Elektrit Terra B
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 250...374 postów
Re: Elektrit Terra B
To może w tej kwestii ktoś się wypowie.
Czy w miejscu na otwory na śrubki mocujące tylną ściankę było jakieś ładne wykończenie czy tylko dawało się podkładkę i śrubkę ?
Czy w miejscu na otwory na śrubki mocujące tylną ściankę było jakieś ładne wykończenie czy tylko dawało się podkładkę i śrubkę ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Poszukuję: gałka mała Elektrit Allegro
gałka Elektrit Champion
gałka Elektrit Champion
-
- 2500...3124 posty
W Czempionie śrubka wmontowana jest w skrzynkę - na nią zakłada się tylną ściankę i przykręca zwykłą nakrętką ( z podkładką)...jedrzeej pisze:To może w tej kwestii ktoś się wypowie.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 250...374 postów
Ok myślałem może, że to lepiej wykańczali. Ja miałem tylko podkładkę i śrubkę, którą wkręca się w skrzynkę, w której po bokach są mocowania.
gałka Elektrit Champion
gałka Elektrit Champion
-
- 3125...6249 postów
jedrzeej pisze:Nie ma problemu wszystko dla dobra ogółu![]()
Tylko jak mam to zrobić ?
Z przyjemnością mogę to zrobić za Ciebie.
-
- 250...374 postów
Czy dzisiejsze zdjęcia dobrze umieściłem ?
gałka Elektrit Champion
gałka Elektrit Champion
-
- 1250...1874 posty
-
- 250...374 postów
Na tylnej ściance powinna być siatka chciałbym wiedzieć co stosujecie aby ją zastąpić.
gałka Elektrit Champion
gałka Elektrit Champion
-
- 250...374 postów
Powoli, powoli do przodu ... skrzynka gotowa
gałka Elektrit Champion
gałka Elektrit Champion
-
- 250...374 postów
Przyjemnie popatrzeć na kolejne etapy prac. Skrzynka wygląda super. Rzadki Elektrit, tylko pomarzyć...
-
- 2500...3124 posty
Mam ogromną prośbę...Czy mógłbyś zrobić dokładne zdjęcia przewodów zasilających? Interesują mnie też jaki tam są wtyczki jakie tabliczki z opisem przewodów jaką ma długość cały przewód jakiego koloru są pojedyncze przewody i jaką mają długość. Nigdzie nie można zdobyć takich informacjijedrzeej pisze:Witam !
Przystępuję do pracy nad odnowieniem tego odbiornika. Mam na początek dwa pytania a zarazem prośby.
1. Czy może ktoś wysłać zdjęcie panelu gdzie znajdują się wszystkie pokrętła ? Jak widać mam brak jednej gałki i chciałem zobaczyć z bliska jak ona wygląda i czy była w tym samym kolorze co pozostałe ?
Obudowa w tym radiu jest taka sama jak w modelu UNIWERS więc do tychże posiadaczy odbiornika kieruję swą prośbę.
2. Kolejne sprawa - czy na zdjęciu gdzie jest strzałka powinna być listewka ? Wydaje mi się ze tak bo od spodu to miejsce nie jest pobejcowane ( a na pewno by tak nie zostawili ) a w modelu Uniwers tak jest. Jeśli tak czo czy ktoś mógłby mi zwymiarować ta listewkę ?
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
galeria zdjęć na allegro
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 250...374 postów
Dobrze, chyba mam wszystkie kable z opisami. Odezwij się w przyszłym tyg na priv w kwestii przypomnienia.
gałka Elektrit Champion
gałka Elektrit Champion
-
- 1875...2499 postów
Witaj jedrzeju.Przepraszam że poźno ale lepiej niż .Ładnie wychodzi.Nózki są OK .Ale oryginalnie bylł boczki fornirowane.Górna listewka prawie dentyczna jak ta poniżej.Mozesz kupic stalową albo mosięzną drobną siatkę w sklepach specjalistycznych z kolorowymi metalami.
Pozdrawiam Tomasz
PS Gorna opierala się o deskę glośnikową a była przybita 2-a gwożdziami bez łebków do wierzchu.Przynajmniej tak jest w Supremie ktora prawie identyczna.
Pozdrawiam Tomasz
PS Gorna opierala się o deskę glośnikową a była przybita 2-a gwożdziami bez łebków do wierzchu.Przynajmniej tak jest w Supremie ktora prawie identyczna.
Ostatnio zmieniony czw, 9 marca 2017, 17:32 przez chrzan49, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 250...374 postów
Boczki od nóżek fornirowane ? hmm dostałem kilka informacji, że w podobnych odbiornikach ( GLOB, UNIVERS) były tylko bejcowane na czarno. Wysokość nóżek jest 4,5 mm. Ja pobejcowałem i tak ich nie widać.
Górną listewkę dorobiłem już i fornirowałem. Fornir chyba ok dobrałem bo o taki sam nie ma szans aby układ słoi był identyczny. I mam zamiar raczej ją przykleić delikatnie aniżeli przybijać.
Na mojej tylnej ściance zostały minimalne resztki siatki i była ona wykonana z materiału. Ja zastosowałem siatkę którą stosuję się do produkcji siatek przeciwko owadom
wygląda identycznie jak oryginał nawet odstępy między oczkami są prawie takie same
siatka mosiężna też fajny pomysł 
Dzięki za wszelkie podpowiedzi
Górną listewkę dorobiłem już i fornirowałem. Fornir chyba ok dobrałem bo o taki sam nie ma szans aby układ słoi był identyczny. I mam zamiar raczej ją przykleić delikatnie aniżeli przybijać.
Na mojej tylnej ściance zostały minimalne resztki siatki i była ona wykonana z materiału. Ja zastosowałem siatkę którą stosuję się do produkcji siatek przeciwko owadom

Dzięki za wszelkie podpowiedzi

gałka Elektrit Champion
gałka Elektrit Champion
-
- 1875...2499 postów
No i bardzo ładnie a bliziutko oryginału.Być może W Supremie gorna beleczka odkleiła się a macgajver przybil.Ponieważ gwożdziki nie maja łbów w zasadzie nie widać.
Tomasz
PS Bardzo ladne usłojenie forniru.Konstruktorzy Elektrita w niebie skaczą z radości.
Tomasz
PS Bardzo ladne usłojenie forniru.Konstruktorzy Elektrita w niebie skaczą z radości.
-
- 250...374 postów
Mam pytanko, na głośniku w tym radyjku znalazłem sygnature na magnesie KENOTRON czy to świadczy o tym, że ten głośnik jest nieoryginalny ? czy też może firma ta produkowała też głośniki do Elektrita ?
gałka Elektrit Champion
gałka Elektrit Champion