkę rezystorowo-diodową. W ten sposób można by też zrealizować wspominany przez Ciebie kompresor-dekompresor. Funkcja odcinkami liniowa powstała w ten sposób nie jest może tak ładna, ale spełnia warunki: jest ściśle monotoniczna i ciągła.
O szeregu Taylora nie pomyślałem, ale to też ciekawy trop. Cały szkopuł w tym, że taki analogowy układ mnożący działa na zasadzie suwaka logarytmicznego: logarytmuje czynniki, oblicza sumę i liczy z niej potęgę. Czyli de facto na jedno mnożenie potrzeba trzech wzmacniaczy operacyjnych logarytmujących/antylogarytmujących ze wszystkimi konsekwencjami ich stosowania podanymi przez Ciebie wcześniej.Jakbyś koniecznie chciał coś "niekańciastego" (nie chcę używać słowa "gładkiego", bo ono ma ścisłe matematyczne znaczenie) to popatrz na rozwinięcie funkcji tangens w szereg Taylora: x + (x^3)/3 + ... Da się zrobić analogowo, tylko dużo układów mnożących potrzeba.
No, chyba że się to robi jakoś inaczej, ale nie przychodzi mi do głowy żadna inna operacja matematyczna, którą można by wykonać analogowo na sygnale, żeby uzyskać iloczyn.
Pozdrawiam!