Wzmacniacz BIS 104 + preamp i inwerter z Fender Bassman

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
lamposz
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Wzmacniacz BIS 104 + preamp i inwerter z Fender Bassman

Post autor: lamposz »

Rezystory w zasilaczu zbijające napięcie bezproblemowo spełniają swoje zadanie.
Ostatnio zmieniony wt, 30 czerwca 2015, 08:35 przez lamposz, łącznie zmieniany 1 raz.
Poszukuję lamp nadawczo generacyjnych serii T-0x, TBx/xxx, Q-0x, QBx/xxx
Poszukuję 811A/G811, OT400, 833A, OT100, 6146, QE05/40
Pozdrawiam Andrzej
Glover
15...19 postów
15...19 postów

Post autor: Glover »

Tylko że wtedy napięcie będzie spadało wraz z wysterowaniem wzmacniacza. Przy lampach mocy napewno byłyby to spore wahania, nie wiem właśnie jak przy przedwzmacniaczu, poczekam jeszcze na innych.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

W klasie A średni prąd za okres jest stały i nie zależy od wysterowania.
Glover
15...19 postów
15...19 postów

Udało się zmontować całość i odpalić, oczywiście szukam teraz źródła brumu, na 90% powstałego na skutek źle prowadzonej masy. Sama końcówka nie brumi, po podłączeniu inwertera i preampów jest brum. Przy skręceniu mastera i volumów na 0 jest cicho, jak odkręce mastera to pojawia się brum a jak dodatkowo odkręcam jeden z volumów to natężenie tego brumu rośnie. Na anodowym mam tętnienia 2Vp-p więc chyba znośnie, dokładanie dodatkowych kondensatorów nie pomaga. Dołożyłem dodatkowo 1nF/1kV równolegle do każdej diody w prostowniku anodowym i nic. Kable z przedniego panelu do płytki preampu mam ekranowane, wszystkie ekrany od strony panelu połączone z masą. Główna masa z panelu idzie do płytki preampu na kondensatory filtrujące anodowe i z stamtąd dopiero do głównego punktu masy przy kondensatorach z napięcia anodowego lamp mocy. Lampy preampu 6N2P-EW żarzone napięciem stałym, symetryzowane do masy przez rezystory 300R.

Pytanie mam takie: Nie podłączyłem jeszcze sprzężenia zwrotnego, czyli przewodu od rezystora 820R na schemacie do wyjścia OT. Dla sprawdzenia połączyłem to na chwilę ale prawie wyrwało membranę z zawieszenia :) Co zrobić z tym sprzężeniem ? Puścić to przez potencjometr 10 albo 100k ?

W załączniku nagranie brumu. Korekcja HIGH, MID i BASS ustawiona na środek w obu kanałach, przełączniki bright i deep wyłączone.

0-9s master od 0 do 100%
13 -27s master na 50% + bass input volume od 0 - 100% dochodzi sporo zakłóceń w okolicach 4kHz
29 - 36s master na 50% + normal input volume od 0 - 100% 100 i 200Hz
36 - 54s master na 50% 200-300Hz
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Glover
15...19 postów
15...19 postów

Z brumem jest już nieco lepiej. Poprawiłem masę, miałem zdublowane połączenie GND z chassis poprzez obudowę tyrystora włączającego anodowe lamp mocy. Zlikwidowałem przekaźnik który włączał anodowe dla lamp preampu bo to właśnie z niego pochodziło sporo zakłóceń w okolicy 4kHz. Został mi dość mocny szum + lekki przydzwięk, zależny od odkręcenia VOLUME. Kable od płytki preampu (umieszczona dokładnie w miejscu oryginalnego preampu tranzystorowego) do panelu przedniego (gdzie jest cały blok korekcji, nie tylko potencjometry) to technokabel
Obrazek.

Z tymi szumami będę jeszcze walczył.
Interesuje mnie teraz gniazdo wyjściowe. Chciałem zamontować speak-on'a ale przyjrzałem się schematowi i tam jest jack z wyłącznikiem. Co się stanie gdy podczas grania ktoś wyciągnie takiego jack'a ? Styki zrobią zwarcie na wtórnym OT i co dalej ? Czy to nie jest tak jak w transformatorze zasilającym że zwarcie na wtórnym będzie powodowało maksymalny pobór prądu na pierwotnym ?
Oczywiście miło będzie jak odpowiedzi będą nieco dłuższe niż jedno zdanie, bo póki co piszę sam ze sobą ale pewnie wszyscy odpoczywają i chowają się przed upałem :D
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam

Zwarcie na wtórnym może uszkodzić lampy mocy.
Ratujmy stare tranzystory!
Glover
15...19 postów
15...19 postów

AZ12, może podpowiesz jeszcze czy wstawienie rezystora antyparazytowego w siatkę V1 i V2 (druga nóżka) to dobry pomysł na walkę z szumem ? A może w drugich połówkach tych lamp też wstawić takie rezystory ?
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam ponownie

Szumu on raczej nie zmniejszy.

Wyszukiwarka zdechła?

http://trioda.com/forum/viewtopic.php?f ... parazytowy
Ratujmy stare tranzystory!
Glover
15...19 postów
15...19 postów

Wyszukiwarka nie zdechła, szukałem, czytałem. Chodziło mi bardziej o to czy w lampach preampu nie wpłynie to na wzmocnienie skoro sygnał z instrumentu pójdzie przez dodatkowy rezystor.
Glover
15...19 postów
15...19 postów

Witam ponownie, projekt cały czas w realizacji i cały czas ten sam problem, szum znikający po skręceniu Mastera i Volume na 0 ale pojawiający się po odkręceniu któregokolwiek potencjometru. Ktoś ma jakieś pomysły / wskazówki ? Będę wdzięczny.