Problem z potencjometrem w PP EL84
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Re: Problem z potencjometrem w PP EL84
Witam. Widzę, że odkryłeś przyczynę. Tak jak napisał Kolega Piotr wykonaj próby i sprawdz efekty. Co do zdjęć przebiegów na oscyloskopie zdjęcie 3 i 4 sinusoidy jest wyraźnie zniekształcone w środkowym odcinku, brak symetrii przebiegu. Sprawdz napęcie na obudwu anodach pierwszej lampy, powinno być identyczne. Inną przyczyną może być duży rozrzut parametrów lamp końcowych, powinny być dobrane. Przyczyną zniekształcenia prostokąta może, ale nie musi byś transformator wyjściowy. Dlatego pomiary oscyloskopem musisz wykonać w kilku miejscach układu po kolei najpierw na wejściu wzmacniacza, następnie anody lampy pierwszej, anody lamp końcowych , wyjście transformatora bez zmiany parametrów sygnału wejściowego. Jeszcze jedna uwaga pomiary i próby wykonaj na sztucznym obciążeniu, szkoda uszkodzić zestaw głośnikowy.
" Nigdy się nie tłumacz-przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą i nigdy nie mów prawdy ludziom, którzy na nią nie zasługują "
Mark Twain
Mark Twain
-
- 250...374 postów
Odłączyłem USZ, a raczej podpiąłem do masy jak to się robi w moim wzmaku i na moje oko brak poprawy. Lampy są dobrane w parę(przedwzmcniacz) i kwartet(końcówka mocy).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- moderator
Spróbuj zatem dodać szeregowe dwójniki RC między anody lamp mocy, a zasilanie. Na początek można spróbować 470pF/1kV i 2k2/1W. Jeżeli będzie poprawa, ale za mała, to trzeba zwiększać C, ewentualnie zmniejszać R.
-
- 250...374 postów
A ten filtr dać tylko na anody koncówki czy ten na siatki drugie końcówki? Rezystor szeregowo i kondensator szeregowo?
-
- 250...374 postów
To jak mam dac ten filtr? Piotr pisze, że szeregowo, ale jak podłącze szeregowo kondensator, to anodowe (które jest prądem stałym) nie przejdzie przez niego.. Może Piotrowi chodziło, żeby cały filtr połączyć szeregowo, czyli rezystor szeregowo, a kondensator do niego równolegle?
-
- 625...1249 postów
Witam. Elementy o których wspominał Kolega Piotr łączymy szeregowo i wpinamy pomiędzy anodę lampy końcowej, najlepiej bezpośrednio do podstawki, a zasilanie czyli do środkowego wyprowadzenia uzwojenia transformatora, bez rozłączania połączenia anody z transformatorem wyjściowym.
" Nigdy się nie tłumacz-przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą i nigdy nie mów prawdy ludziom, którzy na nią nie zasługują "
Mark Twain
Mark Twain
-
- 625...1249 postów
Przeciezpo stronie pierwotnej trafa oprocz DC jest wzmociony sygnał 

Poszukuję lamp nadawczo generacyjnych serii T-0x, TBx/xxx, Q-0x, QBx/xxx
Poszukuję 811A/G811, OT400, 833A, OT100, 6146, QE05/40
Pozdrawiam Andrzej
Poszukuję 811A/G811, OT400, 833A, OT100, 6146, QE05/40
Pozdrawiam Andrzej
-
- 250...374 postów
Już mam iść wpinać, a tu "niespodzianka". Anody dwie, bo dwie lampy koncówki mocy. Rozumiem, że mam to zastosować do dwóch lamp?
-
- 625...1249 postów
Witam. Oczywiście , że wpinasz pomiędzy obydwie anody wzmacniacza, sprawdzasz rezultat. Wyraźnie napisał o tym Kolega Piotr, a ja wyjaśniłem gdzie masz włączyć ten element. Sprawdzasz wynik, jeśli zachodzi potrzeba dobierasz elementy tak jak było napisane. Następnie zastosujesz identyczne rozwiązanie w drygim kanale.
Mark Twain
Mark Twain
-
- 250...374 postów
Nie wiem czy o to chodziło, ale podłączyłem ten filtr RC od pierwszej anody do środkowego odczepu i drugi filtr od drugiej anody do tego samego punktu. Czyli na kanał są po dwa filtry. W każdym razie nie działa :/ Przy odpalaniu przez przypadek włączyłem żarzenie razem z anodowym, więc nic nie słyszałem, ale przy wyłączaniu anodowego słyszałem syczenie ( takie samo jak kiedyś pobierałem za duży prąd z jednego punktu zasilacza). Poniżej wrzucam zdjęcia. Porównywałem z drugim kanałem (pierwszy jest z tymi filtrami i bez sprzężenia, a drugi bez filtrów i z sprzężeniem) i nie widze jakieś różnicy.
-
- 250...374 postów
Mam już odpowiedź
Sprawdziłem sygnał prosto z kompa i na samym początku już jest zły. Przesyłam załączniku. Teraz wypada znaleść jakiś generator i naprawdę przebadać ten wzmacniacz 

-
- 625...1249 postów
Witam. Czyli przyczyną jest zły sygnał testowy. Pisałem abyś sprawdził sygnał na wejściu wzmacniacza . Co do tych filtrów możesz je usunąć do czasu gdy bedziesz miał możliwość przebadania wzmacniacza sygnałem bez zniekształceń. Mogą okazać się zbędne. Na przyszłość zainwestuj w najprostszy generator funkcyjny, sygnał z komputera nie bardzo nadaje się do tego celu.
Mark Twain
Mark Twain
-
- 3125...6249 postów
Witam ponownie
Prosty i tani generator funkcji o niezłych parametrach można zrobić na popularnych wzmacniaczach operacyjnych.
Prosty i tani generator funkcji o niezłych parametrach można zrobić na popularnych wzmacniaczach operacyjnych.
Ratujmy stare tranzystory!