Pomoc w identyfikacji

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

kogigogi

Re: Pomoc w identyfikacji

Post autor: kogigogi »

Locutus pisze:kleju kostnym a nie kontaktowym .Ten ostatni nie lubi wilgoci przy klejeniu.Pozdrawiam Darek.
Przy kleju kontaktowym (np. butapren) benzynką Panie , benzynką ekstrakcyjną delikatnie nawilżyć. :wink:
Awatar użytkownika
PZL P-11c
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: PZL P-11c »

Witam kolegów
Przedstawiam moje niewielkie postępy w pracy przy Norze,brakuje czasu.Nie wiedziałem wcześniej jak wybrnę z potrzaskaną ramką bakielitową wokół głośnika i skali.Nie udało mi się zrobienie formy aby odlać potrzaskane kawałki z żywicy i postanowiłem zrobić drewnianą.Przedstawiam na zdjęciu jak wyszła.Pozdrawiam Darek.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
PZL P-11c
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: PZL P-11c »

Witam Kolegów
Przedstawiam jak udało mi się złożyć Norę , choć początkowo jak zobaczyłem stan przesyłki miała skończyć na części.Nie wszystko udało się wykonać do orginału, ale radio gra .Mam zastrzeżenia co do jakości dźwięku,pewnie jest w tym duża wina głośnika którego nie udało mi się zregenerować ,resor tekstolitowy membrany oraz sama membrana z resorem górnym uszkodzona .Do tego jeszcze zatarta szczelina z opiłkami metalu.Transformator głośnikowy założyłem od radia Wola bo taki miałem.Lampy dwie zastosowane zastępcze a EM11 ledwo świeci.Największą bolączką jest silny przydźwięk sieciowy reagujący na kręcenie potencjometrem.Nawet zbliżenie ręki do potencjometru powoduje wzrost warczenia.Napięcie porównywalne z schematem .Pozdrawiam Darek.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.