Reanimacja Zodiaka 402
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
Re: Reanimacja Zodiaka 402
Skala ładna, szkoda tylko, że skale programatora opisane po staremu
-
- 25...49 postów
Panowie, udało się
Prąd spoczynkowy ustawiłem na poziomie około 35mA. Kanały grają równo. Radiatory też grzeją się równo, także wzmacniacz mocy działa pełną parą na obydwa kominy
. Potem wziąłem się za tuner. Ale kombinacji było że hoho!!
. Kolego chrzan49 dzięki za pomoc. Zgodnie z instrukcją usunąłem kondensatory sprzęgające i zacząłem kręcić trymerem C14. Owszem, zaczęło łapać wszystkie stacje po kolei. Ustawiłem taką najbliżej końca pasma i chciałem stroić tą z początku. No i co, no i nic... Kręcąc gałką strojenia była cały czas jedna stacja przez całe pasmo. I tak kombinuję co by to mogło być i pomierzyłem napięcia warikapowe i wszystko działa. Rozkręciłem jeszcze raz obudowę, posprawdzałem zimne luty i dalej nic. Miałem już się was pytać, ale nagle patrzę.. a tu guzik obok programatora nie wciśnięty!!
Ale się wkurzyłem, bo już myślałem że coś porobiłem nie tak
Chyba ze trzy godziny siedziałem, przed chwilą. Ustawiłem początek pasma cewką L5 i poprawiłem trymerem końcówkę. Objęło całe pasmo i powiem wam, że nie ruszałem pozostałych cewek i trymerów, bo sygnał jest całkiem poprawny. A może takie mam wrażenie. Zresztą jutro, albo raczej dziś koło południa postaram się nagrać filmik i wrzucę na youtube to zobaczycie sami. Odbiera na kawałku drutu. Kolego Tomku, jeszcze raz dzięki za pomoc, materiały i informacje na temat prądu spoczynkowego oraz strojenia głowicy. Co do skali, to fakt. Nie ma zmienionej skali od programatora. Gdybym mógł kupić taką kompletną to kupiłbym, niestety nie zauważyłem by ktoś takie robił. Ale jak to mówią lepszy rydz, niż nic
i tak fajnie wygląda. Jeśli chodzi o obudowę to zastanawiam się czy aby nie zostawić jej póki co w spokoju i nie fornirować jej. Ale jeszcze powiem wam o tym. Zostawię te dwa kondensatory 10000uF i przymocuję je od spodu do górnej obudowy. na płytce nie będzie na nie miejsca. Jedyny problem jaki pozostał to nie zawsze zaskakujące izostaty programatora, ale tym zajmę się jak wstanę. Na razie idę spać, bo 3.19 jest
pozdrawiam Przemek

-
- 1875...2499 postów
No to gratulacje Przemku.Jaka satysfakcja gdy sie zrobi samemu.
Czasami na All (chyba ) bywaja nowe skale do Zodiak.Na apewmno sa do Radmora 5412 ,Tosca i Merkurego.
Pozdrawiam Tomasz
Czasami na All (chyba ) bywaja nowe skale do Zodiak.Na apewmno sa do Radmora 5412 ,Tosca i Merkurego.
Pozdrawiam Tomasz
-
- 500...624 posty
Skale z zakresem CCIR do różnych odbiorników sprzedaje na Allegro użytkownik o nicku "kropos". W.
Wszystkie szczelne złącza przeciekają a każda rura po skróceniu jest za krótka - trzecie prawo Murphy'ego.