Lakierowanie tamponem
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
Re: Lakierowanie tamponem
Jest jeszcze jedna rzecz. Nie napisałeś jakie radio malujesz. Uważam że powinno być zrobione metodą, która daje wygląd chociaż zbliżony do fabrycznego. Nie bardzo widzę np. Pioniera w skrzynce pokrytej politurą. Jak już jestem przy Pionierze, to też miałem kiedyś problem czym go ochlapać. Uważam że najlepsze efekty dało pociągnięcie rozcieńczonym kaponem. Wałek, kapon, szlif i powtórka. Również dobry efekt z lakierem do boazerii. W jednym i drugim przypadku jak najrzadszy lakier i cieniutko. Efekt najbardziej zbliżony do fabrycznego, czyli brak połysku.
-
- 250...374 postów
A jak były robione przedwojenne radia? Zawoziłem ostatnio skrzynkę pzt echo do stolarza i dwóch niezależnie stwierdziło, że oryginalnie nie jest politurowana.
-
- moderator
Nie wiem jak PZT, bo akurat nie sprawdzałem, ale Esbrok, Elektrit i Telefunken robili na nitro, w każdym razie rozpuszczalnik nitro naruszał powierzchnię, a spirytus nie.
-
- 250...374 postów
Tutaj spirytus zmywal powłokę, ale twierdzili, że to jakiś lakier kalafoniowy, ze względu na wyglad po latach i sposób kruszenia się.tszczesn pisze: pt, 31 maja 2019, 10:13 Nie wiem jak PZT, bo akurat nie sprawdzałem, ale Esbrok, Elektrit i Telefunken robili na nitro, w każdym razie rozpuszczalnik nitro naruszał powierzchnię, a spirytus nie.
-
- 250...374 postów
Chcę zrobić powłokę w sabie schwarzwald, wolał bym jednak uniknąć lakierowania od nowa, najbardziej chodzi mi o złote szparunki, ciężko by było je tak równo odtworzyć, chyba zastosuje politure zachowawczą jednak, ubytki zatre pumeksem , zobaczę jak wyjdzie
Przecież temat odnowienia powłoki tego radia jakiś czas temu był przez Ciebie poruszany , jeżeli chcesz zachowawczo to miałeś w tamtym temacie sporo odpowiedzi , o ile pamiętam stan powłoki lakierniczej radia był bardzo dobry , były jakieś odpryski lakieru ale było nieduże i niewiele.
-
- 250...374 postów
Tak temat był poruszany, wolałem popytać innych kolegów o ich sposoby na lakierowanie, ale stwierdziłem że w domowym warunkach z amatorskim sprzętem nie dam rady wykonać idealnej powłoki, więc wszystko przemawia za politurą, którą mogę sobie zrobić w mieszkaniu z zachowaniem szparunków które też nie są proste do odtworzenia.
Mylisz się da radę zrobić w warunkach domowych prostymi narzędziami piękną powłokę - politurę , przedniej jakości.Mateusz pisze: pt, 31 maja 2019, 18:44 le stwierdziłem że w domowym warunkach z amatorskim sprzętem nie dam rady wykonać idealnej powłoki,
Bez przesady nie jest to skomplikowane , pisałem Ci kiedyś jak wykonać - wszystko to kwestia pomyślunku , staranności ,cierpliwości dobrej jakości materiałów.kogigogi pisze: pt, 31 maja 2019, 16:10 z zachowaniem szparunków które też nie są proste do odtworzenia.
Kilka przykładów politury wykonanej w domu na stole w kuchni

Saba lakierowana wałeczkiem .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 250...374 postów
Pozazdrościć pięknych odbiorników, spróbuje politurą zachowawczą A jeśli efekt mi się nie spodoba to zawsze można wyczyścić do gołego drewna i wtedy polakierować.
Mateusz nie kombinuj , im więcej w las tym więcej drzew... Spokojnie ,CIERPLIWIE , jak coś nie będzie szło ODŁÓŻ - napisz , będzie piknie.
a w życiu - ostateczna ostateczność z radiem w tym stanie...
A niech Cię ręka Boska chroni od tegoMateusz pisze: pt, 31 maja 2019, 19:55 zawsze można wyczyścić do gołego drewna i wtedy polakierować.

-
- 250...374 postów
Oki, zatem politura zachowawcza i tyle, wezmę się za to w połowie miesiąca bo teraz trochę zapracowany jestem. Wrazie czego będę się pytał.