starsze lepsze, czy gorsze od nowych ???

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
fysiek
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: fysiek »

Jak jest z trwałoscia 6SN7. Potrzebuje do pracy ciągłej przez pare godzin dziennie (Ik około 10 mA). Macie jakies doświadczenia z ta lampą
(firmami produkujacymi te lampy). Przy okazji jaka jest rozsądna cena za dobrą - długowieczna - 6SN7??
Pozdrawiam Krzysztof Ślipko
Awatar użytkownika
LEKTRON
100...124 posty
100...124 posty

cd. strsze a nowe

Post autor: LEKTRON »

Sz. Koleżeństwo,

skromnie wyrażam radość, że zapodany temat zaowocował wypowiedziami;
-----------------------------------------------------------------
ciągle (w miarę możliwości) wtykam do mjego SE klasy A różne EL-34;
lampy Tesli mają najwydatniejszy bas; podobnie RFT; pasmo dla ucha przesuwa sie w górę przy lampach firmy RSD (ciągle poszukuję danych o tej fabryce; zapodajcie coś);
w temacie trwałości, to Tesli chyba najszybciej siądą - przyrost zadymienia postępuje tuż pod getterem; również bakelit cokołu szybko zmienił barwę /przy bańce oczywiście/
subiektywnie oceniam lampy Tesli, jako najbardziej uszom przyjazne (przy próbach inne. lampy i napięcia constans)

ł. pozdrowienia
Leszek
Andrzej Jozwiak
4 posty
4 posty

Post autor: Andrzej Jozwiak »

Witam!

"przy lampach firmy RSD (ciągle poszukuję danych o tej fabryce; zapodajcie coś);"

Szanse sa zerowe niestety, bo taka fabryka nigdy nie isniala. RSD to zachodnioniemiecki dostawca elementow elektronicznych dla serwisow
radiowych i telewizyjnych, i na jego zamowienie robiono napisy na lampach
najczesciej pochodzacy z wytworni ze wschodniej Europy. Innnymi popularnymi dystrybutorami byly firmy Ergo i RIM. Troche roznych lamp
z takimi napisami znajduje sie w dziale dotyczacym historii lamp w "lampowym kiosku Jogiego".

Pozdrawiam

Andrzej
mapajak
4 posty
4 posty

Re: Zdjęcia do postu "Moim zdaniem..."

Post autor: mapajak »

ZoltAn pisze:Obiecane zdjęcia "zasmrodzonych" lamp KT66 (chińskich) po trzymiesięcznej eksploatacji.
Moje chińskie 6P3P po miesiącu od zakupu wzmacniacza i niezbyt intensywnej eksploatacji są prawie tak samo zasmrodzone. Czy to oznacza kiepską jakość tych lamp? Kiedy należy je wymienić na nowe? Zupełnie się na tym nie znam - czy po jakimś okresie eksploatacji czy jak może będzie już słyszalne pogorszenie dźwięku? Mam w domu parę ruskich 6P3S-E i nie wiem czy wymienić te chińskie od razu czy poczekać aż całkiem padną.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

mapajak pisze: Moje chińskie 6P3P po miesiącu od zakupu wzmacniacza i niezbyt intensywnej eksploatacji są prawie tak samo zasmrodzone. Czy to oznacza kiepską jakość tych lamp? Kiedy należy je wymienić na nowe? Zupełnie się na tym nie znam - czy po jakimś okresie eksploatacji czy jak może będzie już słyszalne pogorszenie dźwięku? Mam w domu parę ruskich 6P3S-E i nie wiem czy wymienić te chińskie od razu czy poczekać aż całkiem padną.
Jak już zaczną tracić emisję. Wygląd wizulany niewiele mówi o zużyciu lampy, mam kilka lamp które wyglądają paskudnie, a działają jak nowe.
mapajak
4 posty
4 posty

Post autor: mapajak »

tszczesn pisze: Jak już zaczną tracić emisję. Wygląd wizulany niewiele mówi o zużyciu lampy, mam kilka lamp które wyglądają paskudnie, a działają jak nowe.
Dziękuję za szybką i rzeczową odpowiedź!
Andrzej Molicki
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Andrzej Molicki »

fysiek pisze:Jak jest z trwałoscia 6SN7. Potrzebuje do pracy ciągłej przez pare godzin dziennie (Ik około 10 mA). Macie jakies doświadczenia z ta lampą
(firmami produkujacymi te lampy). Przy okazji jaka jest rozsądna cena za dobrą - długowieczna - 6SN7??
Witam.
Z kilkuletnich doświadczeń powiem że jeżeli chodzi o długowieczność
to polecam 6SN7 lub 6sl7 SYLVANIA USA.
Lepszych chyba nia spotkałem pod względęm pewności pracy i czasu działania.
Do kwietnia w kościele dobrze że zimy nie ma :-)
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Która z tych dwóch jest doskonalsza technicznie i lepiej "gra" (pomijając kwestię żywotności) ? Innymi slowy, mając obie do wyboru, którą byście polecili do wstawienia jako input we wzmacniaczu ?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

fugasi pisze:Która z tych dwóch jest doskonalsza technicznie i lepiej "gra" (pomijając kwestię żywotności) ? Innymi slowy, mając obie do wyboru, którą byście polecili do wstawienia jako input we wzmacniaczu ?
Tą którą masz. Pomijając kwestie psychologiczne - każda gra tak samo.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

tszczesn pisze:Tą którą masz. Pomijając kwestie psychologiczne - każda gra tak samo.
Ale przecież to są dwie różne lampy, różne charakterystyki itd. Jak więc mogą grać tak samo ?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

fugasi pisze:
tszczesn pisze:Tą którą masz. Pomijając kwestie psychologiczne - każda gra tak samo.
Ale przecież to są dwie różne lampy, różne charakterystyki itd. Jak więc mogą grać tak samo ?
Sorry, zmęczenie poświąteczne - miałem wrażenie, że pytasz się o Sylvanię i RFT. 6SL7 przede wszystkim ma znacznie większe wzmocnienie od 6SN7, więc nie da się tak jednej drugą zastąpić, pomijając już dobór punktu pracy.
Andrzej Molicki
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Andrzej Molicki »

Witam.
6SN7 odwracacze fazy
6SL7 stopnie wstępne.
Do kwietnia w kościele dobrze że zimy nie ma :-)