szukam b. prostego schematu na piec indukcyjny
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
Re: szukam b. prostego schematu na piec indukcyjny
nie znam niemieckiego wiec mam pytanie: ile zwojów mają mieć uzwojenia i czy rdzeń jest powietrzny czy ferrytowy i czy mogę wykorzystać lampę PL500?
Ω µ Π φ α β ε ω
-
- 3125...6249 postów
A google nie chcą ci przetłumaczyć np. na angielski? http://translate.google.pl/
_
-
- 2500...3124 posty
Wystarczająco skuteczne do wielu zastosowań [vide świetlówki], i - co najważniejsze - proste jak konstrukcja nunczako. Aż nieprawdopodobne, by działało! 

Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- 1250...1874 posty
A czy przebywanie dłuższy czas obok takiego generatorka nie jest przypadkiem szkodliwe ?
Z drugiej strony odpalanie świetlówek w ten sposób to dość ciekawa opcja, ponieważ ich żywotność ograniczona jest wtedy jedynie trwałością luminoforu i wypadkami losowymi.
Z drugiej strony odpalanie świetlówek w ten sposób to dość ciekawa opcja, ponieważ ich żywotność ograniczona jest wtedy jedynie trwałością luminoforu i wypadkami losowymi.
-
- 375...499 postów
Myślisz o zastosowaniu takiego generatora do stałego zasilania świetlówek?Furman Zenobiusz pisze:Z drugiej strony odpalanie świetlówek w ten sposób to dość ciekawa opcja, ponieważ ich żywotność ograniczona jest wtedy jedynie trwałością luminoforu i wypadkami losowymi.
Moim zdaniem to nieopłacalne ponieważ wydaje mi sie że pobór prądu będzie większy, ale niech to ktoś mądrzejszy skomentuje

Ω µ Π φ α β ε ω