Zalewanie toroidów

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

saico

Re: Zalewanie toroidów

Post autor: saico »

Mimo, że obiecująco to wyglądało nie skuszę się na takie rozwiązanie... po jej ogrzaniu miałbym "zdrowe" inhalacje.

"Pod względem oddziaływania na otoczenie smoła jest znacznie bardziej szkodliwą substancją od asfaltu, co jest wynikiem zawartych w niej węglowodorów aromatycznych, które są rakotwórcze."
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Panowie, długie lata impregnowano TS/TG jakąś mazią smołopodobną (lepik, pak?) i nikt z tego powodu nie umarł a trafa nie były hermetycznie zamykane. Zostaje tylko problem estetycznego wykonania. Pozdrawiam.
saico

Post autor: saico »

A nie wydzielały "zapachu" podczas pracy? Bo transformator może mi się nagrzewać do około 80 stopni (bez zalewy).
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

Epidian 5 jak 6 również jest żywicą gęstą (spora lepkość), i zwłascza jeżeli użyjemy utwardzacza ET bądź Z1 którego się dodaje mało zalewanie jest kłopotliwe. Zastanawiam się czy nie można by zalewać 52 albo 53. Są to epidiany modyfikowane, tzn. z rozpuszczalnikiem, w jednym styren, w drugim eter butylowo-glicydylowy. Głównie stosują je do wykonywania laminatów szkło-epoksyd na styropianie (mój kumpel niemal seryjnie robi takie skrzydła). Zalewałem kiedyś w 52 owady i detale ozdobne ze sporą ilością piasku (taki niby solid surface tylko w epoksydzie). Naciąga ładnie, przy czym jeżeli ma to wyglądać ładnie to trzeba żywicę odgazować. Od formy oddzielam pastą Buefa, Honeywaxy też są świetne. W Epidianie 6 ewentualnie lekko rozcieńczonym ładnie zalewa się całą elektronikę w celach dekoracyjnych (można zalać całe PCB z ledami, potem wypolerować ścianki), choć są lepsze żywice zachodnie.
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità