Wzmacniacz piecyk gitarowy z lat 50 -niszczy lampy

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

srebrniak
5...9 postów
5...9 postów

Re: Wzmacniacz piecyk gitarowy z lat 50 -niszczy lampy

Post autor: srebrniak »

eS pisze:Co osiągnąć? Ocenić czy autor w ogóle wie o czym pisze skoro myli 6V6 z 6AV6.

Trzeba zrysowac schemat, pomierzyc napięcia i dopiero potem będzie można cokolwiek działać z sensem.
pisałem że nie wiem czy to jest 6v6 czy 6Av6 ktos to podpowiedzial nie przenikne przez starte napisy to co widzę to 6v6 ,faktycznie bez pomiaru i reszty nie osiągnę nic i to jest prawda .
Dziekówka kazdemu za wpis wszystko to poskładam w całość mozliwe że znajdę kogoś kto to naprawi .
Chyba że jest ktoś z okolic choć, powątpiewam kto by przymózgował temat .
Vic384
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Vic384 »

Czesc
Ja jestem w tej chwili w Rzeszowie, ale jestem zajety do 28, bo jest u mnie wnuk do tej daty. Pozniej moge Ci pomoc.
Pozdrowienia
srebrniak
5...9 postów
5...9 postów

Vic384 pisze:Czesc
Ja jestem w tej chwili w Rzeszowie, ale jestem zajety do 28, bo jest u mnie wnuk do tej daty. Pozniej moge Ci pomoc.
Pozdrowienia
Dziekówka za chęci w razie czego podrzucił bym na miejsce lub jak wolisz kontakt jest .Z szacunkiem
Awatar użytkownika
eS
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: eS »

Zrób schemat. Skoro siedzi tam faktycznie 6AV6 (7 nóżek, prawda?) to nie będzie większego problemu.
-Jó vevökészuleke van?
-Igen, ötlámpás, négysávos.
srebrniak
5...9 postów
5...9 postów

eS pisze:Zrób schemat. Skoro siedzi tam faktycznie 6AV6 (7 nóżek, prawda?) to nie będzie większego problemu.
Tak to jest na 90 pr 6Av6.7 nózek
Nie wiem czy ja czegoś nie pomieszałem lutując przewody ,nie ma schematu oryginalnego dlatego zabrnąłem w ślepą uliczkę .
srebrniak
5...9 postów
5...9 postów

eS pisze:Co osiągnąć? Ocenić czy autor w ogóle wie o czym pisze skoro myli 6V6 z 6AV6.

Trzeba zrysowac schemat, pomierzyc napięcia i dopiero potem będzie można cokolwiek działać z sensem.
Dziwi mnie jedno ,kolekcjonuje te piecyki i inne instrumenty od lat i np 20,25 lat temu nie było zadnego problemu oddawałem zaprzyjaznionemu -elektronikowi zlotej rączce i naprawial bez problemu czy to radio lampowe stardivari przerobione na wzmacniacz gitarowy chyba na 12 lampach do ktorego wujek podpinal jolane grazioso w latach 60 czy magnetofon szpulowy zk 140 lampowy rozlozony na sto czesci czy inne piecyki lampowe ,wszystko to poskładal do kupy i chodzi do dziś. Nigdy nie robil problemu z niczego brał i naprawiał .Niestety ostro kirał twarde napoje.Napój ostateczny go zabił od tamtego czasu gdzie bym nie poszedł a jest kilku elektroników i okoloeleketroników nawet nie chca zajzeć obadac nie wspomne o postawieniu nawet jako takiej ekspertyzy .Kiedy zanioslem fendera champa z lat 50 wspóolczesny elektronik powiedział że po takich rzeczy się nie podnosi nawet ze smietnika .No cóż mozna i tak .
Awatar użytkownika
eS
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: eS »

Bo ludzi znających się na lampach jest coraz mniej. Technologia przestarzala i mocno niszowa zatem o znawców trudno.

Skoro coś w nim mieszales i nie działa to poszperaj w sieci za aplikacja 6AV6 i zlutuj po Bożemu.
:wink:
-Jó vevökészuleke van?
-Igen, ötlámpás, négysávos.