Przewody w instalacji do inteligentnego domu
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 3125...6249 postów
Re: przewody w instalacji do inteligentnego domu
Witam
Przepraszam, że się wtrącę, ale dodam jeszcze że instalacja musi mieć projekt.
Przepraszam, że się wtrącę, ale dodam jeszcze że instalacja musi mieć projekt.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 1250...1874 posty
Akurat projekt instalacji elektrycznej to największa fikcja jaka ma miejsce na budowie domku jednorodzinnego.
Energetyka na to kładzie żur, bo im wystarczy oświadczenie uprawnionego elektryka, że instalacja nadaje się do eksploatacji. Przy zdobywaniu pozwolenia, aktualnie nikt nie prosi o projekty branżowe. Odbiorów praktycznie nie ma, robi się je na oświadczenie i tyle w temacie.
A nawet jak projekt jest, to potem i tak wszystko robione jest pod inwestora, a nie pod projekt.
A co do samej instalacji - wszystko jest proste jak się wie co robi.
Aha - nie ma czegoś takiego jak przepięciówka B+C, to fikcja literacka obecna na polskim rynku, która służy wyłączenie do ozdoby. Wynika to nawet z definicji ochronników typu I i typu II. Najczęściej inwestorowi tłumaczą to dokładnie ubezpieczyciele po burzy, którzy odmawiają wypłaty odszkodowania.
Energetyka na to kładzie żur, bo im wystarczy oświadczenie uprawnionego elektryka, że instalacja nadaje się do eksploatacji. Przy zdobywaniu pozwolenia, aktualnie nikt nie prosi o projekty branżowe. Odbiorów praktycznie nie ma, robi się je na oświadczenie i tyle w temacie.
A nawet jak projekt jest, to potem i tak wszystko robione jest pod inwestora, a nie pod projekt.
A co do samej instalacji - wszystko jest proste jak się wie co robi.
Aha - nie ma czegoś takiego jak przepięciówka B+C, to fikcja literacka obecna na polskim rynku, która służy wyłączenie do ozdoby. Wynika to nawet z definicji ochronników typu I i typu II. Najczęściej inwestorowi tłumaczą to dokładnie ubezpieczyciele po burzy, którzy odmawiają wypłaty odszkodowania.
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
-
- 625...1249 postów
Ja kupiłem coś podobnego http://allegro.pl/ochronnik-ogranicznik ... 56065.html, mimo iż mam odgromową instalację to taki wynalazek będę stosował. Przynajmniej mam taki zamiar...
Piotr.
Piotr.
Powierz Panu drogę swoją, zaufaj Mu, a On wszystko dobrze uczyni (Ps.37:5)
-
- 1250...1874 posty
Po spiorunowaniu najpierw będzie on wyglądał tak:

A potem tak:

A potem tak:

-
- 625...1249 postów
Ale jak to możliwe? Jeśli tak ma wyglądać moja rozdzielnica to ja tego nie wkładam...
Dlaczego więc mój projektant coś takiego mi nadał?
Co robić, co robić?
Piotr.

Dlaczego więc mój projektant coś takiego mi nadał?
Co robić, co robić?
Piotr.
-
- 1250...1874 posty
Temat jest złożony.
Ochrona przeciwprzepięciowa to dość wąska specjalizacja, do tego trudna.
Istnieją ochronniki kombinowane zawierające zarówno element ucinający, jak i ograniczający (iskiernik i warystor) na przykład firmy Dehn, które nie powodują dodatkowych efektów pirotechnicznych, ale musisz liczyć się z tym, że nie będzie kosztowało to 300zł tylko 1500.
A Twój projektant? Ma gotowca, którego przerysowuje z drobnymi modyfikacjami od lat (o czym świadczy chociażby totalnie oldskulowe nazewnictwo ochronników).
Ochrona przeciwprzepięciowa to dość wąska specjalizacja, do tego trudna.
Istnieją ochronniki kombinowane zawierające zarówno element ucinający, jak i ograniczający (iskiernik i warystor) na przykład firmy Dehn, które nie powodują dodatkowych efektów pirotechnicznych, ale musisz liczyć się z tym, że nie będzie kosztowało to 300zł tylko 1500.
A Twój projektant? Ma gotowca, którego przerysowuje z drobnymi modyfikacjami od lat (o czym świadczy chociażby totalnie oldskulowe nazewnictwo ochronników).
-
- 625...1249 postów
Znalazłem taki: http://allegro.pl/ogranicznik-przepiec- ... 91985.html.Temat rzeczywiście trudny no bo niełatwo jest okiełznać pioruna...
Mam instalację odgromową, ale chyba rozważę jeszcze jedną rozdzielnicę na samym przyłączu - akurat też w kotłowni. Ja zamówiłem ochronnik przepięć właśnie taki: http://allegro.pl/show_item.php?item=5250904353, czyli klasy B+C+D.
Piotr.
Mam instalację odgromową, ale chyba rozważę jeszcze jedną rozdzielnicę na samym przyłączu - akurat też w kotłowni. Ja zamówiłem ochronnik przepięć właśnie taki: http://allegro.pl/show_item.php?item=5250904353, czyli klasy B+C+D.
Piotr.
-
- 3125...6249 postów
Po jednym pierdyknięciu identycznie wyglądała tablica u mojego szwagra. Szlag (a raczej piorun) trafił wszelkie zabezpieczenia i wszystko co tylko było "wtyknięte" do gniazdek.disaster pisze:Po spiorunowaniu najpierw będzie on wyglądał tak:
-
- 50...74 posty
Zabezpieczenia DEHN sprawdzają się w również u operatorów sieci komórkowych.
Zdjęcie rozdzielnicy wewnątrz kontenera stacji bazowej. Piorun uderzył bezpośrednio w maszt kratownicowy
posadowiony obok tego kontenera. Rozdzielnice zniszczone i ich elementy rozrzucone po pomieszczeniu , przyłącze sieć-agregat wyrwało ze ściany, przewody zasilające stację położone ok. 1 m pod ziemią i biegnące ok 150 m do podstacji energetycznej popalone.
Ale elektronika wewnątrz kontenera wytrzymała
Zdjęcie rozdzielnicy wewnątrz kontenera stacji bazowej. Piorun uderzył bezpośrednio w maszt kratownicowy
posadowiony obok tego kontenera. Rozdzielnice zniszczone i ich elementy rozrzucone po pomieszczeniu , przyłącze sieć-agregat wyrwało ze ściany, przewody zasilające stację położone ok. 1 m pod ziemią i biegnące ok 150 m do podstacji energetycznej popalone.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Szperacz Staroci Wszelakich
-
- 625...1249 postów
U mnie chałupa położona na górce, a kabel z energetyki idzie w ziemi. Więc raczej narażona będzie na zbieranie gromów bezpośrednio z dachu...
Piotr.
Piotr.
-
- 1250...1874 posty
Tak jak pisałem - nie istnieje zbyt wiele ochronników kombinowanych (czyli w nomenklaturze handlowej B+C), a nie istnieją w ogóle ochronniki B + C + D.szewek pisze:Znalazłem taki: http://allegro.pl/ogranicznik-przepiec- ... 91985.html.Temat rzeczywiście trudny no bo niełatwo jest okiełznać pioruna...
Piotr.
Ochronniki typu III (czyli w nomenklaturze handlowców D) muszą być instalowane bezpośrednio w okolicach urządzenia, które mają chronić. Instalacja w rozdzielnicy głównej jest jedynie dla ozdoby.
Proszę tutaj masz link do sensownego rozwiązania: http://www.plcs.net.pl/index.php/katalo ... s-255.html
Dodatkowo ochrona odgromowa i przepięciowa, to jak już mówiłem sprawa nietrywialna. Uziom fundamentowy masz zaprojektowany? Instalację odgromową?
Piorun ma delikatnie mówiąc gdzieś co gdzie stoi. Nie steruje nim prosta fizyka, a zjawiska, które cały czas są badane. Kabel podziemny, zakopany na 1,2m jest tak samo dobrym celem, jak Twój dom. Z resztą wystarczy, że przywali u sąsiada.
Jak projektant załatwił temat ochrony odgromowej anten i kominów systemowych?
Pamiętasz o efekcie tryboelektrycznym dla anten DVB-T?
Tu widzę tragedii nie ma. Te ochronniki można było zamontować w osobnej rozdzielnicy. Dehn się zarzeka, że ich sprzęt nie potrzebuje odstępu od innych modułów, ale trzeba pamiętać, że tyczy się to warunków znamionowych. A pioruny mają mniejszą lub większą energię, więc zdarzają się takie, które wymuszają większy przepływ prądu.klistron007 pisze:Zabezpieczenia DEHN sprawdzają się w również u operatorów sieci komórkowych.
Kopeć jest, ale nic się nie spaliło. Rozdzielnica z mojego obrazka spłonęła doszczętnie.
-
- 500...624 posty
W latach '70 widziałem efekt działania pioruna w Chyliczkach pod Warszawą. Uderzył w stalowy słupek bramy, osadzony w ziemi - (wydawałoby się że świetny piorunochron, prawda?), ale nie poszedł po nim, tylko wybrał sobie cienki, podwójny przewód od dzwonka wiszący ok 2 metrów nad ziemią, biegnący od tego słupka do okna na schodach wewnętrznychdisaster pisze: Piorun ma delikatnie mówiąc gdzieś co gdzie stoi. Nie steruje nim prosta fizyka, a zjawiska, które cały czas są badane. Kabel podziemny, zakopany na 1,2m jest tak samo dobrym celem, jak Twój dom. Z resztą wystarczy, że przywali u sąsiada.
(jakieś 10 metrów długości) i dalej do transformatora dzwonkowego. Trafo wyparowało, w ścianie obok rozdzielnicy wyrwało dziurę wielkości sporego arbuza, że nie wspomnę o zniszczonej instalacji ogrzewania - grzałki w piecach kaflowych.
Co ciekawe - licznik ocalał

Przypominam, że cała ta energia dostała się do domu po cienkim przewodzie - 2x1 kwadrat!

Przecież powinien wyparować tak, jak transformatorek ...A.
Wszystkie szczelne złącza przeciekają a każda rura po skróceniu jest za krótka - trzecie prawo Murphy'ego.
-
- 50...74 posty
Re: Przewody w instalacji do inteligentnego domu
Widocznie ten cienki kabelek wytworzył ścieżkę jonizacyjną, po której poleciał sobie piorun.
A tak przy okazji spora część piorunów powstaje na skutek ścieżek jonizacyjnych, które tworzą się
w kierunku od ziemi do chmur. Tak, że miejsce gdzie piorun "uderzy" jest już wcześniej zdeterminowane.
A tak przy okazji spora część piorunów powstaje na skutek ścieżek jonizacyjnych, które tworzą się
w kierunku od ziemi do chmur. Tak, że miejsce gdzie piorun "uderzy" jest już wcześniej zdeterminowane.
Szperacz Staroci Wszelakich
-
- 625...1249 postów
Uziom jest z płaskownika 25 mm x 5 mm ocynkowanego, spawanego zalanego w fundamencie. Uziom i kabel ziemny wychodzi w kotłowni, rozdzielnia natomiast zaprojektowana jest w sieni.
Piotr.
Piotr.
-
- 1250...1874 posty
Czesc
Przy uziomie zalanym w fundamentcie mamy dwie sytuacje:
1 Mokry - wilgotny fundament -- dobre uzienmienie. Jeszcze lepsze, gdyby podsypac "bednarke" koksem.
2 Suchy fundament --brak uzimienia, prawie jak uziemienie radia za pomoca drutu w doniczce. Bednarka izolowana od ziemi suchym betonem.
Pozdrowienia
Przy uziomie zalanym w fundamentcie mamy dwie sytuacje:
1 Mokry - wilgotny fundament -- dobre uzienmienie. Jeszcze lepsze, gdyby podsypac "bednarke" koksem.
2 Suchy fundament --brak uzimienia, prawie jak uziemienie radia za pomoca drutu w doniczce. Bednarka izolowana od ziemi suchym betonem.
Pozdrowienia