.

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: frycz »

:arrow: frycz, możesz sie mylic, sam sobie robiłem kolumny, to wiem ile pochłonęły czasu i pieniędzy

No właśnie, to była taka trochę prowokacja. Zastanawialem się (noo skoro juz jesteśmy przy źródle :) ) ile rozsądnie czasu i ile rozsądnie pieniędzy trzeba żeby zrobić samemu dobre kolumny do dobrego domowego odsłuchu? Ale bez świrowania, typu: kolumna z jednolitej, drążonej bryły sezonowanego drewna tekowego. Albo z piaskowca....

pozdrawiam
Robert SP5RF
pierwszy

Post autor: pierwszy »

frycz pisze:... ile rozsądnie czasu i ile rozsądnie pieniędzy trzeba żeby zrobić samemu dobre kolumny do dobrego domowego odsłuchu? Ale bez świrowania, typu: kolumna z jednolitej, drążonej bryły sezonowanego drewna tekowego. Albo z piaskowca....
Pierwszy dobrze dzialajacy zestaw na pewno 3-4 razy wiecej niz fabryczne kolumny na tym samym poziomie.
Tu nie material egzotyczny jest najdrozszy, tylko wiedza i praktyka.
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

Otóz to, własnie ta praktyka, nie przesadzę jesli stwierdzę ze zanim doszłem do efektu koncowego w postaci gotowych kolumn, wymieniłem (przetestowałem ponad 150 a własciwie to juz blizej 200-stu róznego rodzaju głosników w ciagu około 3 lat, zaczym dokonałem ostatecznego wyboru. I nie sugerowałem sie opiniami innych ze np. te głosniki sa dobre a te badziewiaste, bo kolumny robiłem dla siebie, i w ten sposób aby miec jak nawięcej przyjemnosci poczas ich odsłuchu.
Sebba
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: Sebba »

Boguś pisze:.................(przetestowałem ponad 150 a własciwie to juz blizej 200-stu róznego rodzaju głosników w ciagu około 3 lat, zaczym dokonałem ostatecznego wyboru. .................
A taki głosnik (tweeter) USHER 9950 znalazl sie moze wsrod tych prawie 200 ?

http://www.akkus.com.pl/index.php?grupa ... g=pl&dh=dt

Jesli tak, to prosze o opinie.
Sebba
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

nie , kopułkowe głosniki ze wzgledu na mój słuch mnie nie interesowały, zbyt mała skutecznosć. Kupiłem głosniki tubowe, DMT 133 o efektywnosci 107dB, pasmo 4-22kHz
MichałKob
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: MichałKob »

Kupiłem w liceum wczoraj SB AWE64 za 5 zł - chłopak chciał drobne na bułkę i pepsi bo zapomniał sobie wziąć tego dnia z domu (kasę wziął wczoraj a kartę przyniósł następnego dnia - dzisiaj). Śmieszne, co? :) :) :) :) :) Ciekawe dlaczego nie chciał pożyczyć tylko zaraz pozbyć się karty. Nawiasem - kupił sobie Creative Live! Drive platinum i pozbył się tej którą miał przedtem.
SB gra zapewne lepiej niż Creative AudioDrive ESS1869 której używałem wcześniej.
Niestety, nie słyszę tego. Mój pokój NIE JEST urządzony "odsłuchowo" - mam w nim sypialnię, warsztat, komp, biurko do lekcji, magazyn części, ciuchy, no i oczywiście lampy (160) na resztkach wolnego miejsca...
Kolumna jedna stoi na stole pod ścianą a druga pod oknem na parapecie, obie razem od menelika z giełdy za dychę - poobijane Nordmende A25. Miały poucinane kable - dlatego za dychę. A tak wogóle to nie ma kasy na lepsze. Zresztą, gdzie je ustawić? Jak się ze sprzętem przeniosłem do rodziców pokoju (znacznie lepszy pod względem odsłuchowym - dobre wzajemne usytuowanie dywanu, ścian i mebli) to mi tata po 2 dniach kazał zabierać te graty do siebie :) :)
Awatar użytkownika
...:::SQL:::...
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ...:::SQL:::... »

Starsze SoundBlaster-y są najfajniejszymi kartami do odsłuchu muzyki . Przynajmniej nie pakowano najtańszych elementów i niektóre wersje wsmomagją tworzenie dźwięku (mniejsze użycie CPU) .

Pozdrawiam :D

PS Dobra rada jeżeli słuchasz muzyki na winampie to w plug-inach wejściowych => midi-output ustaw sobie mapowanie wyjścia na tą karte (port 620) wtedy midi odtwarza porządnie a nie jak dzwonek z komórki :D
Buduj(ę/emy) zegarek przekaźnikowy Obrazek
Obrazek