Problem z potencjometrem w PP EL84

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

faktus
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Problem z potencjometrem w PP EL84

Post autor: faktus »

Witam. Widzę, że odkryłeś przyczynę. Tak jak napisał Kolega Piotr wykonaj próby i sprawdz efekty. Co do zdjęć przebiegów na oscyloskopie zdjęcie 3 i 4 sinusoidy jest wyraźnie zniekształcone w środkowym odcinku, brak symetrii przebiegu. Sprawdz napęcie na obudwu anodach pierwszej lampy, powinno być identyczne. Inną przyczyną może być duży rozrzut parametrów lamp końcowych, powinny być dobrane. Przyczyną zniekształcenia prostokąta może, ale nie musi byś transformator wyjściowy. Dlatego pomiary oscyloskopem musisz wykonać w kilku miejscach układu po kolei najpierw na wejściu wzmacniacza, następnie anody lampy pierwszej, anody lamp końcowych , wyjście transformatora bez zmiany parametrów sygnału wejściowego. Jeszcze jedna uwaga pomiary i próby wykonaj na sztucznym obciążeniu, szkoda uszkodzić zestaw głośnikowy.
" Nigdy się nie tłumacz-przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą i nigdy nie mów prawdy ludziom, którzy na nią nie zasługują "
Mark Twain
Dragon
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Dragon »

Odłączyłem USZ, a raczej podpiąłem do masy jak to się robi w moim wzmaku i na moje oko brak poprawy. Lampy są dobrane w parę(przedwzmcniacz) i kwartet(końcówka mocy).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Spróbuj zatem dodać szeregowe dwójniki RC między anody lamp mocy, a zasilanie. Na początek można spróbować 470pF/1kV i 2k2/1W. Jeżeli będzie poprawa, ale za mała, to trzeba zwiększać C, ewentualnie zmniejszać R.
Dragon
250...374 postów
250...374 postów

A ten filtr dać tylko na anody koncówki czy ten na siatki drugie końcówki? Rezystor szeregowo i kondensator szeregowo?
Dragon
250...374 postów
250...374 postów

To jak mam dac ten filtr? Piotr pisze, że szeregowo, ale jak podłącze szeregowo kondensator, to anodowe (które jest prądem stałym) nie przejdzie przez niego.. Może Piotrowi chodziło, żeby cały filtr połączyć szeregowo, czyli rezystor szeregowo, a kondensator do niego równolegle?
faktus
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam. Elementy o których wspominał Kolega Piotr łączymy szeregowo i wpinamy pomiędzy anodę lampy końcowej, najlepiej bezpośrednio do podstawki, a zasilanie czyli do środkowego wyprowadzenia uzwojenia transformatora, bez rozłączania połączenia anody z transformatorem wyjściowym.
" Nigdy się nie tłumacz-przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą i nigdy nie mów prawdy ludziom, którzy na nią nie zasługują "
Mark Twain
Awatar użytkownika
lamposz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: lamposz »

Przeciezpo stronie pierwotnej trafa oprocz DC jest wzmociony sygnał :|
Poszukuję lamp nadawczo generacyjnych serii T-0x, TBx/xxx, Q-0x, QBx/xxx
Poszukuję 811A/G811, OT400, 833A, OT100, 6146, QE05/40
Pozdrawiam Andrzej
Dragon
250...374 postów
250...374 postów

Już mam iść wpinać, a tu "niespodzianka". Anody dwie, bo dwie lampy koncówki mocy. Rozumiem, że mam to zastosować do dwóch lamp?
faktus
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam. Oczywiście , że wpinasz pomiędzy obydwie anody wzmacniacza, sprawdzasz rezultat. Wyraźnie napisał o tym Kolega Piotr, a ja wyjaśniłem gdzie masz włączyć ten element. Sprawdzasz wynik, jeśli zachodzi potrzeba dobierasz elementy tak jak było napisane. Następnie zastosujesz identyczne rozwiązanie w drygim kanale.
Mark Twain
Dragon
250...374 postów
250...374 postów

Nie wiem czy o to chodziło, ale podłączyłem ten filtr RC od pierwszej anody do środkowego odczepu i drugi filtr od drugiej anody do tego samego punktu. Czyli na kanał są po dwa filtry. W każdym razie nie działa :/ Przy odpalaniu przez przypadek włączyłem żarzenie razem z anodowym, więc nic nie słyszałem, ale przy wyłączaniu anodowego słyszałem syczenie ( takie samo jak kiedyś pobierałem za duży prąd z jednego punktu zasilacza). Poniżej wrzucam zdjęcia. Porównywałem z drugim kanałem (pierwszy jest z tymi filtrami i bez sprzężenia, a drugi bez filtrów i z sprzężeniem) i nie widze jakieś różnicy.
Dragon
250...374 postów
250...374 postów

Mam już odpowiedź :) Sprawdziłem sygnał prosto z kompa i na samym początku już jest zły. Przesyłam załączniku. Teraz wypada znaleść jakiś generator i naprawdę przebadać ten wzmacniacz ;)
faktus
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam. Czyli przyczyną jest zły sygnał testowy. Pisałem abyś sprawdził sygnał na wejściu wzmacniacza . Co do tych filtrów możesz je usunąć do czasu gdy bedziesz miał możliwość przebadania wzmacniacza sygnałem bez zniekształceń. Mogą okazać się zbędne. Na przyszłość zainwestuj w najprostszy generator funkcyjny, sygnał z komputera nie bardzo nadaje się do tego celu.
Mark Twain
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam ponownie

Prosty i tani generator funkcji o niezłych parametrach można zrobić na popularnych wzmacniaczach operacyjnych.
Ratujmy stare tranzystory!