Lampa śmieciowa w zasilaczu
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- moderator
Re: Lampa śmieciowa w zasilaczu
Pierwsze słyszę, żeby nawijanie transformatora było niepoprawne.
Natomiast bardzo trudno prowadzić rozmowę o poprawności językowej, jeżeli nie korzysta się ze znaków diakrytycznych. Polecam się przełamać w tej materii.
Natomiast bardzo trudno prowadzić rozmowę o poprawności językowej, jeżeli nie korzysta się ze znaków diakrytycznych. Polecam się przełamać w tej materii.
-
- 625...1249 postów
Witam.
Jak temat dotarł do poprawności językowej, to może by się dało pod uśmieszkami dodać symbole tz,inżynierskie nawet ze zwykłą opcją kopiuj/wklej? Przy skrobaniu posta było by fajnie z takich możliwości korzystać.
Pozdrawiam
tedi.
Jak temat dotarł do poprawności językowej, to może by się dało pod uśmieszkami dodać symbole tz,inżynierskie nawet ze zwykłą opcją kopiuj/wklej? Przy skrobaniu posta było by fajnie z takich możliwości korzystać.
Pozdrawiam
tedi.
Piłeś nie pisz. Nie piłeś-napij się.
-
- 250...374 postów
Nie jestem językowym purystą, ale uważam że zdania powinny być logicznie poprawne i jednoznaczne.Vic384 pisze:Ja tez mam dla "purystow" takie pytanie : "uzwoilem na rdzeniu 30 zwojow", czy "nawinalem na rdzeniu 30 zwojow" ?
Dlatego absolutnie poprawne jest "nawinąłem na rdzeniu 30 zwojów", bo faktycznie można trzydzieści zwojów czegoś nawinąć na czymś i tak sformułowane zdanie jest logiczne i jednoznacznie opisuje wykonaną czynność.
Natomiast zwoju nie da się uzwoić.
Co do "uzwajania transformatora" to jest to forma ewidentnie poprawna, bo jednoznacznie opisuje wykonaną czynność (nie było uzwojeń, a teraz są).
"Nawinąć transformator" jest zrozumiałe tylko dla kogoś, kto wie co to jest transformator i jak jest zbudowany. Mnie taka forma nie razi, ale na pewno jest gorsza.
Poza tym, to zrobiliśmy sobie off-topic w którym nawet Moderacja bierze udział, może jednak wróćmy do tematu "śmieciowych" lamp i zasilaczy ...
-
- 9375...12499 postów
Ja uważam, że nadgorliwość (językowa też) jest gorsza od faszyzmu i czasem przybiera kuriozalne wręcz rozmiary. Język Islandzki (francuski też) nie przyjmuje naleciałości i tworzy się tam własne słowa (w Polsce też tak było przed wojną dzięki temu mamy "samochód" który jest kalką "automobil") przez co Islandczyk nie dogada się z Norwegiem czy Szwedem. Dobrze, że u nas zaprzestano tej kuriozalnej praktyki dzięki temu mamy radio, komputer czy interfejs co prawda spolonizowane w pisowni ale brzmiące jak trzeba w innych normalnych językach.
-
- 1250...1874 posty
Czesc
Powtorze swoje pytanie, ale z mala zmiana: "uzwoilem na transformatorze 30 zwojow", czy "nawinalem na transformatorze 30 zwojow", np: dodatkowych. Pytam sie tych, co robia - nawijaja - uzwajaja transformatory, bo dla niewiedzacych co to transformator, nie ma znaczenia. Prawda ? Ktore z tych zdan "lepiej" okresla, co zostalo zrobione. Mysle, moze blednie, ze napisanie "uzwoilem transformator", jest po prostu przerostem formy nad trescia.
Pozdrowienia
Powtorze swoje pytanie, ale z mala zmiana: "uzwoilem na transformatorze 30 zwojow", czy "nawinalem na transformatorze 30 zwojow", np: dodatkowych. Pytam sie tych, co robia - nawijaja - uzwajaja transformatory, bo dla niewiedzacych co to transformator, nie ma znaczenia. Prawda ? Ktore z tych zdan "lepiej" okresla, co zostalo zrobione. Mysle, moze blednie, ze napisanie "uzwoilem transformator", jest po prostu przerostem formy nad trescia.
Pozdrowienia
-
- moderator

Nie zauważyłeś chyba dość sensownego wyjaśnienia, które przedstawił tuxcnc. Transformatory się uzwaja, zwoje się nawija. Nie uzwaja się zwojów.
ps. Mam prośbę, abyś używał znaków diakrytycznych (tzw. polskich znaków), ok?
-
- 1250...1874 posty
Czesc
To chyba moj ostatni post, bo nie mam Polskich znakow.
Pozdrowienia
PS: Jakies tydzien temu uzwoilem male TG, ale nie dzialal jak trzeba, wiec dozwoilem dodatkowe 20 zwoi i dziala jak powinien.
To chyba moj ostatni post, bo nie mam Polskich znakow.
Pozdrowienia
PS: Jakies tydzien temu uzwoilem male TG, ale nie dzialal jak trzeba, wiec dozwoilem dodatkowe 20 zwoi i dziala jak powinien.
-
- moderator
Zwojów. Nie "zwoi", lecz zwojów.
Nie bardzo widzę jak możesz nie rozumieć, że nie uzwaja się zwojów, a transformator. Uzwajając transformator nawijasz zwoje. To chyba nie jest aż tak skomplikowane rozumowanie...?
ps. Jak nie masz polskich znaków, to możesz poświęcić jakieś 3 minuty i zainstalować sobie właściwe sterowniki, czy zestawy czcionek, czy jak to tam się przeprowadza. Mógłbyś nam wyświadczyć tę... przysługę. Umówiliśmy się, że na forum używa się polskich znaków, ponieważ wtedy lepiej się czyta, tekst ładniej wygląda, a i wyszukiwanie działa lepiej.
Nie bardzo widzę jak możesz nie rozumieć, że nie uzwaja się zwojów, a transformator. Uzwajając transformator nawijasz zwoje. To chyba nie jest aż tak skomplikowane rozumowanie...?
ps. Jak nie masz polskich znaków, to możesz poświęcić jakieś 3 minuty i zainstalować sobie właściwe sterowniki, czy zestawy czcionek, czy jak to tam się przeprowadza. Mógłbyś nam wyświadczyć tę... przysługę. Umówiliśmy się, że na forum używa się polskich znaków, ponieważ wtedy lepiej się czyta, tekst ładniej wygląda, a i wyszukiwanie działa lepiej.
-
- 9375...12499 postów
Może nie często to robię ale czasem piszę z tabletu czy smartfona i wtedy u mnie też nie będzie polskich znaków... nie mówię, że się nie da ale trochę więcej trzeba zachodu...
-
- 375...499 postów
Waldemar D. pisze:czyt pisze: test śmieciówkiczyt pisze: z oddzielnego transformatora, również śmieciowegoczyt pisze: dodatkowe zasilanie Uż śmieciówkiczyt pisze:Uż popularnych śmieciówekProtestuję przeciwko takiemu nazewnictwu! Myślałem, że to forum miłośników lamp. Brońmy się przed gimbusami kalającymi język. Już sprawili, że spolegliwy to uległy a formę "tę" wyparła "tą". To Forum powinno być ostoją kultury technicznej, w tym języka jakim posługuje się elektronik.czyt pisze:Ale inna śmieciówka: PCL805
Aż boję się odpisać.
"... UF21 - AGA-sekretarzyk", UY1N - mogę zaoferować PCL, PL500RFT, diody WN/lampowe, telewizyjne.
-
- 375...499 postów
"Re: Lampa śmieciowa w zasilaczu" - błędy językowe w zawijan
drucików.
Dziękuję kolegom za odpowiedzi - nie spodziewałem się.
Śmieciowa, to nie mój wymysł, a funkcjonujący termin techniczny, dla asortymentu próżniowego, który nie ma zastosowania w konstruowanych obecnie urządzeniach. Znalezienie sensownego zastosowania, to nadanie "śmieciówce" wartości - dowartościowanie.
Może naruszyłem czyjeś interesy. Ktoś woli sprzedawać EZ-tki po 70 zł : DD. Można wstawić dwie PCL805
Dziękuję kolegom za odpowiedzi - nie spodziewałem się.
Śmieciowa, to nie mój wymysł, a funkcjonujący termin techniczny, dla asortymentu próżniowego, który nie ma zastosowania w konstruowanych obecnie urządzeniach. Znalezienie sensownego zastosowania, to nadanie "śmieciówce" wartości - dowartościowanie.
Może naruszyłem czyjeś interesy. Ktoś woli sprzedawać EZ-tki po 70 zł : DD. Można wstawić dwie PCL805
"... UF21 - AGA-sekretarzyk", UY1N - mogę zaoferować PCL, PL500RFT, diody WN/lampowe, telewizyjne.
-
- 250...374 postów
Re: "Re: Lampa śmieciowa w zasilaczu" - błędy językowe w zaw
A niby co ten termin ma wspólnego z techniką ?czyt pisze:Śmieciowa, to nie mój wymysł, a funkcjonujący termin techniczny
Z technicznego punktu widzenia są co najwyżej elementy o specyficznej konstrukcji, dedykowane do specyficznych zastosowań.
Jednak na miano "lampy śmieciowej" zasłużyły sobie bardzo dobre i uniwersalne elementy, których jedynym przewinieniem jest na przykład to, że wiele z nich zachowało się w zapasach wojskowych, czy innych magazynach.
-
- 375...499 postów
Proszę bardzo:
teza : śmieciowy
= funkcjonujący termin techniczny
kolega tuxcnc: "A niby co ten termin ma wspólnego z techniką ?"
A dlaczego miałbym dowodzić związków terminu "śmieciowy" z techniką? To nic trudnego co prawda, bo większość "techniki", trafia na śmietnik i do recyklingu, jednak "nie o tym" odpowiem.
Wątek, który założyłem, by ktoś mógł sobie zrobić zasilacz na lampach, tanich, zalegających niekiedy, przetestowany w określonych warunkach, stał się polem popisów spamerskich. właściwie to czysty trolling. I to wszystko z powodu użycia potocznego, istniejącego(!) słownictwa w odniesieniu do RZECZY.
Jedna z OSÓB, posunęła się nawet do inwektywy w odniesieniu do mnie. Obraziłem pcle-kę, więc mnie obrzucił. I to jest w porządku.
Jeśli ktoś potrzebuje, to proszę bardzo, zupełnie nowy wątek filologiczno-poetyczny, dla "braci i sióstr poetów, ze szkoły poetów": http://www.trioda.com/forum/viewtopic.php?f=49&t=32821
Nie jestem miłośnikiem lamp, może w kąciku audiofilskim : D D. Używam elementów elektronicznych do zastosowań praktycznych.
kolega tuxcnc: "A niby co ten termin ma wspólnego z techniką ?"
A dlaczego miałbym dowodzić związków terminu "śmieciowy" z techniką? To nic trudnego co prawda, bo większość "techniki", trafia na śmietnik i do recyklingu, jednak "nie o tym" odpowiem.
Wątek, który założyłem, by ktoś mógł sobie zrobić zasilacz na lampach, tanich, zalegających niekiedy, przetestowany w określonych warunkach, stał się polem popisów spamerskich. właściwie to czysty trolling. I to wszystko z powodu użycia potocznego, istniejącego(!) słownictwa w odniesieniu do RZECZY.
Jedna z OSÓB, posunęła się nawet do inwektywy w odniesieniu do mnie. Obraziłem pcle-kę, więc mnie obrzucił. I to jest w porządku.
Jeśli ktoś potrzebuje, to proszę bardzo, zupełnie nowy wątek filologiczno-poetyczny, dla "braci i sióstr poetów, ze szkoły poetów": http://www.trioda.com/forum/viewtopic.php?f=49&t=32821
Nie jestem miłośnikiem lamp, może w kąciku audiofilskim : D D. Używam elementów elektronicznych do zastosowań praktycznych.
-
- 625...1249 postów
Zostawiając na razie na boku temat semantyki, chciałbym przypomnieć, że łatwiej jest rozmawiać o układzie mając przed oczami jego schemat.
785mm
-
- 250...374 postów
Bo sam piszesz, że to termin techniczny.czyt pisze:Proszę bardzo:
(...)
A dlaczego miałbym dowodzić związków terminu "śmieciowy" z techniką?
Mnie nazywanie lampy PCL805 śmieciową razi, bo nie widzę w niej niczego śmieciowego.
Z TECHNICZNEGO punktu widzenia, to tak samo dobra lampa jak każda inna, byle by jej użyć do tego, do czego się nadaje, co jest zasadą uniwersalną i dotyczy absolutnie wszystkich elementów elektronicznych.
Na prawdę nie mogę zrozumieć dlaczego bronisz terminu "lampa śmieciowa" z uporem godnym lepszej sprawy, a jedyne wytłumaczenie jakie mi przychodzi do głowy jest takie, że TY go użyłeś, więc wszelką krytykę uważasz za osobisty atak.