kronikary pisze:
Kolego painlust, właśnie przeglądam dział 9 na stonie fonar. Mógłbyś mi powiedzieć gdzie wykorzystujesz układ przełączania kanałów? Według mnie kanał Clean/Overdrive zmienia przełącznik przy potencjometrze "Master" i po prostu nie widze gdzie używasz przekaźnika. http://fonar.com.pl/audio/diy/preamphig ... altair.gif
To nie jest przełącznik. To jest właśnie przekaźnik, a raczej jedna sekcja dwusekcyjnego przekaźnika. Druga jest za pierwszym stopniem. Potwierdza się zasada: zieleniak zawsze zaczyna od Mesy DR a jest szansa, że nie poradziłby sobie z Fenderem Champem nie jeden już to przechodził na tym forum. Niby 5 elementów na krzyż a wszystko gwizda i brumi.
Ostatnio zmieniony śr, 30 grudnia 2015, 06:16 przez painlust, łącznie zmieniany 1 raz.
kronikary pisze:Właśnie dostałem 2xEL84 więc na nich zrobię albo PP albo SE. Chciałbym bez klonowania wziąć kanał Mesy DR, więc na razie szukam sposobu.
Pytania z poprzedniego postu są nadal aktualne.
Na dwóch EL84 to możesz co najwyżej 20W zrobić w PP. W SE co najwyżej 10W.
kronikary pisze:Właśnie dostałem 2xEL84 więc na nich zrobię albo PP albo SE. Chciałbym bez klonowania wziąć kanał Mesy DR, więc na razie szukam sposobu.
Pytania z poprzedniego postu są nadal aktualne.
Na dwóch EL84 to możesz co najwyżej 20W zrobić w PP. W SE co najwyżej 10W.
Wiem o tym, ale na razie odpuszcze robienie 30W i wiecęj.
Zastosuję układ PP stworzony przez Piotra (moderatora?).
A zaczynam od Mesy, bo potrzebuje jakiegoś fajnego metalowego brzmienia.
W środku siedzi tam preamp black altar + końcówka mocy 18W na 6P14P. Jak widać gra, ale rozkręcić gainu na maxa się nie da bo wzmacniacz zbiera zakłócenia. A wierz mi że w swoim życiu zrobiłem trochę wzmacniaczy a tej niedoróbki nie opanowałem. Wyleczyłem się od tego czasu z topologii mesy/slo.
Zastanawia mnie czemu zbudowanie wzmacniacza 20W jest trudniejsze od 5W. Przedwzmacniacz można chyba zastosować ten sam, a jedynie wymienić końcówkę na 5W/20W.
Tu nie chodzi o końcówkę, ale własnie o preamp. Hi-gaina zbudować jest trudniej niż dwutriodowca do bluesa. Krank i DR to hi-gainy. Nie twierdzę, że Kranka zbudować łatwiej. Chodzi o to, że DR/SLO to wymagający w budowie/odpaleniu preamp. Kranka podałem ci jako alternatywę dobrego metalowego brzmienia i tyle. waty nie maja tu znaczenia.
1. Masz może schemat zmodowanego kanału LEAD Mesy?
2. Zacząłem się zastanawiać jakim napięciem zasilać lampy. Wiem że:
Ua = 250V
Ia = 2,3mA
Ra = Ua/Ia = 250/0,0023 = 108k
Jaki transformator po wyprostowaniu dawałby napięcie ponad 250V (model)?
3. Jak to jest z lampami zasilanymi wyższymi napięciami? Przykładowo SLO100.
W pierwszym stopniu na rezystor anodowy jest podawane napięcie 359V:
Uz = 359V
Ua = 250V
Ia = 1,2mA
R = (359-250)/0,0012 = 90k
Jednak na schemacie rezystor ma rezystancję równą 220k. Skąd się wzięła ta wartość?
Black Altar to właściwie zmodowana Mesa DR. Różni się wartościami kondensatorów. Cały czas się zastanawiam po co ty chcesz cokolwiek liczyć w preampie?
Lampa pracuje w optymalnych warunkach jak pracuje poniżej wartości maksymalnych. Weź sobie jakikolwiek gitarowy preamp lampowy i znajdź jakieś powiązania z "twoimi optymalnymi warunkami". Wątpię abyś znalazł. A transformatora zasilającego należy użyć takiego aby mógł napędzić końcówkę mocy.
Powoli kończę schemat i niedługo go wrzucę.
Chciałbym jeszcze wiedzieć do czego sluży "Heater Center Tap" - pin 9 w 6N2P. Gdzie mogę ten pin podłączyć i do czego on służy?
Ostatnio zmieniony pt, 1 stycznia 2016, 21:16 przez kronikary, łącznie zmieniany 1 raz.