Wolfradio pisze: Fajnie by było odbierać Radio Pogoda no ale większość odbiorników kończy swoją skalę na około 100mhz, a do przestrojenia brak mi umiejętności i narzędzi.
W tym przypadku zastosować można konwerter z oscylatorem na kwarcu np. popularnym 8,8Mhz. Wtedy otrzymasz zakres 96,8 - 108,8. Swego czasu rzemiosło masowo produkowało konwertery UKF z osc. ok. 30 Mhz. Może u kogoś jeszcze się wala? Wystarczy wymienić kwarc i nieco dostroić
A wracając do tematu to ja mam tak luksusowo, że anteną są dwa ok. 1,5m przewody walające się oo półkach. Odbieram Giżycko i Olsztyn bez problemu.
Wolfradio pisze:Pierwszy symetryzator normalnie podłączony do anteny. Żyła z kabla koncentrycznego włożona w zacisk a ekran w mocowanie przed zaciskiem.
Kabel koncentryczny idzie do drugiego symetryzatora, gdzie jest tak samo podłączony. Do dwóch styków (które normalnie przykręca się w puszcze anteny) przylutowałem krótkie kable które podłączyłem do gniazda na antenę dipolową w odbiorniku.
"Amatorska" wersja (ta z kablem do instalacji sieciowych) wystarcza bo odbiór Jedynki jest bardzo dobry. Na innych stacjach mi za bardzo nie zależy.
Z opisu wynika , że połączenia wykonałeś prawidłowo , proponuję sprawdzenie omomierzem ciągłości kabla i symetryzatorów .
Inną przyczyną słabego odbioru UKF może być lokalizacja odbiornika ( anteny odbiorczej ) w obszarze o małym natężeniu sygnału , np. w rejonie górskim . Sprawdź jak odbierają UKF inne odbiorniki , szczególnie te z anteną teleskopową ?
elektryk j_k pisze:Nie musisz używać symetryzatora od strony odbiornika, możesz podłączyć gorącą żyłę przewodu niesymetrycznego do jednego z gniazd wejścia symetrycznego, a ekran do masy odbiornika.
Tak , pod warunkiem , że odbiornik ma transformator sieciowy .
Problemów z odbiorem nie mam. Nawet radio z anteną teleskopową działa. Jest szansa, że w najbliższym czasie będę montował maszt pod tą antenę wtedy spróbuję jeszcze raz z tymi symetryzatorami. Może przy montażu drut w kablu (przy którymś z końców) się ułamał.
Wolfradio pisze:Problemów z odbiorem nie mam. Nawet radio z anteną teleskopową działa. Jest szansa, że w najbliższym czasie będę montował maszt pod tą antenę wtedy spróbuję jeszcze raz z tymi symetryzatorami. Może przy montażu drut w kablu (przy którymś z końców) się ułamał.
Szukaj więc przyczyny złego odbioru w (prawdopodobnie źle) wykonanej instalacji antenowej .